Skocz do zawartości

Proxima-pytanie

sherkan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Chodząc na dynamiku" kilka razy miałem powtarzalny dodatni sygnał,ale baaardzo słaby,ledwo słyszalny w słuchawkach.Po wciśnięciu pin-pointa była kompletna cisza.Czy ktoś miał podobny przypadek?Dodam,że sonda i przewód o nic nie uderzały.Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Napisano
przyklej (np. tasma izolacyjna) przewod do sztycy. chodzi o odcinek najblizej cewki. na max czulosci nawet male ruchy kabla beda oszukiwac.
kolejna rzecz, ktora mozesz zrobic to na nowo dostroic do gruntu. czasami warunki glebowe zmieniaja sie gwaltownie i wykrywka durnieje.
kolejna rzecz to mogles trafic fanta na granicy zasiegu. przemiatanie szybsze, w roznych kierunkach i przelaczenie sie na mix potrafi rozwiazac zagadke.
czasami jest to plusowe wskazanie od rozlazlej rdzy zelaznego przedmiotu. sam fant lezy obok wskazania z dynamiku i na pinpoincie masz pustke.
a raz wykopalismy z kolega ogromny dol bo proxima i x70 sygnalizowaly fanta. sygnal sie skonczyl" i nic nie znalezlismy ;)
Napisano
Statyk również milczał.Dziś miałem podobny sygnał,ale mogłem namierzyć cel przy użyciu pin-pointa.Nie kopałem ,bo na wyświetlaczu miałem +86,+88 więc wszystko wskazywało na kamień magnetyczny.
Pozdrawiam.
Napisano
Tak jak napisali wcześniej Koledzy - najprawdopodobniej jest to fant na granicy zasięgu. Jednakże z mojego doświadczenia wynika że taki sygnały jak piszesz, w 99% pochodzą o głęboko zalegającego, mocno skorodowanego żelastwa. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale głębokie, zardzewiałe gwoździe dają właśnie bardzo wysokie, dodatnie wskazania. Po odgarnięciu warstwy ziemi fant zmienia swe właściwości" na głęboki minus - stąd, jeżeli masz dyskryminację ustawioną w okolicy O, cisza pod cewką. Bo dyskryminacja odrzuca fant jako śmieć. W takich sytuacjach spróbuj przemiatać na domniemanym fantem z przyciśniętym pin-pointem. Pozdr
Napisano
Do kol.motylanoga.Proszę przeczytaj od początku mój post.Tak jak piszesz,ten sygnał przypominał dźwięk głębokiego żelaztwa.Problem w tym,że po wciśnięciu pin-pointa lub przełączenia na statyk była kompletna cisza.Tylko na dynamiku było baaaardzo słabe pi.W pobliżu nic nie zalegało.Kurcze może to kamienie magnetyczne oszukują?
Pozdr.
Napisano
Witam, w przypadku słabych sygnałów w Proximie czy to słyszalnych przez głośnik czy w słuchawkach po prostu je omijam. Dyskoteka dźwięków na różne przedmioty w ziemi i tak wystarczająco mnie spowalnia.
Swego czasu z uporem maniaka próbowałem namierzyć coś co wcześniej popiskiwało, a za moment przestawało.
Kopałem wielkie doły i ... nic.
Przełączałem na mix i statyk, ale nic to nie dawało.

Co do wskazań około +80, to takie wskazania potrafi dać pogięta puszka po piwie zalegająca na ~30/40cm, już nie raz kopałem z podniesionym ciśnieniem żeby wykopać taki złom :/

Ktoś gdzieś pisał żeby stroić do gruntu co 150-200 metrów.
Nie jest to chyba rozwiązanie zbyt ergonomiczne o ile w ogóle pomaga.

Proxima chyba po prostu tak ma, swoją mam od pół roku i jak na razie ciężko mi się z nią dogadać", a Garrett'y i Fishery w terenie objeżdżają mnie jak chcą :(
Napisano
martino08 napisal:

Ktoś, gdzieś pisał o strojeniu do gruntu co 150-200m, ale nie jest to chyba ergonomiczne rozwiązanie, tym bardziej dla sprzętu z tej półki cenowo-klasowej.

Proxima chyba po prostu tak ma, ja mam swoją od około pół roku i nadal często ciężko mi się z nią "dogadać.
W terenie Garrett'y i Fisher'y objeżdżają mnie jak chcą :("

strojenie do gruntu w proximie jest smiesznie proste i bardzo szybkie. i naprawde warto odzalowac" te minutke. ja dostrajam sie na nowo jak tylko widze ze zmienily sie warunki glebowe (przejscie z czarnej ziemi/trawy na piasek) i to dziala!

jak walczysz" z proxima pol roku i ci ewidentnie nie lezy to moze sie zastanow nad zmiana wykrywki. nie ma co sie szarpac! na rynku jest tyle roznych modeli ze kazdy znajdzie cos dla siebie. ja przewalilem 4 piszczalki zanim trafilem na proxime. mi ona podpasowala od razu.
Napisano
Przepraszam za zdublowanie posta :) myślałem, że się nie zapisał... :)

Co do strojenia, to faktycznie jest banalnie proste.
Oczywiście jak zmieniam teren to za każdym razem stroję na nowo, ale strojenie co 150-200m w tym samym terenie chyba nie jest konieczne żeby wyeliminować jakieś anomalia związane z pracą detektora.

Być może na wiosnę pozbędę się mojej Proximy, myślałem, że będzie to sprzęt w miarę uniwersalny, specjalnie uderzałem w średnio-wyższą półkę" żeby nie płacić dwa razy.
Szukam głównie małych przedmiotów z metali kolorowych, a Proxima raczej nie wydaje się sprzętem stworzonym do wyszukiwania kolorków :(
Napisano
hi
ja chodze z proxima a kolega z x70 i nie mam jakichkolwiek komplesow w stosunku do x70. a to naprawde dobrze swiadczy o proximie. fanty kopiemy bardzo podobnie. jak juz pisalem na forum, znalezlismy kilka fantow, ktore x70 jeszcze sygnalizowala a z proxima bym je po prostu minal (urywany sygnal pojawial sie dopiero po kilkukrotnym przemiataniu w jednym miejscu).
nie twierdze ze to rownorzedne wykrywki. x70 jest bardziej rozbudowana i skomplikowana (instrukcja obslugi to ok 70 stron przy 18 w proximie) z troche wiekszym zasiegiem. ale w swojej klasie cenowej proxima za duzo konkurentow nie ma :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie