Teges Napisano 26 Sierpień 2009 Autor Napisano 26 Sierpień 2009 Czy ktoś wie, co to za plomba? Jest raczej wojskowa, bo znajduje się na masce p-gaz z 1939 roku zakupionej we Francji. Z tyłu wybita cyfra 1. Z góry dzięki za info.
bjar_1 Napisano 27 Sierpień 2009 Napisano 27 Sierpień 2009 Wygląda to na skrzyżowane lufy armatnie i gorejący granat... (?)
Teges Napisano 29 Sierpień 2009 Autor Napisano 29 Sierpień 2009 No właśnie, mi to przypomina skrzyżowany jakiś pocisk i lufę, kolega mówi, że to dwie lufy skrzyżowane, ale nic dalej nie wiadomo. Plomba był na Czeskiej masce p-gaz z 1939, kupionej we Francji. Maski te były eksportowane z Czech dla wojska i cywili francuskich. Plomba świadczy raczej o pochodzeniu wojskowym. A skoro wojskowym, to myślałem, ze ktoś będzie się orientował w tym. Kiedyś na tym forum w ID widziałem coś podobnego. Powtarzam - z tyłu wybita cyfra '1', może numer kompanii, batalionu? Formą symbol przypomina mi trochę odznakę grenadierów... Ale to raczej luźny związek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.