cairo1 Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Stg, aby miec wplyw na to kogo sie wybierze to mysle trzeba zrobic w kraju dwie rzeczy, zmienic ordynacje wyborcza tak ,abys ty glosowal na konkretna osobe, nie na partie, dwa: zaprzestac finansowania partii politycznych z budzetu panstwa,co pozwoli dojsc do wladz ludziom ktorzy pieniadze maja i nie bedzie im zalezalo na wladzy jako zrodle dochodow, a na takie numery i ci z prawa i z lewa w zyciu nie pojda .Wiec marne widoki na zmiany. Pozdrawiam
antykor-art Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 stg1971 rozumiem twoją frustrację, ja czuję to samo dlatego nie będę Cię przepraszał, a Polacy rządzą Polską, ale Ci bardziej równiejsi jak w zwierzęcym folwarku". Popatrz skąd Polska bierze największe pieniądze i kto je otrzymuje. Prezesem Petrochemii Płockiej jest Polak, Prezesem Polsatu jest Polak Hubalczyk, Prezesem Enei jest Polak. Prezesami firm wyzyskujących Polaków pracujących za 1000zł miesięcznie, są Polacy, z pensją znacznie przekraczającą średnią krajową. Za jedną pensję prezesa mógłbyś oczyścić swoje konto i zorganizować sobie dziuplę z giwerami, w dowolnym miejscu w Polsce, a może i na świecie. Nie będę tego podsumowywał bo Cię szanuję.
antykor-art Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Sposób jest tylko taki: trzymać się razem, nie donosić na sąsiadów bez poważnej przyczyny, a jak się znajdzie donosiciela to razem przyfilować go, choćby przy wyrzucaniu świetlówki, nawet jeżeli to policjant.
Le Chiffre Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 doniosę na każdego człowieka który kolekcjonuje bez potrzeby pociski moździerzowe. jestem już wg. Was ormowcem i wrednym lizydupem policyjnym?
exc400 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 No to zaczęło się politykowanie - każdy ma swoją wizję świata , obcy źli poza naszą granicą kierują Polakami itd .itd Stg1971 - Jak usłuszałem że Tusk i Schetyna nie widzą tej ustawy to to samo pomyślałem -Widocznie trzeba stworzyć własną partię która będzie w sejmie reprezentować nasze interesy, ale niestety jest nas mało . Jest jak ktoś już tu wspominał próg wyborczy który ma w założeniu eliminować partie kanapowe . Co nie znaczy że nie mamy szans jest przecież coś takiego jak kampania wyborcza i zjednywanie sobie ludzi . Musimy na to spojrzeć w szerszym kontekście nie tylko partia poszukiwczy -Może np. partia miłośników historii , Kolekcjonerów wszelkich itd itd . Jednak najważniejsze jest by odpuścić sobie swoje poglądy osobiste i nie wyrażanie ich na forum ponieważ bedą one tylko prowokować do bicia piany.A jest przecież potrzebna zgoda -prawda ? Inna sprawa jest taka że zauważyłem jak podnośi się naprawdę ważna sprawa to pojawiają się nagle trole które swoimi postami ośmieszają , zniechęcają i dążą do skłócenia forumowiczów co im się zawsze udaje moim zdaniem nie jest to przypadkowe . Tak więc nie wolno się im dać sprowokować . A może pomyśleć o manifestacji LEGALNEJ przed kancelarią premiera ?? co ?? Może jak by się nas uzbierało ze 2000 ludzi to w końcu zostaniemy dostrzeżeni ? I nuie tylko poszukiwacze ale rekonstruktorzy , strzelcy , kolekcjonerzy . Zorganizować manifestację przecież nie jest aż tak trudno .
bartols Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Le Chiffre - a kto kolekcjonuje pociski moździerzowe z potrzeby? I co to za potrzeba. A poza tym to niby zaczniesz od pocisków a skończy sie na tym ,że jak zobaczysz, że sąsiad podczas przekopywania ogródka znalazł łuskę to na policję zadzwonisz niech sprawdzą czy ma spłonkę zbitą;p. Wiec uważam, że to co jest w twoim ostatnim poście po Was bardzo trafnie opisuje twoją osobę.
