Mechoptyk Napisano 4 Listopad 2009 Autor Napisano 4 Listopad 2009 Witam!Na pozycjach poradzieckich znalazłem taki przedmiot. Wygląda jak element mechanizmu zegarowego. Czy jest to część zapalnika zegarowego? Pozdrawiam
Mechoptyk Napisano 5 Listopad 2009 Autor Napisano 5 Listopad 2009 No więc jest tak: zegarek to być nie może bo... te metalowe części okazały się być słabymi magnesami, których aktywność ujawniła się po odkręceniu aluminiowej blaszki z uchwytem dla wahadełka". Tak więc skłaniam się do teorii mówiącej o wskaźniku elektrycznym. Elementy magnesu stanowią stałe pole magnetyczne dla cewki przez którą płynie prąd powodując wychylenie wskazówki. Teraz powstaje pytanie czyje to jest? I od czego? Militarka czy cywilka?
Hansdekawka Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 Po czym wnioskujesz,że to od mechanizmu zegarowego???
Mechoptyk Napisano 5 Listopad 2009 Autor Napisano 5 Listopad 2009 Na drugiej fotce, po prawej stronie u góry jest coś w rodzaju mocowania do kółka zamachowego ze sprężyną włosową (regulowanego mosiężną gwintowaną szpilką). Poddam jeszcze dokładnemu czyszczeniu to się okaże czy jest tam wgłębienie do osadzenia kołka. Udało mi się odkręcić te jasną część z fotki nr 3 - jak się naładują aku to zrobię fotkę będzie dokładniej widać.
fanatyk Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 wobec mnogości wszelakiej maści wskaźników elektrycznych, od motoryzacji po radiotechnikę, nie widzę szans na identyfikację na podstawie tak marnych resztek.... ale może ktoś mnie zaskoczy.
Mechoptyk Napisano 4 Listopad 2009 Autor Napisano 4 Listopad 2009 Witam!Na pozycjach poradzieckich znalazłem taki przedmiot. Wygląda jak element mechanizmu zegarowego. Czy jest to część zapalnika zegarowego? Pozdrawiam
fanatyk Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 wszelkiej masci amperomierze wskazniki poziomu paliwa, i tym podobne pochodzace z tablic wskaznikow pojazdow mia ły tego typu spreżynki jak zegarki.
Mechoptyk Napisano 5 Listopad 2009 Autor Napisano 5 Listopad 2009 Dla jasności - nie upieram się, że to jest zegar w słowa tego znaczenia (odmierzający czas) - porównując z fotografiami zapalników zegarowych, tak mi się skojarzyło więc tak zatytułowałem. Jeśli to amperomierz, woltomierz czy wskaźnik poziomu paliwa (w zasadzie tez woltomierz) to dla mnie jest odpowiedź naprowadzająca na tory poszukiwania dalszych informacji. Stacyjkę raczej wykluczam - gdyż widoczne mosiężne kołki są wkręcone w żelazne blachy więc są galwanicznie zwarte i nie mogą stanowić przyłączy elektrycznych. Te elementy mosiężne to dystanse dla dalszej części, której jednak nie mam... :-( Nie mogę wykluczyć, że to jest cześć radiostacji, jednak jeszcze nie wymyśliłem gdzie mogłaby się znajdować...
Pytanie
Mechoptyk
Witam!
Na pozycjach poradzieckich znalazłem taki przedmiot. Wygląda jak element mechanizmu zegarowego. Czy jest to część zapalnika zegarowego? Pozdrawiam
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.