ptrc Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 jak najlepiej go zakonserwować i nie zepsuć?pozdrawiam,
Thomson. Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Przed konserwacją hełm należy oczyścic z rdzy. W tym wypadku najlepsza będzie szczotka druciana na wiertarce lub szlifierce kątowej. Najprościej będzie pomalować hełm olejem silnikowym.
Hermanos Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 http://www.odkrywca.pl/helm-m40-rekonstrukcja,655291.html#655291Ja mój odrdzewiłem octem i potem szczotą na wiertarce.
Hermanos Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Rdzę. A o to chodzi.Oczywiście jeśli jest na nim cośinteresującego (bicia) to lepiej zastosować elektrolizę lub coś podobnego. Jednak ja z octu jestem w 100% zadowolony. Oto przepis:Do odpowiedniej wielkości wiadra (takiego, aby zmieścił się w nim cały hełm) wlewasz ponad połowę octu i uzupełniasz wodą. Garnek zostawiasz tak na parę dni co jakiś czas (ja to robiłem codziennie) oczyszczając go z odpadającej rdzy.Efekt jest porażający! Kiedy próbowałem czyścić hełm szczotą na wiertarce to był koszmar a po kąpieli wystarczyło lekkie dotknięcie i błyszczał.Ale zrobisz jak uważasz. Na forum znajdziesz wieleinnych opcji: elektroliza, kwas szczawiowy (zdaje się, że Thomson jest jego wielkim zwolennikiem) itp.PozdrawiamHerman
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.