Skocz do zawartości

Problem z mapami i zdjęciami satelitarnymi w Ozim Explorerze

muchomor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,niedawno kupiłem nawigację Lark Freebird 35.7 z promocji,w pamięci wewnętrznej urządzenia była mapa map w okrojonej wersji,postanowiłem ją wykasować i wrzucić Oziego CE w wersji 2.31,jak postanowiłem tak zrobiłem,wszystko gra,Ozi łapie satelity,mam za to problem z mapami i ze zdjęciami satelitarnymi,jest taki program ZumiBuddy do ściągania map i zdjęć,wchodzę w program,wybieram mapę lub zdjęcie,program wypluwa" dwa pliki plik.bmp zawierający bitmapę,oraz plik.map zawierający gotowe współrzędne,wiadomo żeby używać map w Ozim CE trzeba przekonwertować to co wypluł" ZumiBuddy na format ozfx3,zrobiłem to programem Img2ozf po konwersji otrzymałem dwa pliki.ozfx3 oraz _ozf.map,oba pliki wrzuciłem do Oziego CE w Larku do folderu Maps,po uruchomieniu Oziego CE mam taki obraz jak na zrzucie obok(ten zrzut zrobiłem z Oziego na PC,ale zdjęcie satelitarne wygląda tak samo jak w Ozim CE w Larku)i na tym polega mój problem,zdjęcie jest bardzo złej jakości,niewiele widać,nie wiem dlaczego tak jest,może ktoś tak miał i wie w czym problem,dodam że nawigacja działa poprawnie,wskazuje pozycję w której jestem,ale co z tego skoro niewiele widać.Proszę o pomoc.

Napisano

A tak to powinno wyglądać prawidłowo (otworzyłem sam plik ozfx3 w Ozim na PC i wszystko wygląda ok.),tyle że tego pliku samego nie udaje się otworzyć w Ozim CE w Larku,musi być ozfx3+_ozf map,ale wtedy wygląda to tak jak na zrzucie wyżej,nie wiem co jest,pomocy!.

Napisano
cóż , nie mogę powiedziec że się na tym znam, bo o tym programie dowiedziałem się z twojego postu , a że sprawa zdjęć sat na ozim ciekawa to chwilę się pobawiłem i był podobny skutek, pomogło zapisanie (dostępne po naciśnięciu przycisku zapisz w formacie ozi") do formatu jpg zamiast bmp
Napisano
Dzięki za naprowadzenie titi,faktycznie trzeba zapisywać zdjęcia satelitarne,hybrydowe bądź mapy z Zumi Buddy w formacie.jpg,wtedy jest ok.,chociaż nie do końca,bo po przekonwertowaniu .jpg na format ozfx3 w programie Img2ozf przy ustawieniach Initial Resize 100% i Number Colors 130 występują artefakty,szczególnie przy zdjęciach lasu,ale tu już się chyba nic nie poradzi,dodatkowo tam gdzie zdjęcia są niewyraźne po konwersji z .jpg na ozfx3 są widoczne jedynie kolorowe plamy i tu również chyba nic się nie poradzi.
  • 2 weeks later...
Napisano
Parę aktualnych linków (które po pewnym czasie pewnie stracą aktualność) dla tych,którzy nie lubią ręcznej roboty przy ściąganiu map:

http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=2162&postdays=0&postorder=asc&start=0
-polski wynalazek,programos ściąga mapy z Zumi.pl,oraz mapGO.pl razem z kalibracją,zapisy w formacie Ozi i Trek Buddy,sam korzystam,super programos.Podobno szykują się jakieś zmiany na Zumi.pl,ale puki co programos działa,szczegóły na stronie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=10&t=12894
-polski wynalazek do ściągania różnego rodzaju map z geoportalu(z serwerów WMS) napisany w xls,moim zdaniem rewelacja,Uwaga:nie działa na Open Office,szczegóły na konkuręcyjnym forum.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.oziexplorer3.com/mapmerge/mapmerge.html
-pomocniczy programos w wersji beta do Oziego Explorera służący do łączenia map,np:łączenia map ściągniętych geociągiem(patrz wyżej) i nie tylko,Uwaga:program współpracuje z Ozim od wersji 3.95.3g4 i nowszymi.Po scaleniu map zapis w formacie ozfx3,odnośnie scalania map skalibrowanych geociągiem (czyli nie kalibrowanych w bezpośrednio w Ozim):aby Map Merge widział mapy i prawidłowo je załadował należy otwożyć pojedynczo każdą mapę w Ozim Explorerze,czyli Ładuj/Ładuj plik mapy/Plik/Sprawdż kalibrację mapy (można przy okazji sprawdzić)/Zapisz/Czy zapisać zmiany/Tak ,po tym zabiegu mapy powinny się załadować bez problemu,co można zaobserwować na podglądzie,potem należy poustawiać parametry,następnie Create map,do wyboru 3 możliwości,wybiera się którą się chce i mapa gotowa-generalnie bardzo przydatny programos,sam go używam.
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.zubak.sk/GoogleOzi/&ei=0MnISpL7FKbqnAO01bw1&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3DGoogleOzi%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DxAU
-programos do ściągania map z Google Maps w wersji shareware (kto chce bez trudu znajdzie kraka),kalibracja na Oziego czyli .map oraz GPS dash .mcx,Arc View .tfw,.jgw,-jednak według mnie z terytorium Polski warto ściągać tylko mapy,zdjęcia satelitarne i hybrydy są niewystarczającej jakości i po konwersji na format ozfx3 widać jedynie kolorowe plamy.
Może ktoś zna jeszcze jakieś dobre ściągadła do map,jeżeli tak to proszę o zapodanie linków.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie