Skocz do zawartości

Obóz jeniecki w Gdańsku

Pietrucha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W czasie I Wojny Światowej na terenie Przeróbki był obóz jeniecki. Gdzie on dokładnie się znajdował? pozostały po nim jakieś budynki?

pzdr, Pietrucha
Napisano
Obóz był na zacumowanch statkach. Na nabrzeżu były tylko budynki obsługi. Chciałbym wiedzieć, w którym to było miejscu, czy budynki przetrwały i czy na ten teren można byłoby wejść.
Napisano
Witam , o ile dobrze pamiętam , to w którymś z 30 dni" było coś na ten temat.
Pozdrawiam.
Napisano
Obóz na statkach? To ciekawe. Nie mam wszystkich numerów 30 cni, a w tych co mam nic nie ma na ten temat. Ale chyba nie cały znajdował się na statkach, tym bardzie że musiał byś dość spory skoro posiadał własne pieniądze, mam nawet taką jedną monetke. Pozostały po nim jakieś bydynki czy coś w tym rodzaju?
Napisano
Postaram sie pogadać z kumplem który ma zika"na punkcie 1-ej wojny.morze będzie coś wiedział.jak się dowiem czegoś ciekawego to powiem.poz.wolff
Napisano
Potwierdzam to co powiedziałem, na statkach mieszkało 7 - 8 tysięcy oficerów rosyjskich oraz kilkuset Anglików, Francuzów i Rumunów. Na dużym statku liniowym może kwaterować kilka tysięcy osób. Na nabrzeżu w barakach mieściło się dowództwo obozu, kuchnie i magazyny. Część jeńców pracowała w zakładach przemysłowych na terenie Gdańska, stąd monety zastępcze mogły wydostać się na zewnątrz. Czy swoją znalazłeś czy kupiłeś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie