TheMan Napisano 12 Listopad 2009 Autor Napisano 12 Listopad 2009 Witam kupiłem na allegro wykrywacz PROTON. Myślę, że dla początkującego to dobry wybór. Co sądzicie o tym wykrywaczu? Jeżeli ktoś taki posiada prosze o napisanie jak się sprawuje ;] a może jakieś odkrycia? ;)
armand Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Myślę, że to Ty powinieneś nam napisać, jak się sprawuje ten wykrywacz. Wielu młodych poszukiwaczy nakręca się w stosunku do zakupionego swojego wykrywacza na podstawie zdania kilku rezydentów na forach, którzy często dany wykrywacz znają z fotografii.
TheMan Napisano 13 Listopad 2009 Autor Napisano 13 Listopad 2009 Napisze o nim, jak tylko dostane przesyłkę i go wypróbuję ;) Narazie chciałem poznać wasze opinie o nim.
Bambini Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 PROTON to chyba PI? Nakopiesz PARĘTON złomu.Pozdro.
TheMan Napisano 18 Listopad 2009 Autor Napisano 18 Listopad 2009 Właśnie dostałem ten wykrywacz. Jak narazie jest dobrze;] Byłem na 5 minut w ogrodzie i wykopałem gwóźdź i pręt od siatki ;) Zawsze coś na dobry początek ;]
kugelfange Napisano 15 Marzec 2010 Napisano 15 Marzec 2010 Ostatnio nabyłem Protona na Allegro, gdyż zwykłem oprócz wykrywek z którymi chodzę posiadać coś na wypadek gdyby osoba mi towarzysząca i nie mająca swojego sprzętu chciała sobie poszperać. W terenie jeszcze z nim nie byłem, jednak postaram się napisać parę słów na temat jego pracy i zasięgów jak tylko z nim popracuje. Póki co mogę jedynie stwierdzić fakt dość nie przemyślanie poprowadzonego kabla od cewki, który aby dostać się do puszki z elektroniką" musi biec po rekojeści, czyli tam gdzie trzymamy dłonią wykrywacz (po wygiętej rurce). Musimy albo go ścisnąć wraz z rurką lub uważać aby tego nie zrobić. I jedno i drugie rozwiązanie jest niedopuszczalne i należało by albo poprowadzić kabel wewnątrz (wygiętej) rurki albo zastosować uchwyt ukośny (wtedy już dać główną rurkę prostą - bez wygięcia). Druga sprawa to wyprowadzenie kabla z cewki, chodzi o to żeby kabel wychodził dokładnie z najwyższej części jej pionowego przekroju i był wyprowadzany od razu prosto ku górze. Kabel nie powinien wychodzić z boku cewki lub po jej skosie, jak i nie powinien leżeć" po wyjściu z niejPozostaje jeszcze kwestia mocowania samej cewki do rurki (pałąka). Aby unieruchomić cewkę w określonym kąta położeniu należy ścisnąć pałąk plastikową opaską zaciskową, jednak potem kiedy chcemy schować (zgiąć) spowrotem cewkę trzeba ów opaskę uciąć (wymienić) gdyż trzyma tak dobrze że nie idzie przekręcić cewki. Zwróciłem na to uwagę gdyż posiadałem już dwa Jable (konstrukcja niemal identyczna jak w Protonie) ale o różnym sposobie wykonania w których ten problem" nie występował dzięki zastosowaniu innego rozwiązania przy mocowaniu cewka-rurka.Oczywiście są to tylko moje spostrzeżenia, które początkującemu poszukiwaczowi nie muszą (pozornie) przeszkadzać, jak również nie we wszystkich Protonach muszą występować, gdyż jak gdybam wykonanie go zależy po prostu od pomysłu wykonawcy. Ja piszę przynajmniej o wykonaniu z Allegro, jak sądze jest to ten sam wykonawca na jakiego powołuje się autor tego wątku. Generalnie wykonanie jak na taki sprzęt i cenę jest okey ale należało by popracować nad trzema w/w rzeczami.PozdrawiamP.S. Przy okazji dwie fotkihttp://iv.pl/images/38872022922670686052.jpghttp://iv.pl/images/03357665361453311381.jpg
kugelfange Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 Dzisiaj przeprowadziłem test maksymalnych zasięgów Protona w stosunku do różnych przedmiotów. Należy mieć na uwadze, że test przeprowadzano W POWIETRZU* przybliżając przedmiot PROSTOPADLE** w stosunku do płaszczyzny (wirtualnej) koła cewki, przybliżając go dokładnie na linii i w kierunku jej środka. Wartości dotyczą momentu kiedy wykrywacz wydał WYRAŹNE I STAŁE PISZCZENIE. Czułość ustawiona była na maksimum, a dyskryminacja ustawiona na minimum (największy zasięg). Średnica cewki wynosiła 30 cm, wykrywacz dokładnie ten co na fotkach w powyższym moim poście (z Allegro). Postarałem się aby test wykonać na wolnym powietrzu, z dala od źródeł fal elektromag. jak i żelastwa.Moneta (obecna) 1 zł – 27 cmMoneta (obecna) 2 zł – 32 cmŁuska Mauser (z II w.ś.) ustawiona pionowo (stojąca) - 33 cmŁuska Mauser (z II w.ś.) ustawiona poziomo (leżąca) – 38 cmŁuska WKM 24mm (z działka samolotowego, mosiężna?) – 60 cmBagnet do karabinu AK – 62 cmSaperka firmy Fiskars – 97 cmKanister 20 litrów – 130 cmPrzyznam, że te wartości (osiągi) pozytywnie i mocno mnie zaskoczyły. Należy mieć jednak na uwadze aspekt techniczny tego testu (patrz: gwiazdki poniżej - *, **)* bez uwzględnienia zatem właściwości gleby, ewentualnej jego mineralizacji etc** nie wiem czy przybliżanie prostopadłe przedmiotu odpowiada wartością wystepującym przy przemiataniu równoległym ! ?
Manierkarz Napisano 25 Kwiecień 2010 Napisano 25 Kwiecień 2010 Witam !Dobrze działa ta dyskryminacja ?? Drobne gwoździe i kapsle odrzuca czy to to samo co jabel ???Kupić Protona czy pulsara ??Pozdro
wojtek95 Napisano 25 Kwiecień 2010 Napisano 25 Kwiecień 2010 Ja kupilem PROTONA i nie wiem wlasnie jak ustawic ta dyskryminacje ;/
antony89 Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 wojtek" jeżeli chcesz aby Proton omijał drobny złom to dyskryminacje włączasz na pozycji 1 a tresholda na 12/13(musisz wyczuć).Jeżeli chcesz aby twój sprzęt miał lepsze osiągi to ustawiasz dysk.na pozycji 13 i treshold (do wyczucia)...trochę więcej będzie czerpał prądu ale zasięg dobry.
bingos01 Napisano 29 Lipiec 2010 Napisano 29 Lipiec 2010 Witam Wszystkich! Zastanawiam się nad kupnem PROTONA, i w związku z nim mam kilka pytań. Mianowicie, czy konstrukcja po złożeniu, nie rozpada się? Chodzi mi o to, czy miejsce łączenia rurek dobrze się trzyma? Następne pytanie dotyczy wyjście kabla z cewki. Czy to jakoś negatywnie wpływa na jakość poszukiwań? Ostatnie pytanie dotyczy kabla, który oplata rączkę za którą się trzyma podczas poszukiwań. Czy to przeszkadza? Jeszcze jedno, czy obejma która zaciska cewkę w wybranym położeniu, musi zostać odcięta, i zastąpiona nową? Czy może konstruktor znalazł inne rozwiązanie? No i na koniec, czy ta dyskryminacja odrzuca gwoździe, puszki aluminiowe, kapsle po piwie i nakrętki po wódce? To na tyle. Dzięki! Pozdrawiam!
Fahrenheit Napisano 15 Październik 2010 Napisano 15 Październik 2010 Witam. Już od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Protona. Tego z Allegro. Dzisiaj pokusiłem się o wykonanie małego testu sprawdzającego. Test wykonywałem w powietrzu przykładając przedmioty największą powierzchnią. Ustawienie pokrętła DYSKR. na max (tj. 13) i ustawienie pokrętła Tres. w pozycji prawie maksymalnej i w taki sposób aby sygnał był wyraźny i nie ciągnął się w miarę oddalania. Tzn. przedmiot w zasięgu wyraźny sygnał, oddalam przedmiot sygnał wyraźnie znika. Są to ustawienia maksymalne z jakimi chodzę w terenie. Niestety wyniki nie są tak różowe jak kolegi. A oto uczestnicy testu.
Fahrenheit Napisano 15 Październik 2010 Napisano 15 Październik 2010 - 1 grosz polski- boratynka- 1 PLN- 5 PLN- łuska kal. 7,6mm- zapalnik - saperkaWyniki:1gr-8/9cmboratynka-9/10cm1zł-11/12cm5zł-15cmłuska-18cmzapalnik-23/24cmsaperka-46cmWyniki mogą rozczarować, ale i cudów nie ma. PS: Pokrętło Treschold w pozycji 8.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.