Skocz do zawartości

Przedwojenny Marsz w maskach"- Przemyśl

Danger

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuje informacji na temat przedwojennego marszu w maskach w Przemyślu, organizowanego przez L.O.P.P czyyli Lige Obrony Powietrznej Państwa.
Organizacja ta prawdopodobnie działała w latach 1923-1933.
Interesuje mnie głównie marsz organizowany na ziemi przemyskiej.
Gdyby ktoś posiadał jakąś wiedze w tym temacie a może jakieś fotki to prosze pisać.
Może ktoś zna datę w którym roku odbył się ten marsz w Przemyślu, czy wogóle często się odbywał i jaki miał charakter.

Pozdrawiam Danger
Napisano
Liga Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej (LOPP, ang. The Airborne and Antigas Defence League, niem. Der Luftgestützten Kampfgas-Verteidigungs Liga) - masowa polska organizacja paramilitarna powołana w 1928 z połączenia założonej w 1923 Ligi Obrony Powietrznej Państwa i założonego w 1922 Towarzystwa Obrony Przeciwgazowej. Miała na celu promowanie lotnictwa sportowego, komunikacyjnego i wojskowego. Działała do wybuchu II wojny światowej w 1939.

Tak że kolego senectus nazwa zmieniała się ale ani ja ani Ty nie popełnilismy błędu:)

Pozdrawiam
Napisano
Kolego Danger niżej masz link do aukcji która nawiązuje do tematu o który pytasz!!
Pogadaj z właścicielem przedmiotu może czegoś się dowiesz?!!

http://www.allegro.pl/item734409439_trofeum_za_i_miejsce_lopp_przemysl_zobacz_warto.html

Pozdrawiam pancerny!!!
Napisano
Mała uwaga.
W zasadzie stwierdzenie działała do wybuchu II wojny światowej" jest nieprawidłowe. Prawdziwe chwile chwały LOPP nastały właśnie z wybuchem II wojny światowej. LOPP był główną siłą Obrony Cywilnej, OPL i Straży Obywatelskiej kraju w czasie kampanii wrześniowej. A de facto LOPP została rozwiązana dopiero 21 sierpnia 1947 roku. Mówi o tym rozporządzenie Rady Ministrów z dn 21 sierpnia 1947, Dz.U. Nr. 60, pozycja 333.
Pozdrawiam,
KC
Napisano
Rozmawiałem z gościem od pucharka z tej aukcji.
Przedmiot posiada po dziadku a na temat tego marszu nie wie nic. Ale sam fakt posiadania wyróżnienia z tego marszu i to za pierwsze miejsce jest fascynujący...

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie