danteXXI Napisano 22 Listopad 2009 Autor Share Napisano 22 Listopad 2009 Witam,Prosze o info jak doprowadzic do ladniejszego stanu ten oto swiecznik.Wykonany z miedzi?moze mosiadzu?W kazdym razie zadrapalem go lekko saperka i pokazal sie piekny zolty kolor.Czy moge go wrzucic do oliwy z oliwek?A moze mechanicznie podczyscic?Z gory dzieki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Listopad 2009 Share Napisano 22 Listopad 2009 Można wsadzić do oliwy z oliwek. Jak się ma błyszcześ to tylko mechaniczne polerowanie da efekt.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 23 Listopad 2009 Share Napisano 23 Listopad 2009 morzesz spróbowac taką polerka ze szmatek ktorą sie zakłada na wiertarke pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 23 Listopad 2009 Share Napisano 23 Listopad 2009 Trochę gruba warstwa tego nalotu, mechanicznie możesz coś popsuć no i monety z nalotem miedzi są więcej warte. To dotyczy tylko mosiądzu;Ja przedmioty z mosiądzu czyszczę w roztworze tzw. amoniaku dodawanego do ciast można kupić w sklepie spożywczym pod nazwą Amoniak , kwaśny węglan amonu", nazwa kwaśny jest w tym przypadku zwyczajowa, myląca. Ja moczę w tym roztworze nawet tydzień od czasu do czasu przecierając szorstką szmatką, zostaje piękny złoty kolor, a roztwór powoli zabarwia się na fioletowo i nie odparowywuj roztworu, prawdopodobnie amoniakalne związki miedzi są wybuchowe. Po niemiecku metale kolorowe to buntmetalle. Nie używaj nigdy do czyszczenia stopów miedzi kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 ... prawdopodobnie amoniakalne związki miedzi są wybuchowe..."srebra, nie miedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 25 Listopad 2009 Share Napisano 25 Listopad 2009 Jeżeli chodzi o roztwory masz rację. Napisałem na zapas. Związek miedzi z amoniakiem jest nietrwały, ale po podgrzaniu i odparowaniu wody nie sprawdzałem jak bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.