Skocz do zawartości

saperka WH/SS

Gość ariks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ktoś wie czy niemcy używali oprócz swoich saperek (chodzi mi o wersje nie składane )w czasie II wojny innych np. Szwajcarskich bo mam taką roku 1940 i jest taka sama jak niemiecka z tym że ma obok trzonka na metalu wybity krzyż w kole !!!!!!
Napisano
O ile pamiętam szwajcarskie to są sprzedawane jako właśnie takie jak niemieckie.
Niemcy używali zdobycznych saperek, jednak na Szwajcarach to oni nic nie zdobyli:))
Zależy skąd ją masz, jak z giełdy, czy aukcji to może być import.
Napisano
Kiedyś słyszałem taką informację, że szwajcarskie firmy produkowały na potrzeby III Rzeszy niektóre artykułu. Nie wykluczone, że i część oporządzenia, w tym także saperki. Hetzer to przecież też szwajcarski pomysł techniczny, prawda? Czy Szwajcarja produkowała te działa samobierzne dla III Rzeszy, czy też była to tylko produkcja licencjonaowana?
Napisano
Z Hetzerem to dobrze tylko odwrotnie:DDD
Skonstruowany w zajętych Czechach, zaś po wojnie wszedł na uzbrojenie w Szwajcarii, gdzie był na stranie do lat 60-tych.
Napisano
Skonstruowany w zajętych Czechach, zaś po wojnie wszedł na uzbrojenie w Szwajcarii, gdzie był na stranie do lat 60-tych.
Napisano
Napisano
saperkę kupiłem na allegro, wyglądała na niemiecką a jednak nie jest no ale jest wręcz identyczna !!!!
Napisano
Frozzer nie jestem zalogowany napisz do mnie to ci prześle zdjecie pokrowca tej saperki - chciałeś ostatnio u mnie kupić te szelki wiesz o kogo chodzi -NNOL - pokrowiec jest nieco inny od niemieckiego bo mam niemiecki oryg. i porównałem.
Napisano
Frozzer zerknij na ten link to ten pokrowiec szwajcarski

http://allegro.pl/show_item.php?item=21508110

Napisano
Ja na polu bitwy z 1945 r.(Ruski Bród) znalazłem saperkę austriacką i polską przedwojenną ,pozatym słyszałem o używaniu takich właśnie saperek przez Niemców.

pzdr

bjar_1
Napisano
Bjar_1 - pisząc akich właśnie" miałeś na myśli polskie i austriackie, czy szwajcarskie?
Moim zdaniem - w 39 używaliśmy własnych i austriackich.
Potem Niemcy też je wprowadzili jak zaczęli mieć braki.
Napisano
Miałem na myśli saperki polskie i austriackie :) pod koniec (?) wojny Niemcy wprowadzili je na wyposażenie swoich jednostek.

pzdr

bjar_1
Napisano
słyszałem też że Fińczycy używali saperek Szweckich i Szwajcarskich obydwie były identyczne i czasami cieżko je odróznić od niemieckich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie