Skocz do zawartości

Niemiecki trup przybity bagnetem do trumny

bandolero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na stronie pewnego miłośnika Milicza przeczytałem taki fragment:
W czasach tuż po drugiej wojnie światowej, podziemia kościoła ewangelickiego z Milicza (tego ze zdjęcia "Fot. #H3 poniżej) dostępne były dla ciekawskich. Tyle tylko że w owym czasie sam kościół został już przemianowany na kościół rzymsko-katolicki. Osobiście znałem kilku młodzieńców, którzy wchodzili wówczas do owych podziemi. Opowiadali oni, że podziemia te zapełnione były stosami trumien. Jeden makabryczny szczegół jaki im rzucał się w oczy, to wysuszone ciało w niemieckim mundurze, przybite bagnetem z rosyjskiego karabinu do jednej z tych trumien. Niemiec ten zapewne był uczestnikiem owego miniaturowego garnizonu niemieckiego, jaki bronił się w ratuszu milickim. Podczas gdy jego towarzysze broni się poddali, on zapewne uciekł z ratusza tunelem podziemnym jaki w owych czasach łączył ratusz z owym kościołem ewangelickim. Potem ukrywał się przed Rosjanami właśnie w podziemiach tego kościoła. Pechowo jednak dla siebie, został on tam przez Rosjan wykryty. Rosjanie przybili go bagnetem przez serce do stosu owych drewnianych trumien. Bagnet został następnie obłamany, tak że ciało owego Niemca zwisało z trumien. Wkrótce potem wyschło jak mumia. Przez kilka następnych lat ów nieboszczyk w niemieckim mundurze był makabryczną atrakcją dla przypadkowo odwiedzających te podziemia."

Czy to może być prawda czy ściema? Jest tu ktoś z Milicza? To może niech się wypowie.
Napisano
wydaje mi sie że tego niemiaszka co to niby go gagnetem dzgneli to raczej by go z tamtąd zabrao.Ksiądz raczej na pewno by na takie coś by sie nie zgodził.No i ci zwiedzający te podziemia? i ta mumia w mundurze niemieckim. wszyscy chodzili oglądali a tu sie nagle eksponat znudził(pewnie po ostatnich wyborach ) i go niema.

może ta sytuacja z tym przygwożdżeniem miała miejsce . ale dalsza historja to raczej niezaistniała.pozdr
Napisano
opowieść fajna ale jak zwykle ktoś słyszał od kogoś
a tak powaznie to chyba nietaka prosta sprawa zeby ciało tak wyschło i wyglądało jak mumia
Napisano
krew jest w dużej mierze przyczyną szybkiego rozkładu tkanek miękich, bagnet tkwiący w ciele spowodował wykrwawienie dlatego ciało uległo mumifikacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie