BRAT_MIH Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 W sumie mam wykrywacz od mesiąca, ale napisze swoje kilka słow:1. Sygnał wiodący w dynamiku jeżeli masz ustawiony głośno to cichnie on nad dyskryminowanym przedmiotem, jest to dodatkowy wskaźnik. Ja osobiście ściszam, bo mnie denerwuje. Dodatkowo może wskazywać, że wykrywka jest w trybie pracy i działa, kiedy masz np watpliwości na wyjątkowo pustym polu:)2. Strojenie - w pewnym momencie dźwiek cichnie i jeżeli jest tak pomiędzy dwoma cyframi wybierasz tą niższą, czyli jak na filmiku schodziśz z wysokich dźwięków na niskie i trochę się cofasz w tą ciszę".3. Ja póki co bym sprawdzał wszystko i uczył się.4. I tu sam nie wiem, gdzieś czytałem, że te najniższe wskazania się sprawdza. Ja osobiście od -3 do 9 nie kopię, bo zwylke szmelc.Ludzie chodzą wiele godzin i wyrabiają sobie jakiś ogląd na sytuację, więc spokojnie:)
batoni Napisano 2 Październik 2009 Autor Napisano 2 Październik 2009 Dzięki ponownie BART_MIH! Jutro mam nadzieję, że pogoda nie przeszkodzi i potrenuję trochę te strojenie. A sygnał wiodący też mnie denerwuje więc tak jak Ty, wyciszę go prawie zupełnie. Martwią mnie dalej te dyskryminowane monetki. Jakbym chciał, żeby wykrywacz mi je sygnalizował to musiałbym chodzić bez żedanej dyskryminacji czyli na All Metal a nie o to chyba przecież chodzi. Jeszcze jedno pytanie - im większa liczba identyfikacji tym ardziej kolorowy" metal? Można gdzieś znaleść w necie jaka liczba identyfikacji odpowiada mniej więcej jakiemu fantowi (rodzajowi metalu)?
BRAT_MIH Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Z tą identyfikacją fantów to nie znam takich zestawień. Możliwe jest, że przeskakuje skala ponieważ utleniony metal w przypadku wykopka nie daje czystego sygnału, bywają też łączenia metali (np. monetki - nasze współczesne 2 zł i 5 zł). Myślę kolego, że nauczysz się po czasie, poznasz wykrywacz i sam wszystko będziesz wiedział. Z drugiej strony na przeoranych już w tych czasach miejscach najlepiej sprawdzać każdy sygnał, bo coraz minej fantów. X-terra ma to do siebie, że jak już ja masz to raczej nie będziesz szybko sprzedawał. Gdzieś czytałem wypowiedź kolegi, który z 70 spędził w terenie jakieś 700 godzin :) Póki siedzisz w domu to weź różne kolorowe metale i posłuchaj sobie jak na nie popiskuje. I najlepiej ustaw sobie głosową identyfikację na 99, wtedy już masz dużą skalę dźwięków. To jest dodatkowy wskaźnik oprócz tego na skali wyświetlacza. Jak pochodzisz to sam będziesz mógł już napisac cokolwiek innym świeżakom, bo jest to nowy sprzęt na rynku (po liftingu:)) Ja po Ace 150 i Fisherze F2 jestem naprawdę zadowolony i nie mam już tak jak wcześniej marzeń o czymś lepszym na przyszłość. Pzdr.
