dziki pies Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 no to Cyngiel narozrabiał.jakby tego było mało to jeszcze Kossakom się oberwało.przyznam się szczerze że pierwszy raz widzę te obrazy,nie orientujesz się przypadkiem Cynglu w jakim wieku był gdy to malował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 25 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2009 Widzę,że jest tak jak w wielu innych tematach, po kilku postach człowiek traci orientację :) Jakoś to przeżyję.Dziki Psie odpowiadam na Twoje pytanie cytatem z książki o Jerzym Kossaku autorstwa znawcy tematu. jest nim Pan Kazimierz Olszański.cyt. W warunkach okupacyjnych byt dyktował nowe prawa. Jerzy zamiast pełnych ruchu i męstwa kompozycji batalistycznych musiał "robić pieniądze, czyli serie małych obrazków, które służyły jako środek wymienno-towarowy. Tylko wyjątkowo porywał się na coś większego. Takim był obraz zatytułowany KUTNO (1939), przedstawiający , chyba pod wpływem opisu włoskiego korespondenta wojennego przy Wehrmachcie, mocno ufantazjowaną sceną szarży kawalerzystów polskich z lancami na niemieckie czołgi. Kompozycję tę powtarzał kilka razy, m.ni. w 1943 roku i w 1946" koniec cytatu.Zanim znowu ktoś napisze dziwny komentarz" niech czyta między wierszami tego cytatu. Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 26 Grudzień 2009 Share Napisano 26 Grudzień 2009 Moja propozycja jest taka.Łan wrzosowiska na którym odpoczywają ułani,w tle ich ukochane wierzchowce.Tak bym to widział.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 27 Grudzień 2009 Share Napisano 27 Grudzień 2009 Napisałem co myślę o rysunkach ale nie napisałem jak mi się wyobraża Wrzesień 39. Droga przy bagnistej łące przy której rosną wierzby i żołnierzy odpoczywających pod drzewami(wierzbami) a całość spowita lekką mgłą, która zakrywa pole widzenia horyzontu. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.