Skocz do zawartości
  • 0

Mały Powstaniec - do osób znających się na sztuce

wolf7

Pytanie

Napisano

Panowie i Panie,
mam nietypową sprawę. Potrzebuję jakichś informacji/identyfikacji rzeźby Małego Powstańca (??). Rodzinna wersja mówi, że być może jest to jeden z prototypów Małego Powstańca", którego Pan Jarnuszkiewicz przygotowywał na warszawską starówkę. W latach 70. dostał go w prezencie członek mojej familii. Oferowano mi za niego 1000 zł (znawca stwierdził, że o nie Jarnuszkiewicz"), ale obawiam się, że to za mało. Może macie jakieś pomysły lub ktoś spotkał się z podobną rzeźbą ? Materiał to chyba ceramika, ale tak naprawdę nie mam pojęcia (ciężki i jakby lepiony warstwami). Wysokość to około 40 cm. Dodam poniżej jeszcze kilka zdjęć. Za wszelkie pomysły i informacje, z góry bardzo dziękuję.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie i Panie,
mam nietypową sprawę. Potrzebuję jakichś informacji/identyfikacji rzeźby Małego Powstańca (??). Rodzinna wersja mówi, że być może jest to jeden z prototypów Małego Powstańca", którego Pan Jarnuszkiewicz przygotowywał na warszawską starówkę. W latach 70. dostał go w prezencie członek mojej familii. Oferowano mi za niego 1000 zł (znawca stwierdził, że o nie Jarnuszkiewicz"), ale obawiam się, że to za mało. Może macie jakieś pomysły lub ktoś spotkał się z podobną rzeźbą ? Materiał to chyba ceramika, ale tak naprawdę nie mam pojęcia (ciężki i jakby lepiony warstwami). Wysokość to około 40 cm. Dodam poniżej jeszcze kilka zdjęć. Za wszelkie pomysły i informacje, z góry bardzo dziękuję.

Napisano
orzełek jest właśnie bez korony. Mieszkam w Warszawie, a od kogo dostał to niestety już się nikt nie dowie, bo zmarł. Skądś jednak wzięła się ta legenda o Jarnuszkiewiczu więc myślę, że mógł coś takiego opowiadać. Pytanie brzmi jednak nie co mówił tylko czy mówił prawdę :)
Napisano
Ja widziałem reportaż w telewizji o jakimś gościu co ma taką większą figurkę, a raczej posąg i stoi u niego na podwórku, podobno można wejść i obejrzeć, zdjęcie porobić, niestety nie pamiętam gdzie, ale on raczej dużo będzie wiedział na ten temat, bo opowiadał o nim ale ja niestety już nie pamiętam :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie