Skocz do zawartości

CZOŁG Z JEZIORKA POD ŚWIDNEM

kampania09

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam wiadomości o wydobyciu czołgu z jeziorka nad Pilicą pod miejscowością ŚWIDNO.Jakieś 20 lat temu został wyciągnięty z tegoż jeziorka czołg. Rozmawiałem z miejscowymi ale nikt nie wie jaki ,kto go wyciągnął i gdzie jest.Mniej więcej na tej wysokości rzeki Pilicy Niemcy zaczynali się przeprawiać na drugi brzeg. Dzięki za info.

Chodzi Ci o świdno koło Mogielnicy? Trochę o tym słyszałem podobno był to czołg niemiecki, ale nikt nie jest w stanie powiedzieć jaki typ. Opowieści gminne niosą że niemcy przejeżdżali tamtendy w zime i załamał się lód pod tym czołgiem. Jeziorko to jest starorzeczem pilicy. Znam jeszcze inne rewelacje odnosnie tego jeziorka. kiedys poruszyłem ten temat i zostałem nieźle wysmiany. Ale ja wiem swoje.

Widzę kolego Slajmi że też coś słyszałeś. To że przejeżdżali tam Niemcy to i ja wiem .Mam ogniwo gąsienicy prawdopodobnie
od tego czołgu .Muszę zrobić zdjęcia , może ktoś pomorze zidentyfikować.A tak w ogóle z racji tego ,że moją drugą i największą pasją jest wędkarstwo to jeziorko Świdno i rzekę Pilicę oraz przyległe do niej starorzecza od Mniszewa po Tomczyce znam bardzo dobrze. Masz racje ten zbiornik ma swoje tajemnice .A ludźmi którzy wyśmiewają to się nie przejmuj. Morze się kiedyś spotkamy to sobie pogadamy.

Opowieści są barwne to prawda, ale jak w każdej bajce jest trochę prawdy. O tym czołgu co go wyciagneli też chodziły różne bajki. Ale jednak był.
kampania09 w Tomczycach mam kumpla pogadam z nim. Może on gdzieś pogada z ludźmi. W Mogielnicy też mam znajomych. Ale oni mimo wszelkich moich prób to raczej nie mają chęci na polatanie po ludziach ipopytanie. Zrobiłbyś foto tego ogniwa może by dało się zidentyfikować co to takiego było. W okolicach jest jeszcze parę ciekawych rzeczy. Warto się porozgladać

Slajmi,jak będziesz w okolicach Świdna to porozglądaj się po podwórkach,oj można się trochę zdziwić co tam u niektórych gospodarzy można znaleźć.Jak pogoda da i będzie czas to dokładnie spenetruje ten teren, krzaczory opadły może coś będzie więcej widac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie