Skocz do zawartości
  • 0

Jakie to mundury,na fotografiach?

BART30

Pytanie

Napisano

Witam.
Znajoma bardzo mnie prosiła o identyfikację tych zdjęć,zależy jej gdyż postacie na zdjęciach to jej krewni.Sam wiele nie wydumam a zależy mi na wiedzy co to za mundury,co oznaczają dwie gwiazdki itd:,MAM OBIECANY CAŁY STRYSZEK DO ZWIEDZENIA.
Więc proszę zerknijcie.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 zdjęcie to będzie raczej artylerzysta i ma którąś z tych blach z lufami.2 piechota
http://www.austro-hungarian-army.co.uk/badges/qualbadges.htm
A szabla wz .1862 no nie wiem
http://www.trutnov.cz/1866/images/gallery/his_foto/his43.jpg
pozdro
Napisano
Tak,wiem że to CK,nie napisałem tego.
Zdjęcie drugie wykonane w Bielsku,jest nazwa zakładu więc zacznę szukać jego historii jako ciekawostki do zdjęcia.
Na pierwszym zdjęciu(wykadrowałem)żołnierz jest w oficerkach.Tylko co to za ,sznur,gwiazdki,jaka szabla....na drugim zdjęciu widoczny gwizdek,a nogi w owijkach.
Jakie to ma znaczenie i czy może pomóc w identyfikacji stopnia,broni?
Napisano
Dziękuję za link,wpatruje się w pierwsze zdjęcie i trudno mi dostrzec w tych gwiazdkach ich wielkość.
Oberleutnant to raczej nie jest,dwie gwiazdki posiadał też Korporal,oczywiście w innym kształcie jak to jest przedstawione pod Twoim linkiem.
A jeśli owe dwie gwiazdki oznaczają stopień Korporal to nie możemy mówić o szabli wz:1861 a wz:1862(szabla żołnierska) którą to noszono najwyżej do stopnia starszy kapral.(świeżo wyczytane w sieci)
Dwa zdjęcia a ja spędzę pewnie połowę nocy zgłębiając fora o CK.
Napisano

Witam.
Znajoma bardzo mnie prosiła o identyfikację tych zdjęć,zależy jej gdyż postacie na zdjęciach to jej krewni.Sam wiele nie wydumam a zależy mi na wiedzy co to za mundury,co oznaczają dwie gwiazdki itd:,MAM OBIECANY CAŁY STRYSZEK DO ZWIEDZENIA.
Więc proszę zerknijcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie