Skocz do zawartości

Swiecznik-Czym wyczyscic?

danteXXI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Prosze o info jak doprowadzic do ladniejszego stanu ten oto swiecznik.Wykonany z miedzi?moze mosiadzu?W kazdym razie zadrapalem go lekko saperka i pokazal sie piekny zolty kolor.Czy moge go wrzucic do oliwy z oliwek?A moze mechanicznie podczyscic?Z gory dzieki!!

Napisano
Trochę gruba warstwa tego nalotu, mechanicznie możesz coś popsuć no i monety z nalotem miedzi są więcej warte.
To dotyczy tylko mosiądzu;
Ja przedmioty z mosiądzu czyszczę w roztworze
tzw. amoniaku dodawanego do ciast można kupić w sklepie spożywczym pod nazwą Amoniak , kwaśny węglan amonu", nazwa kwaśny jest w tym przypadku zwyczajowa, myląca. Ja moczę w tym roztworze nawet tydzień od czasu do czasu przecierając szorstką szmatką, zostaje piękny złoty kolor, a roztwór powoli zabarwia się na fioletowo i nie odparowywuj roztworu, prawdopodobnie amoniakalne związki miedzi są wybuchowe.
Po niemiecku metale kolorowe to buntmetalle.
Nie używaj nigdy do czyszczenia stopów miedzi kwasów.
Napisano
Jeżeli chodzi o roztwory masz rację. Napisałem na zapas. Związek miedzi z amoniakiem jest nietrwały, ale po podgrzaniu i odparowaniu wody nie sprawdzałem jak bardzo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie