Skocz do zawartości

Wojenna przeszłość Wągrowca

brainm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Możecie mi udzielić informacji nt. wojennej przeszłości Wągrowca, ponieważ w internecie niestety informacje w tym zakresie są bardzo skąpe, a jest wiele legend, mitów i opowieści o pozatapianych czołgach w Jeziorze Durowskim, o tunelach pod jeziorem i wiele innych... Nawet na zumi.pl czy google earth można zobaczyć ślady po nalotach... Mile widziane są też fotografie, mapy itd.:)Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano
o czołgach w Durowskim możesz zapomniec co najwyżej
jeden samolot w koncowej częsci jeziora
pod jeziorem nie ma tez tuneli co najwyżej z koscioła farnego
idzie tunel w kierunku jeziora co by łatwiej było uciekać
ale już większa częśc zasypana i wejść ci klerycy nie dadzą od strony koscioła takie dziady jedne
koło łekna i łęgowa kamienicy są miejsca gdzie porozstawiane były niemiecke radary Luftwaffe FuMG-65 Würzburg-Riese
a właściwie ostały się betonowe podstawy
linia schronów pod gołńczą itp
no i paszkow nie zginoł w Wągrowcu tylko pod rogoźnem
a skąd jesteś i co chcesz wiedzieć bo my panie z dziada pradziada z Wągrowca są
tu powinien się jeszcze gniewko odezwać
Napisano
słyszałem o jeszcze jednym samolocie, który rozbił się na łące, niedaleko Bukuwca... ale dokładnie nie wiem co i jak, mój sąsiad mi mówił, koleś kręci się po terenie, po lasach i innych miejscach taki Jasio wędrowniczek" można powiedzieć
Napisano
Ogólnie mieszkałem do 12 roku życia we Wągrowcu, a teraz od kilku lat Poznań.
Fajnie wiedzieć o takich rzeczach.
Dlaczego zapomnieć o czołgu w Durowskim ?
Napisano
Witam!! Ja też mieszkałem w Wągrowcu, teraz tylko gościnnie bywam co jakieś 2-3 miesiące.
Co do czołgu zatopionego w jeziorze oraz tuneli pod jeziorem to słyszałem kilka lat temu o tym ale to tylko legendy. Jeżeli chodzi o rozbity samolot to słyszałem, że rozbił się między Durowem a Wągrowcem ale też nie wiem ile w tym prawdy.
Pozdrawiam.
Napisano
Też odwiedzam to miasto.
Trzeba popływać i sprawdzić czy ten samolot jest tam.
Orientujecie się jaki może to być samolot np. myśliwski, bombowy, zwiadowczy...
Na zumi.pl w okolicy wyspy na tle lasu widać ślady po nalocie i w wilu innych miejscach więc zapraszam także do analizowania ich:)
Napisano
Jaki to był samolot nie wiem. Prawdopodobnie rozbił się gdzieś w lesie przy drodze z Durowa do Wągrowca a nie wpadł do jeziora.
P.S. Co można znaleźć w okolicach Wągrowca? Trafia się coś ciekawego czy nic? Szukał może ktoś neodymem w jeziorze?
Napisano
Ponieważ zajmuję się lotnictwem, przejrzałem szczegółowo drogę Wągrowiec-Durowo i między tymi punktami udało mi się znaleźć tylko jedno miejsce w jakim mógłby próbować lądować pilot tego samolotu (przy założeniu, że pilot lądował awaryjnie). Jest to polana po stronie zalesionej(przeciwnej do jeziora)po lewej stronie drogi patrząc w kierunku Wągrowca w samym Durowie. Na zdjęciach satelitarnych widać że w tym miejscu mogła być naruszona na znaczną głębokość gleba co prawdopodobnie może wskazywać że w tym miejscu rozbił się samolot, ale niestety tylko prawdopodobnie bo bez świadków tego nie potwierdzimy:)
Napisano
Obecnie znajduje się tam takie amatorskie" boisko(bramki zrobione z kłód)itd. Ba na ziemi jak się stoi to nie widać tej różnicy jaka jest w terenie(kolor powierzchni) a z góry widać wszystko
Napisano
witam!
no to widzę, że jednak nadal jestem sam na placu boju.
brainm neodym to magnes, bierzesz na linę i walisz do wody, aż coś złapie:) no w Durowskim to można by pewnie wyszukać nie jedną ciekawą rzecz, a już tym bardziej nurkując.
Napisano
jak jest mocny magnes to z mułu bez problemu targa wszystko co da rade podnieść!

Panowie pokażcie to miejsce od samolotu bo oglądam na zumi teren ale nic nie wiedzę
Napisano
Prośba o przeniesienie do towarzyskiego.

Co można znaleźć w Wągrowcu
zapraszam tutaj
http://www.odkrywca.pl/odkrycia-naszej-ekipy-lato09,654911.html#654911
wszystko co pod moim nickiem to WC
oraz tutaj
http://www.odkrywca.pl/odkrycia-naszej-ekipy-jesien-09,659920.html#659920

ok jak wrzucę na forum to co chcę to obejrzę jeszcze raz zumi
Napisano
do wybuchu II WŚ obowiązywała nazwa Wągrówiec"

a tak poza nawiasem wiecie na jaki herb zmieniono miastu w rocznice urodzin Hitlera w 1942r. ;-)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie