Skocz do zawartości

Srebre Kopiejki - Do doczyszczenia?

gaap

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Wyszly mi ostatnio takie kopiejki. 10 i 15 byly ze soba sklejone (stronami obecnie pokrytymi miedzianym osadem). Udalo mi sie je zozdzielic lekka, szybko elektroliza.
Niestaty po tym juz nie udaje mi sie ich doczyscic. Jak narazie probowalem slaby roztwor kwasku cytrynowego, ale efekt sredni.
Myslicie ze uda sie je jeszcze jakos doczyscic, usunac miedziany z jednej strony i ciemny z drugiej strony osad?

20 Kopiejek - Tu mamy dosc ladna czarna patyne. Moje pytanie brzmi czy warto probowac sie jej pozbyc. Miejscami patynka zaczyna odstawac bablowato wiec wyglad calej monetki traci walory. Dlatego tez mysle nad usunieciem jej calkowicie.
Co radzicie? Warto? Jesli tak to jak najlepiej?

Pozdr.

NO wiec panie trzeba to zrobic tak.
Wycisnąc sok z cytryny i obie monety do srodka niech pomocza sie z godzinke potem proponowałbym usunąc patyne czerwona gumeczka taka jak mamy na koncu ołówka-monecie nic sie nie stanie a patyne bedzie sie łatwie usuwało.POza tym z tego co widze to całkowicie sie ich nie da wyczyscic gdyz były w ogniu a swiadcza o tym własnie te bąbelki.pozdrawiam

jeżeli to srebro, to żadne kwaski żadne soki, tylko słoik, kładziemy w nim folie aluminiową(taką do ciasta itp) zalewamy ciepłą lub gorącą wodą(uważać żeby nie pękł słoik) sypiemy sól (dokładnie nie wiem, ale myślę, że na 0,5l 2 łyżki stołowe wystarczą) wrzucamy fanty i czekamy z 1h, potem wyjmujemy przemywamy wodą z detergentem i mamy jak nówki, sprawdzona metoda, było nie raz na forum

PZDR

ja szczerze polecam tą metodę co polecił Kol. Mruk, bardzo ładnie czyści sreberko do czysta(heh a kiedyś reklamowali w telezakupach super płytki do czyszczenia srebra, zasypujesz solą, zalewasz wodą i dzięki super płytce masz czyste srebro, tylko ta super płytka okazała się kawałkiem aluminium;)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Oto i obiecane wyniki czyszczenie. Troche to trwalo ale efekt wydaje mi sie dosc zadowalajacy jak na taki stan moniakow.
Nie zdecydowalem sie na czyszczenie 20-ki. Balem sie ze ja zepsuje.
Na tej fotce widzimy 15-tke po okolo 10 autolizach z kretem (plaska lyzeczka na 1 litr wrzatku). Po okolo 8 procesach poprawy juz nie bylo. Co najwazniejsze podczas autolizy udalo mi sie usunac dosc gruba warstwe miedzianego nalotu.

10-tka wygladala podobnie po nawet wiekszej ilosci autoliz. Nierobilem niestety fotek, ale wydaje mi sie ze zdjecia 15-tki daja pojecie do czego mozna dojsc powtarzaniem procesu autolizy.
Po autolizach obie monety moczyly sie troszek w soku z cytryny, ale ten proces nie dal wlasciwie zadnych wynikow.
W zwiazku z ciagle oplakanym stanem obu monet zdecydowalem sie na uzycie specjalistycznego plynu do czyszczenie srebra. Nazwy nie podaje, ale zainteresowanych zapraszam na priv.
Popatrzcie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie