Po prostu Leon Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 Ostatnio usłyszałem historię pewnej rodziny, która ukrywała Żydów w czasie wojny. Niby takich przypadków było wiele i każdy o nich słyszał ale to co w tej historii mnie zainteresowało to fakt, że rodzina została zmuszona/zaszantażowana przez ludzi, których ukrywali. Jestem ciekaw czy znacie podobne przypadki - czy to z opowiadań czy z literatury tematu?Przecież nie każdy Polak chciał, mógł, był na tyle odważny by ukrywać Żydów czy im pomagać. Zastanawiając się nad tym wyobraziłem sobie sytuację, w której ktoś znajomy (polski Żyd w czasie okupacji)- przychodzi i mówi - od dziś będziesz ukrywał mnie i moją rodzinę a jeśli się nie zgodzisz to zadenuncjuję cię, że i tak to robisz i tym sposobem człowiek ugina się i ryzykując życiem swoich bliskich przyjmuje szantażystę pod dach. Mógł to być nawet szantaż moralny - jesteś człowiekiem to mi pomóż? Poza tym mogli tak działać ludzie z marginesu społecznego - przecież wśród Żydów byli i tacy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Po prostu Leon Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 Dodany podwójnie przez opieszałość kompa - niech admin zadziała Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.