bartekmar Napisano 23 Listopad 2009 Autor Share Napisano 23 Listopad 2009 Witam!Przymierzając się do zakupu chciałbym zebrać w jednym wątku sprawę niemieckich kompletów zimowych dwustronnych - kurtka + spodnie WH, męczą mnie następujące sprawy o których jak dotąd nie znalazłem ścisłej odpowiedzi(byc może moja wina, przeoczyłem w tysiacach tematów na tym forum):1. Czy żołnierz regulaminowo dostawał komplet kurtka + spodnie w jednakowym kolorze lub kamuflażu, cz może zdarzały się mieszane" zestawy?2. Czy żołnierze w ramach jednego pododziału dostawali jednakowe zestawy? Czy oficerowie dostawali inne zestawy niz szeregowcy? 3. Wiem, że mausgrau został wprowadzony jesienią'42, czy później był produkowany równolegle z zestawami kamuflażowymi? Jeżeli tak to do kiedy?4. Czy można określic datę wprowadzenia do użytku zestawów kamuflażowych - geometrycznego i rozmytego? Czy były one produkowane równocześnie, czy wycofywano jeden i wprowadzano nowy wzór?i wreszcie:5. Czy mozna stwierdzić który kolor/kamuflaż był ajpopularniejszy" w zestawach zimowych - nie mówię oczywiście o białym? Pewnie te tematy były rozwijane przy okazji innych wątków ale mimo wszystko prosze Drogich Forumowiczów o wypowiedzi w temacie. Chcę kupić dwustronny zestaw zimowy i chciałbym podjąć decyzję kierując się nie tylko gustem i upodobaniem, ale też realnym wykorzystaniem danego wzoru/koloru kamuflażu.Z gory dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 „…1. Czy żołnierz regulaminowo dostawał komplet kurtka + spodnie w jednakowym kolorze lub kamuflażu, cz może zdarzały się mieszane" zestawy?...”Owszem w późniejszym okresie wojny zdarzały się mieszane zestawy – należy bowiem pamiętać, że po „sezonie zimowym” (od 15 września do 15 kwietnia) komplety zwracane były do magazynów, gdzie przechodziły proces napraw, czyszczenia i konserwacji – w jego trakcie elementy niezdatne już do użytku były usuwane. Stąd w celu uzupełnienia zdekompletowanych zestawów dobierano z tego co było.Pomijając uzupełnianie zniszczonej odzieży w warunkach polowych, o ile istniała taka możliwość…Na załączonym obrazku żołnierz ma na sobie parkę w kamuflażu geometrycznym i spodnie w jednolitym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 „…1. Czy żołnierz regulaminowo dostawał komplet kurtka + spodnie w jednakowym kolorze lub kamuflażu, cz może zdarzały się mieszane" zestawy?...”Owszem w późniejszym okresie wojny zdarzały się mieszane zestawy – należy bowiem pamiętać, że po „sezonie zimowym” (od 15 września do 15 kwietnia) komplety zwracane były do magazynów, gdzie przechodziły proces napraw, czyszczenia i konserwacji – w jego trakcie elementy niezdatne już do użytku były usuwane. Stąd w celu uzupełnienia zdekompletowanych zestawów dobierano z tego co było.Pomijając uzupełnianie zniszczonej odzieży w warunkach polowych, o ile istniała taka możliwość…Na załączonym obrazku żołnierz ma na sobie parkę w kamuflażu geometrycznym i spodnie w jednolitym.„…2. Czy żołnierze w ramach jednego pododziału dostawali jednakowe zestawy? Czy oficerowie dostawali inne zestawy niz szeregowcy?...”Zasadniczo tak, ale…patrz odpowiedź na pytanie pierwsze – wszystko zależało od dostępności w magazynie poszczególnych sortów. Oficerowie otrzymywali takie same umundurowanie zimowe (parka + spodnie i pozostałe gadżety – o ile były wydawane) jak żołnierze – do tej pory nie spotkałem się z egzemplarzem prywatnie zamawianej parki zimowej…„…3. Wiem, że mausgrau został wprowadzony jesienią'42, czy później był produkowany równolegle z zestawami kamuflażowymi? Jeżeli tak to do kiedy?...”Przez pewien czas na pewno, skoro trafiają się oryginalne egzemplarze datowane na 1943 rok, a już wtedy produkowane były komplety w kamuflażu geometrycznym. Pewnie było tak jak z produkcją określonym modeli bluz mundurowych – dopóki nie został wyczerpany zapas surowca, dopóty fabryczki nie zmieniały oferty….„…4. Czy można określic datę wprowadzenia do użytku zestawów kamuflażowych - geometrycznego i rozmytego? Czy były one produkowane równocześnie, czy wycofywano jeden i wprowadzano nowy wzór?...”Pierwsze zestawy w kamuflażu geometrycznym wprowadzone zostały w „sezonie zimowym ‘43”. Z „błotniakiem” osobiście zawsze mam problem – dokładnej daty wprowadzenia nie znam…„…5. Czy mozna stwierdzić który kolor/kamuflaż był ajpopularniejszy" w zestawach zimowych - nie mówię oczywiście o białym?...”Wyłącznie na podstawie własnych, że tak powiem „badań” (przeglądania archiwalnych fotografii) wnioskuję, że był nim kamuflaż geometryczny – ale do żadnej dokładnej statystyki oczywiście nie dotarłem jeszcze…PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 Aha, żeby jeszcze bardziej skomplikować zagadnienie, przypomnę, że wczesne komplety zimowe szyte były nie tylko z tkaniny w kolorze „myszowatym”, ale również szarozielonym, o czym najczęściej się zapomina…PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 25 Listopad 2009 Share Napisano 25 Listopad 2009 Pierwsza wazna kwestia dotyczy okresu, w jakim chciałbys się poruszać. Najbardziej uniwersalny wydaje się najwcześniejszy, czyli jak to zostało okreslone myszowaty".Najczęściej spotykany jest naturalnie kamuflaż geometryczny. Na nim sugerowałbym się skupić. Kolejna sprawa dotyczny kwestii mieszania kamuflaży (czyli np spodnie w kamuflaż geometryczny, kurtka w myszowaty). Owszem, sa zdjęcia gdzie chłopaki paradują w takich kombinacjach, ale o wiele popularniejsze sa fotki z żołnierzami umundurowanymi jednolicie. Zdaję sobie sprawę, że każdy rekonstruktor chciałby wyglądać oryginalnie, ale pamiętajcie o jednym- rekonstruujecie wojsko a nie partyzantkę. Kiedy pląsacie sobie samopas nie wygląda to jeszcze tak źle, ale kiedy zbierze się więcej rekonstruktorów armii niemieckiej to w ogólnej masie zaczynają przypominać FNLA, nie zaś armię, która posiada regulaminy mundurowe. Wiem, że teraz ktoś napisze, że na Ostfroncie było ciężko i każdy nosił to, co zdobył i żebym się nie czepiał, po czym przysle kilka skanów zdjęć gości w dowolnych kombinacjach kamuflaży. To wolne forum i ma do tego prawo. Ja prosze tylko, żeby przemyśleć to co napisałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.