emilos Napisano 26 Sierpień 2009 Autor Napisano 26 Sierpień 2009 Witam wszystkich i potrzebuję pomocy w ustawieniu.Przeczytałem parę porad na forach,ale każdy pisze coś innego.Nastawiam się typowo na monetki i jeśli ktoś mi może pomóc to z góry dziekuję i pozdrawiam.
BARON 77 Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 witam. Tak samo jak dla 70 którą posiadam.-http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=584134#790343
emilos Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Napisano 1 Wrzesień 2009 Ok dzięki pochodziłem trochę w terenie i troszkę już go poznałem jeszcze parę wypraw i będzie git.Pozdrawiam.
BRAT_MIH Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Jak czytam to każdy sugeruje, że x-terra 70 i x-terra 505 są do siebie podobne. Ja w swojej 505 mam trzy tryby nie nazwane, stąd nie wiem który odpowiada któremu w 70, druga sprawa to strojenie do gruntu. Porada w x-70: Na początek zacznij od wybrania trybu Coin&Treasure bo Prospecting jest trybem zaawansowanym. Dostrajasz do gruntu w trybie All Metal (po lewej stronie ekranu zaznaczona ikonka AM), stając w miejscu gdzie nie ma metalu i trzymając cewkę trochę nad ziemią (10-15 cm), naciskasz Ground Balance, potem Mode i opuszczasz i unosisz cewkę do gruntu aż pojawią się na ekranie literki AU. Wychodzisz z AM i po lewej stronie będziesz miał cyferki 1,2,lub 3. Zauważysz, że na dole ekranu, w zależności od tego która cyfra jest widoczna po lewej, pojawia się to dłuższy to krótszy pasek z małymi segmentami". To jest poziom dyskryminacji. Szukaj trochę na każdej z trzech cyferek, żeby zobaczyć co odrzucasz a co akceptujesz. Czułość jest max do 30, ale zanim poznasz sprzęt ustaw na około 20+, dźwięk 4 tony.Natomiast w mojej instrukcji jest tak:Unieś sodę na około 10 cm nad ziemią. Naciśnij GROUND BALANCE. Jeśli sonda będzie utrzymana nieruchomo da się słyszeć ciągły sygnał zwany sygnałem gruntu.Zniżaj i unoś miarowo sondę nad ziemią i wsłuchaj się w sygnał gruntu, staraj się trzymać jak najniżej nie dotykając gruntu.Za pomocą klawiszy + i - reguluj nastawę kompensacji wpływu gruntu nasłuchując minimum sygnału, które będzie pojawiać się w chwili przejścia z sygnału niskiego do wysokiego.Jeśli sygnał opada zwiększaj nastawę kompensacji klawiszem +, a jeśli narasta zmniejsz ją klawiszem -. Wybrana nastawa będzie obrazowana na skali menu oraz numerycznie.I tutaj proszę o wyjaśnienie na chłopski rozum, bo albo czegoś tu brak, albo ja jestem głupi. Przede wszystkim nie słyszę jakoś tego sygnału gruntu i nie wiem kiedy co zmniejszać. Chodzę bez dostrajania i chyba jakiś automat działa, bo kilka znajdek już wyszło, ale tego jednego nie potrafię opanować jeszcze.
BARON 77 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Witam.Hm... wydaje mi się że dostroić wykrywke to konieczność inaczej czesanie będzie mało owocne.wszystko opisałem jak i co w poście z dnia 2008-02-15.Na dzień dzisiejszy zjechał bym z czułości na 21.Jeśli coś jest niejasne pytaj ,odpowiem.Pozdrawiam.
BRAT_MIH Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Baron, ale mam wrażenie, że wprowadzasz ludzi w błąd. X-terra 505 ma czułość do 20, fabrycznie ustawioną na 12, czy Ty miałeś ten wykrywacz w ręku ??
BARON 77 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 O masakritos,wielkie przeoczenie.Chodzę z 70 i od czasu do czasu z 705 a nie z 505, sorki dla wszystkich użytkowników za wprowadzenie w błąd .Pozdro.
BRAT_MIH Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 http://www.mlotv.com/view...ground-balance/Dzięki forum Thesaurus już wiem jak ustawić ground balance, więc i tutaj wrzucę, żeby temat miał jakąś wartość.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.