Skocz do zawartości
  • 0

Francuska maska p-gaz

Teges

Pytanie

Napisano
Będąc na wakacjach we Francji nabyłem za 2 euro taką oto maskę. Na pewno jest francuska, produkowana prawdopodobnie w. Czechach. Nie chcę nic sugerować, powiem tylko, że maska wygląda jakby niedawno wyszła z fabryki.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stała sobie w takiej oto pogiętej puszce, z wiązaną taśmą nośną. Zachowało się bardzo dużo oryginalnej farby. Na pokrywce resztki jakieś kartki.

Napisano

Pierwszym, co zwróciło moją uwagę, było to, że na spodzie puszka ma wymalowane NILLAME / 55 . Nie jestem pewien tego pierwszego słowa.

Napisano

Tak wygląda kompletna maska. Ma wszystkie taśmy i sznurek, który chyba służył do zawieszania jej na szyi. Ma okulary z tworzywa, i stemple po zewnętrznej stronie.

Napisano

W środku takie oto sygnatury. słowa ZAKONEM CHRANENO - co naprowadziło mnie na trop Czech. Są jeszcze dwa numery seryjne i punce fabryki, które zaraz wrzucę.

Napisano

Są bardzo słabo widoczne, ale przedstawiają one coś w stylu wieży/zamku z herbem pod spodem, z którego wystrzeliwuje po 3 pioruny w prawo i w lewo. Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o tej masce.

Napisano

Najwięcej radości sprawiła mi plomba na masce, znajdująca się przy jednej z taśm. Próbowałem ustalić co oznacza ten symbol, ale nic nie znalazłem. Z drugiej strony plomby jest cyfra 1. To tyle. Chętnie poznałbym każdy detal dotyczący tej maski. Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi.

Napisano
Faktycznie, wygląda na to, że to typ F.M. - 3c. Ciekawe, co robiła na francuskim strychu... A czy plomba przedstawia znak Czeski, czy może jednak francuski? Albo po prostu jak to się fachowo nazywa, bo nie jestem w stanie znaleźć tego symbolu w google.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie