bodep Napisano 28 Listopad 2009 Autor Share Napisano 28 Listopad 2009 Szukaliśmy ostatnio z kolegą w ziemiankach z I wojny światowej, kopaliśmy jak to w ziemiankach na ok. 1 metr. Znaleźliśmy trochę z fantów z epoki np. kopiejki, pfeningi, medaliki, guziki pruskie, klamrę i łuski i zardzewiałe naboje z epoki. I trafiła się oto taka ciekawostka, na głębokości ok. metra w piasku niczym nie osłonięty był kawałek papieru – z numerami, po bliższym zbadaniu okazało się , że to kalendarz z napisami po angielsku. Stan jak na zdjęciu. Papier wygląda tak jakby był nawoskowany. Dziwne, że wytrzymał tyle czasu.Jak sprawdziłem w tzw wiecznym kalendarzu 1 december (grudzień) wypadł w monday (poniedziałek) – czyli to by pasowało na rok 1913 lub 1919 – czyli trochę nie pasuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodep Napisano 28 Listopad 2009 Autor Share Napisano 28 Listopad 2009 Inne znaleziska z tej samej ziemianki - m. innymi taki ogromny pocisk kaliber 6,3 mm i kopiejka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 Ja niedawno wykopałem plik zwęglonych dosłownie kartek, na których wszystko było do odczytania. Jednakże rozsypały się w pył a, że nie miałem ze sobą aparatu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boysss Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 Wydaje mi sie ze ten pocisk pochodzi od Remingtona.Stosunkowo czesto takie mi sie trafjaja ,swego czasu wpadł mi w rece nawet od Magnum ,sadze ze pochodza z pomocy amerykansko -rosyjskiej.No chyba ze nie mama racji.to niech mnie ktos sprostuje.zdrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.