michalwa Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 Proszę bardzo wojskowe chomąto i też z rejonu Bzury", niemieckie używane w WP
muslim Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 czy wojskowe chomąta zawsze miał metalowe wstawki??Michalwa możesz dać lepsze fotki?
michalwa Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 Nie wiem czy zawsze ale uważam, że wojskowe miały grube stalowe okucia
lookas Napisano 6 Listopad 2009 Napisano 6 Listopad 2009 Nie jestem pewien, czy akurat ten wzor byl używany w WP. W znanych mi instrukcjach ten rodzaj chomąta nie jest opisanyCo do metalowych wstawek:)Z założenia chomąta miały być regulowane, bo takie rowziązanie w ostatecznym rozrachunku jest tańsze. Do tego metalowe kleszczyny sa trwalsze od drewnianych. Stąd pomysł, by budować chomąta o metalowej konstrukcji obszyte skórzaną wyściólką. Dodatkowo, by idealnie dopasować do konkretnego konia, stosowano podkłady płócienne wypełnione włosiem lub słomą.W WP na pewno uzytkowane dwa rodzaje chomąt z metalowa kleszczyną, mianowicie niemieckie (pruskie) i austriackie. Zasadniczno tych uprzezy uzywano w zaprzęgach artyleryjskich, ewentualnie w odziedziczonych, glownie po niemcach wozach taborowych.Chomąto niemiecki i austriackie to niemal identyczne konstrukcje. Pruskie nie posiada haków pod pierścieniami lejcowymi i ma delikatnie inna konstrukcje zamków. Zreszta oba, w zalezności od typu otwierane sa za pomoca specjalnego klucza lub ( w nowszych konstrukcjach) bez klucza.I na koniec ciekawostka. Niemcy mieli dwa rodzaje uprzęzy chomątowej. ta, której potem uzywano w Polsce nazywana była w Niemczech typem bawarskim. Do dziś nie do końca wiadomo, kto od kogo skopiował caly syste. Czy niemcy od austriakow, czy na odwrót. Obie sa do siebie bardzo podobne ( żeby nie powiedzieć identyczne)
bjar_1 Napisano 20 Czerwiec 2010 Napisano 20 Czerwiec 2010 Temat koński" więc chyba w temacie... Ostatnio wyszły mi takie końskie popierdółki - w okolicy i po chatach trafiał się polski, wrześniowy szpej - czy to nie jakiś element uprzęży (?) czy czegoś w tym rodzaju? Staranna robota - nie to, co wioskowe...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.