batoni Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Udało mi się wreszcie dostroić wykrywkę do gruntu - tak jak pisałeś dźwięk przechodzi z wysokiego na niski a na przejściu cichnie. Ale potem byłem na innej łączce i znów był problem ze strojeniem - dźwięk był cały czas wysoki a jak zmniejszałem przyciskiem -" to cichł całkowicie. Nie było w żadnym miejscu na skali dźwięku niskiego więc przejścia z wysokiego na niski nie mogłem złapać. Domyślam się, że wpływ na to ma chyba bardzo mało zmineralizowana gleba. I co robić w takim wypadku? Jaką wartość Ground Balance ustawić? I jeszcze jedno pytanie - kanarkiem nauczyłem się, że jak przemiatam a krzyż" i sygnał w każdej osi jest stabilny to na pewno w ziemi leży kolor. Jeżeli tylko w jednej osi był stabilny a w drugiej pokazywał żelazo to najczęściej wykopywałem zardzewiałe żelastwo. Czy w Tereskach jest podobnie? Jeżeli w jednej osi pokazuje mi wartości dodatnie a w drugiej ujemne (w trybie All Metal) warto kopać czy to prawie na pewno złom? Pozdrawiam!
BRAT_MIH Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Trudno mi tak dokładnie odpowiedzieć na te pytania. Musisz sam obadać sprzęt metodą prób i błędów. Jak jest problem ze strojeniem do gruntu to zmniejsz czułość. Posiadana cewka DD ma to do siebie, że czasami jeżeli przemiatasz wszystko w jednym kierunku to może coś ominąć, wiec jak poruszasz w krzyż to na pewno dokładnie obada. Ale generalnie zasada się nie zmienia, jak ładnie dzwoni w krzyż i nie przeskakuje na żelastwo lub nie robi się pusty ekran to kolorek. X-terra ma lepszą dyskryminację niż Ace i z tym złomem mniej się namęczysz.
batoni Napisano 12 Październik 2009 Autor Napisano 12 Październik 2009 Witam! Dalej walczę i uczę się nowej 505-tki. I dalej mam dylematy odnośnie strojenia. Dotychczas wszędzie gdzie szukałem, podczas strojenia mam bardzo cichy ton niezależnie od ustawionej głośności. Jeżeli testowo stroję nad jakimś żelastwem to dobrze słychać dźwięk strojenia ale jeśli chcę stroić prwidłowo w miejscu czystym od żelastwa to muszę pochylić się, żeby zbliżyć ucho do głosniczka bo ledwo, ledwo słychać i ciężko uchwycić miejsce przejścia z tonu niskiego na wysoki. A i tak przeważnie ustawiam na 15 czyli fabrycznie. Czy to normalne czy może mam uszkodzoną wykrywkę? A może po prostu gleba w której szukam ma tak niską mineralizację i dlatego tak zachowuje się wykrywacz podczas strojenia? Proszę o pomoc! Pozdrawiam!
BRAT_MIH Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 Stroisz w trybie All metal" ? To daj sobie skalę głośności na max, ja tak stroję, później do szukania już ściszam. Jak masz kilkanaście na skali to jest rzeczywiście bardzo cicho.
batoni Napisano 12 Październik 2009 Autor Napisano 12 Październik 2009 Tak - stroję w All metal" w czystej ziemi i obojętnie czy głośność ustawiam na max czy w połowie skali to i tak jak włączam przycisk strojenia to głośność sama bardzo się zmniejsza. Czyba, że w ziemi jest jakiś metal to wtedy glośność jest duża. Czy to może być uszkodzenie wykrywki?
batoni Napisano 4 Marzec 2010 Autor Napisano 4 Marzec 2010 Witam! Koledzy - dalej walczę ze strojeniem mojej X-Terry 505. Czy też tak macie, że głośność sygnału wiodącego podczas strojenia jest bardzo cicha? A w niektóych miejscach wogóle nie słyszę niskiego tonu podczas strojenia tylko cały czas wysoki, niezależnie czy mam na skali ustawioną minimalną wartość (0) czy maksymalną (50). W dalszym ciągu nie wiem czy nie potrafię stroić do gruntu czy może coś nie tak jest z wykrywką. U mnie w miejscu przechodzenia z tonu wysokiego na niski lub odwrotnie, sygnał wiodący cichnie prawie całkowicie - słychać tylko pierdnięcia" jednocześnie wysokiego i niskiego tonu. Pomóżcie Koledzy bo nie wiem czy oddać wykrywkę do serwisu czy nie. Z góry dzięki! Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.