Skocz do zawartości

luz na stelażu wykrywacza

maras2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
posiadam Tesoro Vaquero, od pewnego czasu mam luzy na stelażu, w miejscu, gdzie zaciska się pokrętłem ostatnią rurkę wykrywacza - tę z cewką. pomimo zaciśnięcia, ostatnia część lata" mi w rytm machania cewką.
Czy ktoś miał już podobny problem i jak go rozwiązał? Ostateczność to kupno nowej części ale nie wiem, czy można takie coś dokupić.
pozdrawiam
Napisano
Ja miałem to samo po dwóch sezonach.Zrobiłem w ten sposób.Ściągłem plastikową nakretke z rurki i wyciągłem taki mały okrągły czarny docisk z rurki.Następnie nadlałem klejem super Glu tą powierzchnie która dociska rurke.Na drugi dzien powtórzyłem operacje i na trzeci jeszcze raz.Dało to jakieś 0,3 mm grubości.Pomogło i śmigam do dziś.
Napisano
Zazwyczaj taki luz powstaje gdy wykrywacz składa się wsuwając dolny wysięgnik do środkowego do transportu i przechowywania wykrywacza (nie polecam tej metody). Do tego połączenia dostaje się piasek, który działa jak papier ścierny i z czasem rurka i okrągły guzik w zacisku stają się coraz cieńsze. Zaciski są oczywiście dostępne, można też zrobić tak jak radzi anRO. Można także rozszerzyć górną część wysięgnika dolnego zanurzając w gorącej wodzie i rozpychając średnicę mechanicznie, znam osobę, która tak robi z sukcesem (sam nie próbowałem).
Napisano
I tu sie przydaje umiejętność picia piwa. Ja koledze naprawiłem rutusa, miał ten sam problem.

metoda leśno okopowa.

Nożyczkami wycinasz pasek blachy z puszki wkładasz między dwie rurki w postaci tulejki i lekko zaginasz krawędź aby nie weszła głębiej między rurki, zakrętka wtedy dobrze to dociska. W przypadku rutusa problem polegał na tym że podczas użytkowania wytarła sie warstwa farby ochronnej i w ten sposób średnica rurki sie zmniejszyła.
Napisano
Zacisk rozcina się zwykłam nożem kuchennym na kołnierzu a nowy zakłada się i skleja np. 3 kroplami Superglue (Cjanopan). Metoda podana przez desmo_sm też jest dobra.
Napisano
U mnie latało na łączeniu koło elektroniki, to owinąłem taśmą klejącą lekko rurkę (tak, że aż ciężko wchodzi) i jest ok.
Napisano
Polecam sposób Mati$'a. Robiłem tak w Tejonie i w Voquero.
Wystarczy pasek taśmy izolacyjnej - długość dobrać metodą prób i błędów. Mocno zakręcić i nie rozkręcać. Jak będziesz często rozkręcał to niestety nawet po wymianie zakrętki problem będzie się powtarzał. W Tejonie luzy pojawiły" się od nowości na łączeniu pod puszką - sposób likwidacji - j.w. Polecam też zakleić łączenie kabla z sondą, aż do 3 cm powyżej końcówki. Warunek - lepiej nie zanużać sondy w wodzie, a jak już to się zdarzyło - odkleić i wysuszyć.
Napisano
poszedłem na łatwiznę - pomogła taśma izolacyjna, luz był mały więc musiałem ją trochę naciągnąć, żeby zmniejszyć grubość i jest OK. I faktycznie lepiej jak najmniej składać i rozkładać wysięgnik - ostatnią rurkę mam konkretnie porysowaną.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie