Nub Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 Witam.Mam pytanie czy może ktoś z kolegów i koleżanek poszukiwaczy pracował kiedyś z wykrywaczem Garrett Scorpion Gold Stinger?Jakiś czas temu kolega sprawił sobie taką zabawkę i był z nią może trzy razy w terenie.Mieliśmy potężny kłopot z ustawieniem tego wykr. a nawet jak nam się udało go dostrojić to po wyłączeniu i ponownym włączeniu trzeba było na nowo kręcić i kręcić w ustawieniach.Czy zna ktoś może jakieś optymalne nastawy dla tego wykrywacza? Proszę też o opinie o tym sprzęcie.
armand Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Ja nim szukałem, czuły na bardzo drobne kolorki np. krople stopionego ołowiu wielkości ok. 2-3 mm, u nas samorodków złota chyba nie uświadczysz. Miałem problem jedynie z dostrojeniem do gruntu, nie stroił mi, brakowało zakresu, ale inny znawca tego wykrywacza powiedział mi, że ten wykrywacz ma śledzenie gruntu i tak ma być, w co ja nie wierzę. Reszta była OK, dyskryminacja dobrze działała. Gdzieś, chyba na tym forum opublikowałem skróconą instrukcję ustawiania jego, teraz już nie pamiętam gdzie. Może spytaj się Proscana o polską instrukcję do niego. Generalnie publikowane opisy o nim to same ogólniki. Wykrywacz jest ciężki, konstrukcja mechaniczna sterownika klamotowata, takie konstrukcje widziałem w latach 70. w LWP, rurka dzieli się na 2, a nie na 3 części. Wg mnie przestarzała konstrukcja mechaniczna. Żeby wymienić baterie, trzeba..., o to cała historia, opowiedz ją sam innym:)
Nub Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 Cześć.armand - kolega posiada instrukcję w języku polskim,dość dłuto ją studiowaliśmy ".I udawało mi się go dostroić tyle że po jakimś czasie gubił te ustawienia.Wystarczy że go wyłączyłem i na nowo włączyłem w tym samym terenie i już od nowo trzeba było go stroić.Czy to jest normalne dla tego typu wykrywaczy ?
anRO Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 To nie jest normalne.Można powiedzieć że sprzęt pływa.Któryś z potencjometrów nie trzyma parametrów.Ale to sprawa dla Proscana.
yasioo Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 miałem kiedyś ten sprzęt, więcej miał wad niż zalet, dobry na płytką drobnicę, za mały zasięg, żeby zmienić baterie trzeba wyjąć elektronikę, za krótki dla osoby o takim wzroście jak ja, baterie szybko wyczerpywał, słaby kabel cewki potrafił się przełamać, nie polecam, dobry jedynie na zaśmiecone pola gdzie zalega płytko cenna drobnica
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.