Skocz do zawartości
  • 0

prasa?pokrętło?część maszyny

zwolin

Pytanie

Napisano

witam
kółko jest średnicy mniej więcej 12 cm i grubości 2cm , sygnowane K.Matuszewski-Warszawa
na rancie koła są wypukłe cyfry od 0 do 9 ,w lustrzanym odbiciu" dlatego myślę że to coś służyło
do znaczenia czegoś tam i właśnie pytam czy ktoś wie co mogło być tym znaczone ?

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam
kółko jest średnicy mniej więcej 12 cm i grubości 2cm , sygnowane K.Matuszewski-Warszawa
na rancie koła są wypukłe cyfry od 0 do 9 ,w lustrzanym odbiciu" dlatego myślę że to coś służyło
do znaczenia czegoś tam i właśnie pytam czy ktoś wie co mogło być tym znaczone ?

Napisano

i druga rzecz która wyszła bardzo blisko tego koła
jest to jakiś rodzaj kłódki, zatrzasku , zamknięcia ,
przedmiot ma 13cm długości i 5 cm wysokości po złożeniu ,do zamykania czego to służyło?
czy oba kruczki maja ze sobą coś wspólnego? czy są to części tej samej maszyny?

Napisano

nie weszła ta fotka
dokładnie to działa jak kłódka ale jest bardzo prymitywna ,albo zamykała coś specjalnego , tędy wpychano klucz" ciekawe co ona mogła zamykać ? czy też jest to ludowa twórczość miejscowego kowala ?

Napisano

To drugie jest kłódką kowalską. Wrzucam swoje zdjęcia, żeby pokazać klucze. Nie są to konstrukce prymitywne ale raczej proste i jednocześnie bardzo skuteczne.

Napisano

Moje nie widziały ziemii a swoją wrzuć do Fosolu. Kontroluj proces odrdzewiania!
Można było zamykać każde dzrzwi posiadające zasuwę. Resztę pozostawiam Twojej wyobraźni.
Pozdrawiam.

Napisano
zwolin, te ze zdjęć były uzywane jeszcze w latach 30-stych ub. wieku. Wogóle, to ten typ stosowano od średniowiecza.
Rozpiętość czasowa ogromna! Trudno więc wydatowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie