Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Będąc na wakacjach we Francji nabyłem za 2 euro taką oto maskę. Na pewno jest francuska, produkowana prawdopodobnie w. Czechach. Nie chcę nic sugerować, powiem tylko, że maska wygląda jakby niedawno wyszła z fabryki.
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Stała sobie w takiej oto pogiętej puszce, z wiązaną taśmą nośną. Zachowało się bardzo dużo oryginalnej farby. Na pokrywce resztki jakieś kartki.
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Pierwszym, co zwróciło moją uwagę, było to, że na spodzie puszka ma wymalowane NILLAME / 55 . Nie jestem pewien tego pierwszego słowa.
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Tak wygląda kompletna maska. Ma wszystkie taśmy i sznurek, który chyba służył do zawieszania jej na szyi. Ma okulary z tworzywa, i stemple po zewnętrznej stronie.
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Na spodzie pochałaniacza takie napisy. Wygląda, jakby opuścił fabrykę maksymalnie miesiąc temu.
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Na ebonicie sygnatura 6 a pod spodem 39
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 W środku takie oto sygnatury. słowa ZAKONEM CHRANENO - co naprowadziło mnie na trop Czech. Są jeszcze dwa numery seryjne i punce fabryki, które zaraz wrzucę.
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Są bardzo słabo widoczne, ale przedstawiają one coś w stylu wieży/zamku z herbem pod spodem, z którego wystrzeliwuje po 3 pioruny w prawo i w lewo. Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o tej masce.
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Najwięcej radości sprawiła mi plomba na masce, znajdująca się przy jednej z taśm. Próbowałem ustalić co oznacza ten symbol, ale nic nie znalazłem. Z drugiej strony plomby jest cyfra 1. To tyle. Chętnie poznałbym każdy detal dotyczący tej maski. Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
Luftlander Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 Czechosłowacka maska, jedna z tych.http://www.gasmasks.net/database/czech/czech.htm
Teges Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Faktycznie, wygląda na to, że to typ F.M. - 3c. Ciekawe, co robiła na francuskim strychu... A czy plomba przedstawia znak Czeski, czy może jednak francuski? Albo po prostu jak to się fachowo nazywa, bo nie jestem w stanie znaleźć tego symbolu w google.
Pytanie
Teges
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.