waldomiro Napisano 20 Październik 2009 Autor Share Napisano 20 Październik 2009 witam. mam w domu ostrze (z rękojeścią) w prawdopodobnie drewnianej pochwie obszytej skórą. problem tkwi w tym, jak to wyjąć bo jest mocno zakleszczone. nie chcę nic uszkodzić a jestem ciekaw co jest na ostrzu i w jakim jest stanie.pozdrawiam i czekam na podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 20 Październik 2009 Share Napisano 20 Październik 2009 może jakieś zdjęcia? bo nie mam aż tak dobrej wyobraźni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 20 Październik 2009 Share Napisano 20 Październik 2009 Tak na szybko kombinując... wodą raczej polać nie możesz, bo drewno napęcznieje, ogrzać też nie bo możesz uszkodzić. Osobiście bym zaparł pochwę o coś stabilnego i ciągnął na chama ten nóż, bagnet, czy coś innego.Wypadałoby jednak wrzucić jakieś zdjęcie jak napisał kolega der_bartosz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Październik 2009 Share Napisano 20 Październik 2009 Faktycznie jest problem aby nie uszkodzić pochwy. Wszelkie namaczanie właściwie odpada. Można potraktować to Balistolem, on się nadaje do konserwacji metalu drewna jak i sóry. Czy to coś da to nie wiem ale nie zaszkodzi. Trzeba klinge obruszać przed wyciąganiem. Może delikatnie ostukać lub delikatnie ściskać pochwe. Fotka by zdecydowanie pomogła.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldomiro Napisano 21 Październik 2009 Autor Share Napisano 21 Październik 2009 niestety możliwości mojego sprzętu są mocno ubogie i nie jestem w stanie wrzucić fotki.bardziej interesuje mnie sam temat i pomysły na jego rozwiązanie. dzięki Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Aby przyjąć strategię" należy zrozumieć PRZYCZYNĘ...bez fotek - nie da rady...szabla czy kord, jakie są możliwości założenia przyrządów na pochwę... itp.wiemy:(skóra owijająca) trzaski - głownia - duże tarcie...ale czy głownia-trzaski - zakleszczenie mechaniczne, czy chemiczne - tego nie wiemy...zakładając typowe problemy: wyschnięta skóra zacisnęła trzaski- lanolina...zestalony smar - (błąd konserwacji) - podgrzanie do 50 stopni...-----------ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.