wiesiek670 Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 Witam ponownie, mam kolejne pytanie czy ktoś słyszał o starym chojarze na skrzyżowaniu dróg Biała-Wola Chomejowa i Olszewnica-Ulan.Prawdopodobni chojar pochodził z XVIII lub XIX wieku.przy tym drzewku prawdopodobnie straszyło i działy się dziwne rzeczy.wieczorem nie chciały motocykle jechać itp.znalazłam tam tylko około 20 łusek z mosina 2 naboje z mannlichera,parę łusek z pepeszy i nie licząc monet z PRL-U.Czy ktoś wie o legendzie związanym z tym drzewem.prawdopodobnie nikt z Polaków nie chciał ściąć tego chojara.proszę o jakoś wiadomość na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 może tak na początek udac sie do najblizszej miejscowości i tam sie popytac i to najlepiej starszych osób oni powinni wiedziec najwiecej na ten tema. taka zrobił bym ja na początek. A potem moze do biblioteki regionalnej i poszukac czy są jakies wzmianki w jakiś rocznikach czy starych gazetach z tego regionu.pozdrawiam max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek670 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 Dziękuje kolego,z tego wywiadu dowiedziałem się tyle co mi tata powiedział i kolega z Olszewnicy.Nawet nie wiem dlaczego tak się bali okoliczni mieszkańcy go ściąć.Może należy spędzić noc na tym skrzyżowaniu i zobaczyć czy coś się dzieje.dowiedziałem się że podczas pełni to zachodziło.dziękuje jeszcze raz kolego.pozdrawiam i czekam na inne wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 możesz sprubowac spędzić tam noc a zwłaszcza może tak północ i do 3 . Ale wybór nalerzy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek670 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 taką próbę podejmę bliżej lata,a teraz zostaje mi tylko dokładniejsze spenetrowanie tego terenu wkoło chojara wykrywaczem metali.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek670 Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2009 spędzenie nocy w tym miejscu będę musiał odłożyć na lato a teraz jeszcze poszukam wykrywaczem metali,a może coś znajdę.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Polecam książkę Pilipiuka pod tytulem Rzeznik Drzew.Jest tam opisana metoda na problematyczne drzewka.J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.