Arseon Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Order_S%C5%82awy
Arseon Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 na wikipedii napisane jest że w czasie wojny wybito 2500 sztuk tych orderów wszystkich klas , czy to nie jest lekka pomyłka ?ktoś na odkrywcy podawał że wyszło koło miliona , ale w czasie wojny czy razem z okresem powojennym ?pozdro>
danieloff Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Liczba 2500 szt. wydaje mi sie nieco zaniżona. Owszem, było to już wyższe odznaczenie bojowe, ale w sumie dość powszechnie nadawane. Tak czy inaczej gratuluję znaleziska, Arek, radzieckie odznaczenia wychodzą znacznie rzadziej niż niemiecka blacharnia. A Wikipedii nie wierzyłbym do końca, roi sie od pomyłek.
danieloff Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 К 1945 году было произведено около 1500 награждений орденом Славы I степени, около 17000 награждений орденом Славы II степени и около 200000 награждений орденом Славы III степени.После войны орденом Славы награждено немало рядовых и сержантов, отличившихся в подавлении контрреволюционного мятежа" в Венгрии в 1956 году. Так, только в одной 7-й Гвардейской воздушно-десантной дивизии ордена третьей степени удостоились 245 человек.К 1978 году было произведено 2562 награждения орденом Славы I степени.По состоянию на 1989 год орденом Славы I степени награждено 2620 человек, орденом Славы II степени – 46473 человека, орденом Славы III степени – 997815 человек.I chyba wszystko jasne...
danieloff Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Informacja za:http://mondvor.narod.ru/OSlava.html
danieloff Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 A do czego Ci potrzebne pokrzepienie? Znalazłeś wspaniały zestaw odznaczeń, nieczęste trafienie, wręcz osobisty depozyt. Jedyne pokrzepienie, jakiego potrzebowałbym po takim strzale, to buteleczka dobrego alkoholu dla uczczenia trafienia!
Arseon Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 sądziłem po prostu że sowieckie błyskotki są mniej więcej tak samo częstym trafem jak szwabskie ,napisałeś że rzadszym to się pokrzepiłem , tym bardziej że szwabskie tak rzadko wychodzą a co do butelczyny trafiłeś ,tak właśnie zrobiłem :)pozdro>
Arseon Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 ciekawe jest tak konkretne wyszczgólnienie za co był nadawany ,chyba nie często przy orderach tak się zdarza np.to musiało chyba graniczyć z samobójstwem -na polu walki lub na tyłach przeciwnika zniszczył ręcznymi granatami od 1 do 3 czołgów;to także nie należało do bułki z masłem :-z broni osobistej zestrzelił samolot przeciwnika;a to już armagedon:_energicznie wjeżdżając czołgiem w kolumnę przeciwnika, rozjechał ją i kontynuował zadanie bojowe;pozdro>
danieloff Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Nawet Turbodymomen nie zasłużyłby łatwo na Order Sławy. Właściciel znalezionego przez Ciebie depozytu musiał być niezgorszym kozakiem!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.