brainm Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 Możecie mi udzielić informacji nt. wojennej przeszłości Wągrowca, ponieważ w internecie niestety informacje w tym zakresie są bardzo skąpe, a jest wiele legend, mitów i opowieści o pozatapianych czołgach w Jeziorze Durowskim, o tunelach pod jeziorem i wiele innych... Nawet na zumi.pl czy google earth można zobaczyć ślady po nalotach... Mile widziane są też fotografie, mapy itd.:)Z góry dziękuję za pomoc.
talgo Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 o czołgach w Durowskim możesz zapomniec co najwyżejjeden samolot w koncowej częsci jeziorapod jeziorem nie ma tez tuneli co najwyżej z koscioła farnegoidzie tunel w kierunku jeziora co by łatwiej było uciekaćale już większa częśc zasypana i wejść ci klerycy nie dadzą od strony koscioła takie dziady jednekoło łekna i łęgowa kamienicy są miejsca gdzie porozstawiane były niemiecke radary Luftwaffe FuMG-65 Würzburg-Riesea właściwie ostały się betonowe podstawylinia schronów pod gołńczą itp no i paszkow nie zginoł w Wągrowcu tylko pod rogoźnema skąd jesteś i co chcesz wiedzieć bo my panie z dziada pradziada z Wągrowca sątu powinien się jeszcze gniewko odezwać
Gniewkos Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 No w końcu ktoś z mojej miejscowości!:)masz wykrywkę? pozdro!
Gniewkos Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 słyszałem o jeszcze jednym samolocie, który rozbił się na łące, niedaleko Bukuwca... ale dokładnie nie wiem co i jak, mój sąsiad mi mówił, koleś kręci się po terenie, po lasach i innych miejscach taki Jasio wędrowniczek" można powiedzieć
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Ogólnie mieszkałem do 12 roku życia we Wągrowcu, a teraz od kilku lat Poznań.Fajnie wiedzieć o takich rzeczach.Dlaczego zapomnieć o czołgu w Durowskim ?
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 a jeszcze jedno ten samolot to od strony torów kolejowych czy od Durowa?
rysiek86 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Witam!! Ja też mieszkałem w Wągrowcu, teraz tylko gościnnie bywam co jakieś 2-3 miesiące. Co do czołgu zatopionego w jeziorze oraz tuneli pod jeziorem to słyszałem kilka lat temu o tym ale to tylko legendy. Jeżeli chodzi o rozbity samolot to słyszałem, że rozbił się między Durowem a Wągrowcem ale też nie wiem ile w tym prawdy.Pozdrawiam.
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Też odwiedzam to miasto.Trzeba popływać i sprawdzić czy ten samolot jest tam. Orientujecie się jaki może to być samolot np. myśliwski, bombowy, zwiadowczy...Na zumi.pl w okolicy wyspy na tle lasu widać ślady po nalocie i w wilu innych miejscach więc zapraszam także do analizowania ich:)
rysiek86 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Jaki to był samolot nie wiem. Prawdopodobnie rozbił się gdzieś w lesie przy drodze z Durowa do Wągrowca a nie wpadł do jeziora. P.S. Co można znaleźć w okolicach Wągrowca? Trafia się coś ciekawego czy nic? Szukał może ktoś neodymem w jeziorze?
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Neodymem? Na czym to polega?Schron betonowy przy ulicy Opackiej i Rogoźińskiej
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Ponieważ zajmuję się lotnictwem, przejrzałem szczegółowo drogę Wągrowiec-Durowo i między tymi punktami udało mi się znaleźć tylko jedno miejsce w jakim mógłby próbować lądować pilot tego samolotu (przy założeniu, że pilot lądował awaryjnie). Jest to polana po stronie zalesionej(przeciwnej do jeziora)po lewej stronie drogi patrząc w kierunku Wągrowca w samym Durowie. Na zdjęciach satelitarnych widać że w tym miejscu mogła być naruszona na znaczną głębokość gleba co prawdopodobnie może wskazywać że w tym miejscu rozbił się samolot, ale niestety tylko prawdopodobnie bo bez świadków tego nie potwierdzimy:)
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Obecnie znajduje się tam takie amatorskie" boisko(bramki zrobione z kłód)itd. Ba na ziemi jak się stoi to nie widać tej różnicy jaka jest w terenie(kolor powierzchni) a z góry widać wszystko
Gniewkos Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 witam!no to widzę, że jednak nadal jestem sam na placu boju.brainm neodym to magnes, bierzesz na linę i walisz do wody, aż coś złapie:) no w Durowskim to można by pewnie wyszukać nie jedną ciekawą rzecz, a już tym bardziej nurkując.
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Tylko dno jest zawalone wodorostami, chyba że głębiej chociaż maksymalna głębokość to 14,6m
Gniewkos Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 jak jest mocny magnes to z mułu bez problemu targa wszystko co da rade podnieść!Panowie pokażcie to miejsce od samolotu bo oglądam na zumi teren ale nic nie wiedzę
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Niedaleko budynków jest taka poszarpana jaśniejsza plama na wysokości ostatniego budynku przy lesie w stronę wągrowca
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Pomiędzy drogą główną a budynkami(te co formują takie jakby koło)
brainm Napisano 3 Październik 2009 Autor Napisano 3 Październik 2009 Tylko tak wnioskuję że to może być to miejsce
Gniewkos Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Prośba o przeniesienie do towarzyskiego.Co można znaleźć w Wągrowcu zapraszam tutajhttp://www.odkrywca.pl/odkrycia-naszej-ekipy-lato09,654911.html#654911wszystko co pod moim nickiem to WCoraz tutajhttp://www.odkrywca.pl/odkrycia-naszej-ekipy-jesien-09,659920.html#659920ok jak wrzucę na forum to co chcę to obejrzę jeszcze raz zumi
talgo Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 z tego co opowiadali starsi ludzie to do wody wpadł szturmowy i został zestrzelony
talgo Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 do wybuchu II WŚ obowiązywała nazwa Wągrówiec"a tak poza nawiasem wiecie na jaki herb zmieniono miastu w rocznice urodzin Hitlera w 1942r. ;-)))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.