flint Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Kiedyś moj znajomy leśniczy opowiedział mi, że do jego nadleśniczego wpłynęła prośba o zgodę na poszukiwania od grupy eksploratorów. Pisali, że są badaczami historii, zorganizowana grupa. Nadleśniczy zaczerpnął języka na własną rękę i dopiwedział sie, że są to zwykli poszukiwacze milatarów na sprzedaż i odmówił. Nawet jeśli to nieprawda to taką mamy opinię. Zanim zaczniemy cokolwiek lobbować musimy zrobić porządek we własnym środowisku i ustalić co wolno a co nie. 10-cio puntowy regulamin to za mało. Czego my wogóle chcemy? żeby nam wszystko było wolno?. Jakbym zobaczył, że ktoś chodzi z wykrywką po moim polu bez mojej zgody to też bym pogonił, chciałbym móc sobie spokojnie zbierać łuseczki, bez strachu, ale sprawny mauser to jednak sprawny mauser... i nie chciałbym żeby moj sąsiad trzymał w mieszkaniu niewybuchy. I co najważniejsze - czy mamy prawo handlować znaleziskami?? Moim zdaniem nie. Reasumując - chciałbym móc być zupełnie legalnym eksploratorem, ale jak czytam niektóre posty czy oglądam filmiki z youtuba to nie dziwie sie że traktują nas jak bandytów. Zachłanna mniejszość bez skrupułów pracuje na naszą opinię. Nie mamy wiele do zaoferowania w tym momencie politykom
bartols Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 A swoją drogą to jak dla mnie to sąsiad może trzymać czołg w garażu na chodzie i w pełni sprawny i mi to by nie przeszkadzało skoro go to interesuje. Mnie broń nie bawi, ale to nie znaczy, że mam od razu donosić, że kogoś interesuje i może mieć w domu zardzewiałego mausa dziurawego jak ser szwajcarski ale bez zezwolenia. Chyba że znosi niewybuchy do mieszkania w bloku wielorodzinnym to inna sprawa, bo zagraża wtedy nie tylko sobie i swojej rodzinie ale też kilkudziesięciu innym. Ale jeśli ma dom wolno stojący to wolność Tomku w swoim domku i nikomu nic do tego co on tam trzyma (chyba że buduje bombę atomową ze składników z supermarketu:). Donosicielstwo było modne 30 lat temu.
flint Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Jeśli chcemy myśleć żeby ktoś nas poważnie traktował musimy myśleć o organizacji, a to znaczy regulmin, składki, kontrolę znalezisk i współpracę z archeologami, może nawet licencje eksploratorów. Ja byłbym za.
herman1984 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 No niestety niektórzy ludzie tak mają,anonim,do ciebie wjeżdża policja albo leniwce ze SM-iej,mandacik lub sprawa w sądzie.Potem taki pseudo sąsiad zaczyna Cię pocieszać,wtedy ma największą frajdę,ale jak w PRL-u donosiło się na wszystko i wszystkich to nie ma się czemu dziwić.Mam takiego sąsiada chętnie bym mu napluł w ryj,ale nie chcę mieć problemów.
Ejo Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Koledzy może jakiś konkretny pomysł i zastanówmy się nad jego realizacją? Określmy czego chcemy.
dect Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Bla, bla, bla... N-ta dyskusja na ten sam temat, znowu skonczy sie tak samo czyli na niczym (albo awantura, na jedno wychodzi). Jak udowadnia przyklad p. Lewandowskiego i jego FRSP projekt ma szanse (chociaz 'mial' to lepsze slowo) powodzenia tylko jak nie jest 'pospolitym ruszeniem' (tak jak tu sie to probuje zorganizowac) tylko samodzielnym dzialaniem mniejszej grupki.Mozecie na mnie wieszac psy, ale zanim ktos pierwszy rzuci kamien niech powie co do tej pory zrobil i niech przesledzi losy podobnych, wczesniejszych, tego typu duskusji
kadet Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 dect masz absolutną rację .nie jest to pierwsza ani ostatnia podobna akcja .PORACHA na całej linii .
Arctic Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 No to określmy czego chcemy.Wstępny projekt tego co powinno znaleźć się w petycji.Wnosimy aby nowelizacja Ustawy o Broni i Amunicji uwzględniała kolekcjonerów militariów oraz grup rekonstrukcyjnych w zakresie:1. Legalnego posiadania broni ręcznej wytworzonej przed majem 1945 roku i jej elementów o ile ich stan techniczny w sposób oczywisty uniemożliwia oddanie strzału.2. Wprowadzenia możliwości zmiany kategorii broni bojowej na alarmową w wyniku przerobienia broni przez uprawnionego rusznikarza w sposób określony w odrębnych przepisach jak w przypadku pozbawienia broni cech użytkowych.3. Możliwości zatrzymania przez znalazcę broni znalezionej jako sprawna technicznie o ile zostanie ona zgodnie z ustawą pozbawiona cech użytkowych lub przerobiona zgodnie z przepisami na broń alarmową lub znalazca uzyska stosowne zezwolenie.4. Wyłączenie z obowiązku posiadania zezwolenia na długą broń pozbawioną cech użytkowych oraz długą broń alarmową bez limitu kalibru broni alarmowej.5. W przypadku krótkiej broni sygnałowej oraz krótkiej broni alarmowej oraz automatycznej broni alarmowej zdolnej strzelać seriami wprowadzić obowiązek rejestracji.6. W przypadku broni o szczególnej wartości historycznej, rzadkiej lub istotnej dla historii techniki, wprowadzenia możliwości zatrzymania jej przez znalazcę w stanie nienaruszonym po uzyskaniu stosownego zezwolenia oraz wprowadzić możliwości przekazania takiej broni do depozytu muzealnego.7. Wprowadzenia możliwości legalnego posiadania amunicji sygnałowej.8. Wprowadzenie możliwości legalnego posiadania amunicji do zarejestrowanej broni alarmowej.9. Wprowadzenia możliwości legalnego posiadania niezdolnej do oddania strzału amunicji wytworzonej przed majem 1945 r. o ile pociski w niej osadzone nie zawierają materiału wybuchowego, zapalającego lub ładunku chemicznego a w łusce nie ma materiału miotającego. Jednocześnie dopuszczając w tej amunicji obecność oryginalnych spłonek. 10. Dopuścić legalne posiadanie łusek z osadzonymi oryginalnymi spłonkami.
płetwal Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Arctik musiałbyś najpierw chyba określić i zalegalizować pojęcie kolekcjoner militariów
past Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Arctic Większość twoich postulatów jest w propozycji ustawy komisji przyjazne państwoI zgadzam sie z dect'em G.... z tego wyjdzie . Dlaczego. Bo 99% zainteresowanych tylko filozofuje na forum.Jedyną drogą do zmiany prawa jest lobbowanie posłów. Jak władze klubów zauważą że zwolenników ustawy jest sporo to ją przegłosująCiekawe ilu z was dyskutantów i filozofów forumowych wysłało email do swoich posłów. Filozofujcie dalejA i tak większość społeczeństwa i gazet uważą że będą dawali bron za darmo " :)))))WIĘC SORRY ZAPOMNIJMY O ZMIANIE PRAWA NA LEPSZE.
bartols Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Past - lobbowanie polityków to trochę się źle kojarzy ostatnio;p. Nie każdy przecież ma dojścia do Rycha i Zbycha a Chlebowski też teraz będzie 10 razy sprawdzał czy t o nie podpucha.
Arctic Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 To ma być NASZA propozycja, jeśli jest zgodna z propozycją komisji przyjazne państwo to tym lepiej. Jednak to ma być nasza propozycja bo ktoś inny może o czymś zapomnieć lub nie wiedzieć, my wiemy (tracę powoli nadzieję, że wiemy) czego chcemy.Może jednak ktoś uzupełni lub zmieni moje postulaty. Przecież chodzi o wypracowanie stanowiska wspólnego dla naszego środowiska. Krytyka mile widziana. Wypracowanie stanowiska ma być pierwszym krokiem, bez niego nic nie zrobimy. Jeśli sami nie określimy czego chcemy to jamy przekonać kogokolwiek do nieokreślonych oczekiwań?Drugim krokiem ma być wysłanie petycji do komisji przyjazne państwo i komisji pracującej nad ustawą. Jeśli nasze postulaty są zbieżne z ich to dajemy im poważny argument obywatele tego oczekują".Trzecim krokiem akcja poparcia petycji wysyłaniem maili i kartek pocztowych z poparciem petycji do komisji (dajemy kolejny poważny argument dużo obywateli tego chce") oraz wysyłania maili do swoich posłów (argument moi wyborcy tego chcą").W chwili obecnej posłowie są bombardowani stanowiskiem policji i mediów straszących dostępem do broni i nie ma przeciwwagi dla stanowiska lewactwa. Jeśli nic nie zrobimy to będzie porażka.Więc może zamiast lamentować Eeee.. to już było, Łeee i tak się nie uda ..." może jednak coś zrobimy?
exc400 Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Niema sensu na nowo kombinować z własnymi propozycjami . Projekt nowej ustawy wychodzi dla nas aż nadto . Problemem jest że obecna władza nie wie że kolekcjonerów , rekonstruktorów itd jest aż tylu . Tylko wyraz poparcia dla tej ustawy jest w stanie otworzyć oczy " rządzącym że może jednak warto się nią zainteresować a nie od razu bez zastanowienia ją skreślić. Dlatego ponawiam propozycję LEGALNEJ POKOJOWEJ manifestacji przed siedzibą rządu . Bez petard bez biegania w kamuflażach (zwykły strój roboczy ;-) )z transparentami i tyle i wtedy można dać swoją petycję popierającą projekt ustawy . plusy taki że 1) zostaniemy dostrzeżeni przez media (od nas zależy jak) może dopuszczą nas do głosu w jak na razie monologu Dziwulskim- policyjnym - histerycznym 2) posłowie zorientują się w końcu że jest nas tyle że może warto powalczyć o nasze głosy Past - lobbing to nie tylko afera hazardowa lobbing to zwykły nacisk na swojego posła w okręgu którego się wybierało na wyborach
exc400 Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 A ma ktoś kontakt do Jarosława Lewandowskiego to on głównie walczył w komisji za wejściem tej ustawy. Ponadto gdzieś czytałem że jesdnym z zaproszonych gości na obrady komisji był przedstawiciel środowiska rekonstruktorów prezes Polonia Militaris ?? (chyba nie jestem pewien ) Czasopismo Strzał także zamieszcza artykuły o postępach w pracach nad ustawą jedynie zebranie i zorganizowanie się tych wszystkich podmiotów jest w stanie coś uzyskać . Pytanie czy są osoby które w jakiś sposób łączą te środowiska ?
Cpt.Nemo Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=56343 Moze i warto popatrzec jak to naprawde wyglada ?http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=61306http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=60473http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=60682NO I PODSUMOWANIE:http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=61143Troche do czytania jest, ale sie kolegom przyda, zeby nie wymyslac wymyslonego i nie wywazac otwartych drzwi. Nie jest to wszystko zbyt optymistyczne niestety, ale moze pomysly swiezej krwi cos wniosa, czasu malo.
exc400 Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Cpt.Nemo Widzę że jesteś w środowisku CP . Z postów wywnioskowałem że ktoś od was także pracuje przy tej ustawie . Jest jakaś szansa na wspólne skonsolidowanie się i przedstawienie swojego poparcia do zmian , zanim policja przeprowadzi swoje ?
Cpt.Nemo Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 To nie samo srodowisko CP ale raczej wszystkie srodowiska strzeleckie. Bezposrednio to raczej nie kojarze czlowieka z CP ktory by cos tym razem majstrowal przy Ustawie. W odroznieniu od roku 2003 kiedy cos tam sie udalo. Teraz niestety wylania sie dosc czarny obraz sytuacji bo zaden projekt jeszcze nie poszedl do Marszalka Sejmu i jesli sie to tak dalej utrzyma to w ostatniej chwili moze przejsc projekt milicyjny :(Przed wyborami wszyscy sie boja dotknac sprawy broni, wyglada ze sam Palikot tez. Moze cisnac na niego, moze z Jarkiem pogadac ? KTOS TAM NA IWEBIE NAWOLUJE DO JAKIEJS WSPOLNEJ AKCJI ALE WSZYSTKO TAJNIE JAKOS :) Moment jest nam nie bardzo sprzyjajacy, ale cos robic trzeba i to na ile sie uda szybko.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.