Skocz do zawartości

Mosiężna Pieczęć

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ave!
1.Jeszcze raz ktoś mi zajedzie na Pani to się obrażę :P
2.Nie ma takiej opcji janczar, żeby a alfabecie hebrajskim były litery arabskie :)
3.Jestem na tropie - Patryk,jeśli masz jakiesdodatkowe info odnośnie pieczęci - np gdzie została znaleziona - prosze daj mi cynk
jeśli nie - napiszę, co wymodziłam 'na sucho'.

Pozdrawiam,
Gosia
natasha1982
Napisano
Patryk7k5, dzięki za priv-wskazówki.

Wiedziałam,że cadyk Maggid z Kozienic ( Izrael ben Szabtaj Hepsein/Hofstein) leczył kobiety z bezpłodności, ale o cudownie uzdrowionej przez niego królowej pierwsze słyszę:)

Wracając do pieczęci.

Jak zawsze ryzyko błędu jest tu olbrzymie - napis jest zrobiony byle jak - nie ma przerw między słowami, czcionka jest niechlujna, te same litery mają nie et same kształty i rozmiary.

Sądzę, że w pierwszej linijce mamy do czynienia z 2 słowami:
אלעזר - czyt.Elazar - to imię (tłumaczone jako Łazarz)
liter w drugim słowie nie jestem pewbna - wygląda mi to na בהלל ale to nic nie znaczy - litery trzony to B H L L - możnaby z tego kombinować nazwisko ALE posłuchajcie dalej.

W drugiej linijce pewna jestem tylko ostatniego słowa :
הכהן - ha-kohen - czyli kapłan.

Wcześniej chyba jedno słowo ale pojęcia nie mam jakie - wydaje mi się, że litery są takie: מקיזעץ - M K I Z E C(tz) - pierwsza literka moze być przyimkiem 'z' (me-) - -potem mogłaby nastąpić nazwac miejscowości.. Od Odkrywcy Pieczęci :) wiem, że została znaleziona w pobliżu Kozienic - zauważcie, że litery człony troche się pokrywają... Kozienice w jidysz to קאזשעניץ - Kozhenitz...nei wiem czy iść tym tropem..

W ostatniej linijce wydaje mi sie,że widzę (OMG,jak to brzmi :P ) następujące litery: מגלאווצ + jeszcze jedna,ale taka,ktora do całości za choinkę mi nie pasuje: כ - czyli litery trzony to: M G L/Ł O/A W C/CZ + to głupie K na końcu. I znowu ta sama bajka: M to może być przyimek 'z'(me-) a dalej....nazwa miejscowości - nie wydaje sieWam, że to może być Głowaczów?

no i teraz troche historii: grupę chasydzką na terenie Kozienic założył właśnie wspomniany Maggid ( Izrael ben Szabtaj Hepstein/Hofstein) - znany bardziej jako cadyk Maggid z Kozienic (cadyk = przywódca rodu chasydzkiego).Jego synem był Mosze Eljachim Brien a synem Moszego - UWAGA: Elazar (1806-1862).

Słuchajcie ja nie wiem na ile tu jest sensu,na ile prawdy a na ile tego, co chciałam zobaczyć :)

Jeśli mielibyście jakieś sugestie - walcie jak w dym.

Pozdrawiam,
Gosia
natasha1982
  • 2 months later...
Napisano
Witam
mam ogromna prosbe,
z dyskusji wywnioskowalam ze natasha1982 tlumaczy z jezyka hebrajskiego na polski. Czy jestes w stanie przetlumaczyc mi fraze człowiek moze wszystko" na jezyk hebrajski ? bylabym ogromnie wdzieczna. Nie korzystam z tego forum takze zostawaim swojego maila kurka330@wp.pl gdyby ktokolwiek mogl mi pomoc bede zobowiazana
pozdrawiam
  • 6 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie