Skocz do zawartości

Obaraz Polskiego Września

cyngiel

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę,że jest tak jak w wielu innych tematach, po kilku postach człowiek traci orientację :) Jakoś to przeżyję.

Dziki Psie odpowiadam na Twoje pytanie cytatem z książki o Jerzym Kossaku autorstwa znawcy tematu. jest nim Pan Kazimierz Olszański.
cyt. W warunkach okupacyjnych byt dyktował nowe prawa. Jerzy zamiast pełnych ruchu i męstwa kompozycji batalistycznych musiał "robić pieniądze, czyli serie małych obrazków, które służyły jako środek wymienno-towarowy. Tylko wyjątkowo porywał się na coś większego. Takim był obraz zatytułowany KUTNO (1939), przedstawiający , chyba pod wpływem opisu włoskiego korespondenta wojennego przy Wehrmachcie, mocno ufantazjowaną sceną szarży kawalerzystów polskich z lancami na niemieckie czołgi. Kompozycję tę powtarzał kilka razy, m.ni. w 1943 roku i w 1946"

koniec cytatu.

Zanim znowu ktoś napisze dziwny komentarz" niech czyta między wierszami tego cytatu. Pozdrawiam :)

Napisałem co myślę o rysunkach ale nie napisałem jak mi się wyobraża Wrzesień 39.

Droga przy bagnistej łące przy której rosną wierzby i żołnierzy odpoczywających pod drzewami(wierzbami) a całość spowita lekką mgłą, która zakrywa pole widzenia horyzontu. pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie