Panmc Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 Witam. Mam problem z cewką w Proximie otóż gdy ostatnio wróciłem z wypadu w teren cewka była mocno zabrudzona błotem więc po po prostu wlałem do wiadra wodę i po kilku ruchach cały brut zeszedł z niej. Na drugi dzień włączam sprzęt i po kilku krokach już coś mi nie pasuje, co chwila mi piszczy nawet gdy nie ruszałem wykrywaczem. Po przeanalizowaniu sytuacji wyszło ze do cewki dostała się woda więc co odkręciłem sondę i położyłem na słońcu (temperatura powietrza około 26 stopni), po około 1h-1.5h patrze a na cewce od spodu wyskoczyło zgrubienie tak około 2cm na 4cm o grubości 2-3mm. Po złożeniu, wykrywacz przetestowałem i wydaje się że działa prawidłowo. Ale co teraz? Cewka nie jest szczelna jednak czy ten ąbel" od spodu nie spowoduje utraty gwarancji na nią? Wiem ze na to pytanie odpowiedzieć mi może jedynie producent ale Panowie co o tym myślicie? Acha wykrywacz kupiony pod koniec maja u producenta więc jeszcze 21miesięcy gw. Pozdro.
tyfus Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 powiem krótko : jak ja mam zbrudzoną cewkę, czekam aż syf wyschnie, szczotka do butów miękka - czyszczę z większego brudu - a do dokładnego czyszczenia używam chusteczek, np. dla niemowląt :)niby cewki są szczelne na wodę, ale ..... jak widać po twoim przypadku - może nie do końca ???
albertus32 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 sonda powinna byc szczelna, jesli wdarła sie do niej woda- to pewno jakas wada Za towar naruszony wada techniczna odpowiada producent, zwlaszcza jesli towar jest na gwarancji, takie moje zdanie, jednakze zadzwon do producenapozdrawiam
albertus32 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 rzeczywiscie ja tez mylem na 2 dzien, blotko wyschlo i sie kryszyło jak piasek, potem ewentualnie mokra sciereczka i wystarczalo. Prawda jest tez i to, ze wielokrotnie sonde zamoczalem w wodzie podczs wypadów w lesie i nigdy mi nie wariowałapozdrawiam
hombre1 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Po każdym wypadzie obligatoryjnie myję wykrywkę...pod prysznicem :) i jak dotąd zero problemów (nazwy sprzętu nie wymieniam żeby nie reklamować).Ewidentnie wadliwa,tj.rozszczelniona cewka...Pozdrawiam!
Panmc Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 Panowie a co mogło w cewce spuchnąć od słońca?
szamann1 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Ewidentnie jest to wada cewki i myślę że nie będzie problemu z naprawą/wymianą jeśli sprzęt jest na gwarancji, a nawet jeśli się skończyła. Polecam zadzwonić do producenta, jest to człowiek konkretny, zawsze służy radą i myślę że nie będzie problemu z naprawą (oprócz straconego czasu na wysyłkę).Osobiście myję cewkę pod kranem i nie ma żadnych problemów. Pozdrawiam!
Cowboys From Hell Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Witam.Nie zakładam nowego wątku bo temat tego jest dobry i nie chcę śmiecić forum.Mam czasami problem z proximą, który polega na tym że sprzęt potrafi się rozstroić po dłuższym chodzeniu.Zachowuje się tak jakby był pod liniami wysokiego napięcia chociaż niczego takiego nie ma.nie pomaga wyłączanie ani zmiana czułości.Na drugi dzień włączam detektor i jest wszystko ok.Ktoś ma podobny problem?
motylanoga Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Mam podobne odczucie. Ciężko mi było ubrać to w słowa ale istotnie po dłuższym pobycie w terenie wykrywacz zaczyna się dziwnie zachowywać. Obok częstego, niczym nie spowodowanego wzbudzania, występują też problemy z precyzyjnym namierzaniem małych przedmiotów przy użyciu pin-pointa. Przykładowo: pomimo, że moneta leży idealnie pod cewką, wykrywacz nie pokazuje odległości 2cm (tak jak normalnie, po włączeniu przy czułości 39) tylko np. 6cm i gdzieś trochę obok. Firmowym zagraniem mojego egzemplarza jest rośnięcie wysokości sygnału wraz z...oddaleniem od przedmiotu zalegającego w glebie. Czasami mogę machać cewką nad głową z wciśniętym pin-em i wykrywacz sygnalizuje bliskość przedmiotu (oczywiście drutów wysokiego napięcia nade mną nie ma). Pozdr.
albertus32 Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 wiec albo szybko do serwisu, albo tak sie zdenerwowałes kolego motylanoga, ze poszedł w zwojach mega impluls elektryczny, hahapozdrawiam
brodkasz Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 nie wiem jak to wytłumaczyć ale i u mnie występują takie objawy ale tylko w określonych miejscach.Odchodzę kilka kroków i wszystko wraca do normy, pomaga również zmniejszenie czułości.
Cowboys From Hell Napisano 14 Październik 2009 Napisano 14 Październik 2009 Witam.Będę musiał chyba oddać proxime do serwisu bo jest taka sprawa że dynamik szaleje.Praktycznie ciągle pokazuje różne metale.Chciałem sprawdzić czy to nie jest wina cewki.I tu moje pytanie.Nic się nie stanie ze sprzętem jeśli podłącze cewkę od garreta ace 250?Bo tak jakby pasuje tylko minimalne są luzy ale jeśli się dokręci to się nie rusza, a boje się włączyć wykrywke żeby nic się nie spaliło itp.
tomala_kikol Napisano 14 Październik 2009 Napisano 14 Październik 2009 Witam. Wydaje mi się że cewka jest zestrojona z wykrywaczem... Inny model pomimo tego samego gniazda nie ma prawa pasować chyba?... Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.