Skocz do zawartości

Artykul o T. Steciu - W ktorym byl Odkrywcy?

Gość Kammler

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos ze stalych czytelnikow pamieta w ktorym numerze byl material poswiecony Tadeuszowi Steciowi?
Nie moge znalezc a wydaje mi sie ze taki material byl kiedys.
A moze to bylo w Exploratorze..??

Do Vikinga - chłopie dowcip jest śmieszny gdy się wie na jaki temat chce się żartować. Kabareciarzem ty nie będziesz niestety :((((

Uznawany przez wielu za najlepszego polskiego znawcę Karkonoszy Tadeusz Steć ( urodzony 1 IX 1925 w Ściance koło Lwowa, zmarły tragicznie 12 I 1993 w Cieplicach ) uruchomił po wojnie schronisko Szwajcarka a potem prowadził Śląski Dom" na Równi pod Śnieżką. Autor wielu przewodników,niezrównany gawędziarz itd.
Mieszkał w Cieplicach przy ulicy Orlej 3.
Zamordowany,pochowany na cieplickim cmentarzu, w Kotle Łomniczki ma tablicę poświęconą jego pamięci.(ze strony www.cieplice.zdroj.prv.pl)
Był moim sąsiadem.Cześć jego pamięci !

Do Szeregowego:
Nie znalazlem na tej stronie notki o Steciu. Ktora to zakladka? Znales go dobrze?

Do Qaza:
Viking wcale nie zartowal. Facet rzeczywiscie duzo wiedzial i zginal nienatrualna smiercia. Jego zejscie lacza niektorzy ze smiercia Fonkowicza i Jaroszewicza, ale nie czas by o tym pisac.

Moze z tym artykulem mi sie pomieszalo. Wydaje mi sie ze gdzies go w naszej prasie widzialem. Exploratora tez mam w calosci i jakos mi sie nie rzucilo.

Po pierwsze - nadal nie ma odp. na fundamentalne pytanie: w którym n-rze O. był artykuł o Tadeuszu Steciu.

Po drugie - polecam książkę Henryka Piecucha - Kto zabił. Bruderszaft ze śmiercią" (wyd. Agencja Wydawnicza CB Warszawa 1999). Jeśli można mieć obiekcje czy teza autora o serii nieprzypadkowych smierci (w tym rzeczywiście Jaroszewicza i Fonkowicza) ma związek z T.S. to na str. 162-164 pełny dokument: Plan czynności śledczych w spr. zabójstwa Tadeusza Stecia w Jeleniej Górze-Cieplicach dokonanego w dniu 12 stycznia 1993 roku.
Poczytajcie, bo warto. Tak się dociera do źródeł!
A swoją drogą - może Odkrywca przypomniałby jego sylwetkę (niedługo 10 rocznica śmierci). To był wielki znawca gór. I odkrył co nieco. Może za dużo?

Czemu ie czas o tym pisać" - czas po temu jest jak najbardziej - ostatnio ktoś kopał w domu niejakiego A. Jaroszewicza - cd. sagi Jaroszewicz-Fonkowicz-Steć-Boczoń?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie