Gość Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 czy ktoś wie czy niemcy używali oprócz swoich saperek (chodzi mi o wersje nie składane )w czasie II wojny innych np. Szwajcarskich bo mam taką roku 1940 i jest taka sama jak niemiecka z tym że ma obok trzonka na metalu wybity krzyż w kole !!!!!!
mietek Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 O ile pamiętam szwajcarskie to są sprzedawane jako właśnie takie jak niemieckie.Niemcy używali zdobycznych saperek, jednak na Szwajcarach to oni nic nie zdobyli:))Zależy skąd ją masz, jak z giełdy, czy aukcji to może być import.
Monsun Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Kiedyś słyszałem taką informację, że szwajcarskie firmy produkowały na potrzeby III Rzeszy niektóre artykułu. Nie wykluczone, że i część oporządzenia, w tym także saperki. Hetzer to przecież też szwajcarski pomysł techniczny, prawda? Czy Szwajcarja produkowała te działa samobierzne dla III Rzeszy, czy też była to tylko produkcja licencjonaowana?
mietek Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Z Hetzerem to dobrze tylko odwrotnie:DDDSkonstruowany w zajętych Czechach, zaś po wojnie wszedł na uzbrojenie w Szwajcarii, gdzie był na stranie do lat 60-tych.
mietek Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Z Hetzerem to dobrze tylko odwrotnie:DDDSkonstruowany w zajętych Czechach, zaś po wojnie wszedł na uzbrojenie w Szwajcarii, gdzie był na stranie do lat 60-tych.
Gość Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 saperkę kupiłem na allegro, wyglądała na niemiecką a jednak nie jest no ale jest wręcz identyczna !!!!
Gość Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Frozzer nie jestem zalogowany napisz do mnie to ci prześle zdjecie pokrowca tej saperki - chciałeś ostatnio u mnie kupić te szelki wiesz o kogo chodzi -NNOL - pokrowiec jest nieco inny od niemieckiego bo mam niemiecki oryg. i porównałem.
Gość Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Frozzer zerknij na ten link to ten pokrowiec szwajcarskihttp://allegro.pl/show_item.php?item=21508110
bjar_1 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Ja na polu bitwy z 1945 r.(Ruski Bród) znalazłem saperkę austriacką i polską przedwojenną ,pozatym słyszałem o używaniu takich właśnie saperek przez Niemców.pzdrbjar_1
mietek Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Bjar_1 - pisząc akich właśnie" miałeś na myśli polskie i austriackie, czy szwajcarskie?Moim zdaniem - w 39 używaliśmy własnych i austriackich.Potem Niemcy też je wprowadzili jak zaczęli mieć braki.
bjar_1 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Miałem na myśli saperki polskie i austriackie :) pod koniec (?) wojny Niemcy wprowadzili je na wyposażenie swoich jednostek.pzdrbjar_1
Gość Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 słyszałem też że Fińczycy używali saperek Szweckich i Szwajcarskich obydwie były identyczne i czasami cieżko je odróznić od niemieckich
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.