ptrc Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2009 jak najlepiej go zakonserwować i nie zepsuć?pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 14 Sierpień 2009 Share Napisano 14 Sierpień 2009 Przed konserwacją hełm należy oczyścic z rdzy. W tym wypadku najlepsza będzie szczotka druciana na wiertarce lub szlifierce kątowej. Najprościej będzie pomalować hełm olejem silnikowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 http://www.odkrywca.pl/helm-m40-rekonstrukcja,655291.html#655291Ja mój odrdzewiłem octem i potem szczotą na wiertarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Ocet niszczy !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 Rdzę. A o to chodzi.Oczywiście jeśli jest na nim cośinteresującego (bicia) to lepiej zastosować elektrolizę lub coś podobnego. Jednak ja z octu jestem w 100% zadowolony. Oto przepis:Do odpowiedniej wielkości wiadra (takiego, aby zmieścił się w nim cały hełm) wlewasz ponad połowę octu i uzupełniasz wodą. Garnek zostawiasz tak na parę dni co jakiś czas (ja to robiłem codziennie) oczyszczając go z odpadającej rdzy.Efekt jest porażający! Kiedy próbowałem czyścić hełm szczotą na wiertarce to był koszmar a po kąpieli wystarczyło lekkie dotknięcie i błyszczał.Ale zrobisz jak uważasz. Na forum znajdziesz wieleinnych opcji: elektroliza, kwas szczawiowy (zdaje się, że Thomson jest jego wielkim zwolennikiem) itp.PozdrawiamHerman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hermanos Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 I jak ptrc? Robisz coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.