maciek1 Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 Witam,wczoraj wykopałem, na noc włożyłem do octu 10 proc., rano przetarłem, ale w nektórych miejscach osad nie schodzi. Moczyłem jeszcze parę godzin w occie, przecierałem i dalej nie schodzi.Jakie macie sposoby na czyszczenie takich monetek? Czy zbyt długie moczenie w occie im nie szkodzi, czy są lepsze metody (jak najmniej nieinwazyjne oczywiście).Pozdrawiammaciek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2009 z drugiej strony wyszło ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 sposob jest prosty, UZYJ WYSZUKIWARKI!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 kawałek folii aluminiowej, dosyp soli, wsadź fanta i zalej ciepłą wodą i odczekaj, monetek Ci nie zje a wyczyści do czystego srebraPZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki1939 Napisano 9 Sierpień 2009 Share Napisano 9 Sierpień 2009 łyżeczkę amoniaku na szklankę wody po jakichś 2-3 godzinach przepłucz bieżąca wodą i osusz w przypadku twojej monetki raczej już amoniak nie pomoże ale dobry sposób na przyszłość (nie niszczy monet)ZDRÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 13 Sierpień 2009 Share Napisano 13 Sierpień 2009 Na poczatku mojego watku jest podobna moneta.Zobacz efekt.http://www.odkrywca-online.pl/po-drodze-z-pracy-do-domu,625034.html#625034 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 13 Sierpień 2009 Share Napisano 13 Sierpień 2009 najlepszy jest wg mnie kwasek cytrynowy. a jak nie schodzi osad, to po prostu zrobić mocniejszy roztwór wtedy zejdzie a sreberku nie zaszkodzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.