Skocz do zawartości

jak wyjąć ostrze z drewnianej pochwy

waldomiro

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam w domu ostrze (z rękojeścią) w prawdopodobnie drewnianej pochwie obszytej skórą. problem tkwi w tym, jak to wyjąć bo jest mocno zakleszczone. nie chcę nic uszkodzić a jestem ciekaw co jest na ostrzu i w jakim jest stanie.pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

Tak na szybko kombinując... wodą raczej polać nie możesz, bo drewno napęcznieje, ogrzać też nie bo możesz uszkodzić. Osobiście bym zaparł pochwę o coś stabilnego i ciągnął na chama ten nóż, bagnet, czy coś innego.
Wypadałoby jednak wrzucić jakieś zdjęcie jak napisał kolega der_bartosz.

Faktycznie jest problem aby nie uszkodzić pochwy. Wszelkie namaczanie właściwie odpada. Można potraktować to Balistolem, on się nadaje do konserwacji metalu drewna jak i sóry. Czy to coś da to nie wiem ale nie zaszkodzi. Trzeba klinge obruszać przed wyciąganiem. Może delikatnie ostukać lub delikatnie ściskać pochwe. Fotka by zdecydowanie pomogła.
Wojtek

Aby przyjąć strategię" należy zrozumieć PRZYCZYNĘ...

bez fotek - nie da rady...
szabla czy kord, jakie są możliwości założenia przyrządów na pochwę... itp.

wiemy:
(skóra owijająca) trzaski - głownia - duże tarcie...

ale czy głownia-trzaski - zakleszczenie mechaniczne, czy chemiczne - tego nie wiemy...
zakładając typowe problemy:
wyschnięta skóra zacisnęła trzaski- lanolina...
zestalony smar - (błąd konserwacji) - podgrzanie do 50 stopni...
-----------
ale

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie