dario22 Napisano 17 Sierpień 2009 Autor Napisano 17 Sierpień 2009 Las Dąbrówki koło Rakszawy szukał ktos i czy warto poniewaz sa opinie ze same tam urwilapki
Paweł80 Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Szczerze odradzam kolego. Były tam magazyny amunicji niemieckiej. W specjalnych ziemiankach i pod gołym niebem były chyba wszystkie rodzaje wyrobów, jakie używała niemiecka armia. W 1944 żołnierze AK przebrani w mundury rosyjskie i mówiący po rosyjsku ogłuszyli strażników(nie zabijano)wysadzili te składy. Dzięki temu, że mówili po rosyjsku co to przekazali ogłuszeni strażnicy, nie zorganizowano akcjo odwetowej na Polakach. W całym Łańcucie podobno szyby wyleciały. To co piszę znam z opowiadań dziadka.
dario22 Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 Wielkie dzieki za odpowiedz a mozesz mi dac jakies namiary gdzie sie udac nie chidzu mi o konkretna miejscówke ale o jakąś miekscowosc bo juz mie szlak trafia ze nic nie moge znalesc. Bede bardzo wdzieczny
dario22 Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 Wielkie dzieki za odpowiedz a mozesz mi dac jakies namiary gdzie sie udac nie chidzu mi o konkretna miejscówke ale o jakąś miekscowosc bo juz mie szlak trafia ze nic nie moge znalesc. Bede bardzo wdzieczny
Paweł80 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Ja w tamtych okolicach też niewiele znalazłem. Jednak jak masz blisko to przeglądnij mapy WIG z przed wojny i próbuj chodzić wzdłuż dróg leśnych, którymi mogli się wycofywać nasi żołnierze. Po polach nad Sanem. W miejscach starych dróg do miasta. Nie ma reguły, trzeba chodzić i szukać aż trafisz w miejscówkę. Powodzenia.
dario22 Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Napisano 20 Sierpień 2009 witaj a te mapy wig to znajde na internecie...
Paweł80 Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 tak znajdziesz wszystko w internecie oprócz fantów, bo zamiast chodzić i szukasz to tracisz czas na net! tu masz mapy: http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100
kacper2pl Napisano 1 Marzec 2014 Napisano 1 Marzec 2014 chodziłem tam z kolegami i znaleźliśmy tam 4 łuski od karabinów Rosyjskich a także jeden niezidentyfikowany nabój sądzimy że od niemieckiego karabinu były też kilogramy odłamków zapalniki miedziane średnica 5 cm. denka od łusek kalibru 200mm (najprawdopodobniej zostały rozerwane podczas eksplozji magazynu i odrzucone daleko od miejsca eksplozji a poza tym moneta PRL i moneta z 1949r Rzecz pospolita Polska
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.