Skocz do zawartości

Materiały do pracy magisterskiej

czubaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
W życiu każdego studenta nadchodzi taki okres że musi napisać tą magisterkę. Jako że studiuję pewien dziwny kierunek (geoinformację) na wydziale geograficznym postanowiłem połączyć w mojej magisterce przyjemne z pożyteznym. pracę będę pisał, z nazwyjmy to, kartografii historycznej. jak obiekt badawcy obrałem MRU i tu zaczynają się pewne schodki. mam dostęp do znajdujących się w internecie map niemieckich i polskich tego rejonu (temat stere mapy także przeryłem). chciałbym jednak wiedzieć czy znacie może inne zoobrazowania kartograficznie MRU szczególnie te wykonane przed budową, a także map z naniesionymi obiektami, schematem całych umocnien czy też projektami naniesionymi na mapę? jeśli ta byłbym wdzieczny o informację.

jestem co prawda dopiero na czwartym roku, ale chciałbym mieć zamysł całości w miarę szybko.

póki co powoli klaruje się pomysł na to jaki konkretny problem ma omawiać praca. jedną z opcji jest wpływ warunków terenowych na lokalizację, inną jest zaprezentowanie jakiego sensownego szlaku turystycznego etc. jeśli macie jakieś sugestie co trzeba by opracować to jestem otwarty na propozycje.

wynikiem pracy na pewno będzie mapka. w zalżności od końcowego podejscie będzie ona albo przeznaczoa do gps albo w umieszczona w internecie. ale to przyszłośc

Pozdrawiam

Co do pracy magisterskiej proponuje odwiedzić bibliotekę i na początek zapoznać się z pracami B. Perzyka J. Miniewicza Międzyrzecki Rejon Umocniony 1934 - 1945", oraz z książka R. Jurgi i A. Kędryny Katalog Festungsfront Oder - Warthe Bogen". Proponuje skorzystać również z zasobów Budesarchiv Militararchiv we Freiburgu - są tam jakieś materiały dotyczące MRU. Ponadto warto spenetrować Centrale Archiwum Wojskowe powinny tam być inwentaryzacje zrobione po wojnie przez polskich saperów. Co do usytuowania obiektów a rzeźba terenu powinieneś znaleźć takie informacje w instrukcjach fortyfikacyjnych. Jeżeli chodzi o szlak to on już zdaje się, że jest zrobiony i nazywa się Lubuski Szlak Fortyfikacyjny (czy jakoś tak) i zdaje się, że wydano do tego mapę. To tak na szybko.

• 2 weeks later...
Witam,
Jakiś miesiąc temu byłem na wycieczce w MRU. Przewodnik utrzymywał, że niedawno otrzymali od Niemców jakieś przedwojenne mapy, z których wynikało, że utworzenie całego kompleksu znacznie ułatwiły kopalnie węgla brunatnego znajdujące się na tym terenie gdzieś ok. XIX w. Wogóle radzę się wzrócić w tych sprawach do ludzi zaangażowanych w oprowadzanie po MRU.
Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisz do mnie maila, mam kontakt z dwoma osobami, które pisały już pracę magisterską na temat MRU, może chciałbyś coś z nimi skonsultować. O samym MRU zostało wydanych kilkadziesiąt pozycji w języku polskim, więc nie będę ich tu przytaczał,setki artykułów prasowych, no i w samym Odkrywcy temat był poruszany wielokrotnie.

• 3 weeks later...
Wiatam!

Dawno mnie tutaj nie było. :(

na początku chce podziękiowac wszystkim z oferowaną pomoc!

obiecuję że będę się odzywał w miarę klarowania się ostatecznego tematu. póki co muszę dojść do porozumienia z promotorem, bo praca musi być geograficzna a nie historyczna.

Jeszcze raz dziękuję!

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie