Patryk7k5 Napisano 15 Listopad 2009 Autor Napisano 15 Listopad 2009 wydaje mi się ,że żydowska Ktoś może pomóc w identyfikacji?
Pablo.wpl Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 na 100% więc odciśnij ją w plastelinie dodaj foty i jak pani Gosia dojrzy to to przetłumaczy, pozdro.
Patryk7k5 Napisano 15 Listopad 2009 Autor Napisano 15 Listopad 2009 hmmm dałem lustrzne odbiecie, czy to nie to samo co odcisk?ale skoro prosisz...
Patryk7k5 Napisano 15 Listopad 2009 Autor Napisano 15 Listopad 2009 odcisktroche słabo widoczny, ale tylko zielony kolor miałemjutro postaram się o lak
Patryk7k5 Napisano 15 Listopad 2009 Autor Napisano 15 Listopad 2009 a jeśli można wiedzieć...Kto to jest Pani Gosia??
ms Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 Pani Gosia to natasha1982 , jak zawsze zwarta, chętna i gotowa do niesienia pomocy :-)
natasha1982 Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 Ave!1.Jeszcze raz ktoś mi zajedzie na Pani to się obrażę :P2.Nie ma takiej opcji janczar, żeby a alfabecie hebrajskim były litery arabskie :)3.Jestem na tropie - Patryk,jeśli masz jakiesdodatkowe info odnośnie pieczęci - np gdzie została znaleziona - prosze daj mi cynkjeśli nie - napiszę, co wymodziłam 'na sucho'.Pozdrawiam,Gosianatasha1982
natasha1982 Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 Patryk7k5, dzięki za priv-wskazówki.Wiedziałam,że cadyk Maggid z Kozienic ( Izrael ben Szabtaj Hepsein/Hofstein) leczył kobiety z bezpłodności, ale o cudownie uzdrowionej przez niego królowej pierwsze słyszę:)Wracając do pieczęci.Jak zawsze ryzyko błędu jest tu olbrzymie - napis jest zrobiony byle jak - nie ma przerw między słowami, czcionka jest niechlujna, te same litery mają nie et same kształty i rozmiary.Sądzę, że w pierwszej linijce mamy do czynienia z 2 słowami:אלעזר - czyt.Elazar - to imię (tłumaczone jako Łazarz)liter w drugim słowie nie jestem pewbna - wygląda mi to na בהלל ale to nic nie znaczy - litery trzony to B H L L - możnaby z tego kombinować nazwisko ALE posłuchajcie dalej.W drugiej linijce pewna jestem tylko ostatniego słowa : הכהן - ha-kohen - czyli kapłan.Wcześniej chyba jedno słowo ale pojęcia nie mam jakie - wydaje mi się, że litery są takie: מקיזעץ - M K I Z E C(tz) - pierwsza literka moze być przyimkiem 'z' (me-) - -potem mogłaby nastąpić nazwac miejscowości.. Od Odkrywcy Pieczęci :) wiem, że została znaleziona w pobliżu Kozienic - zauważcie, że litery człony troche się pokrywają... Kozienice w jidysz to קאזשעניץ - Kozhenitz...nei wiem czy iść tym tropem..W ostatniej linijce wydaje mi sie,że widzę (OMG,jak to brzmi :P ) następujące litery: מגלאווצ + jeszcze jedna,ale taka,ktora do całości za choinkę mi nie pasuje: כ - czyli litery trzony to: M G L/Ł O/A W C/CZ + to głupie K na końcu. I znowu ta sama bajka: M to może być przyimek 'z'(me-) a dalej....nazwa miejscowości - nie wydaje sieWam, że to może być Głowaczów?no i teraz troche historii: grupę chasydzką na terenie Kozienic założył właśnie wspomniany Maggid ( Izrael ben Szabtaj Hepstein/Hofstein) - znany bardziej jako cadyk Maggid z Kozienic (cadyk = przywódca rodu chasydzkiego).Jego synem był Mosze Eljachim Brien a synem Moszego - UWAGA: Elazar (1806-1862).Słuchajcie ja nie wiem na ile tu jest sensu,na ile prawdy a na ile tego, co chciałam zobaczyć :) Jeśli mielibyście jakieś sugestie - walcie jak w dym.Pozdrawiam,Gosianatasha1982
kurka330 Napisano 3 Luty 2010 Napisano 3 Luty 2010 Witammam ogromna prosbe, z dyskusji wywnioskowalam ze natasha1982 tlumaczy z jezyka hebrajskiego na polski. Czy jestes w stanie przetlumaczyc mi fraze człowiek moze wszystko" na jezyk hebrajski ? bylabym ogromnie wdzieczna. Nie korzystam z tego forum takze zostawaim swojego maila kurka330@wp.pl gdyby ktokolwiek mogl mi pomoc bede zobowiazanapozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.