Skocz do zawartości

Tesoro Cibola - dyskryminacja

Polan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie odnośnie rozpoznawania tego co mamy pod cewką, chciałbym abyście napisali jak to się odbywa w waszym przypadku.
Napisano
Nikt się nie wypowiada ze wzgl. na źle postawione pytanie. żaden wykrywacz do końca nie rozpoznaje tego co jest pod cewką. W przypadku Ciboli i wielu wykrywaczach o podobnie działającej dyskryminacji to operator decyduje ile odrzucać niechcianych celów. Zależy to od miejsca i tego co szukający chce znaleźć. Zazwyczaj dyskryminujemy drobne przedmioty ferromagnetyczne, drobną folię i kapsle od piwa. Będzie to pozycją nieco powyżej Iron a poniżej 5c. Kopiemy tylko sygnały czyste, powtarzalne w obie strony, nie kopiemy sygnałów trzeszczących, niepowtarzalnych przy przemiataniu w obie strony; ciche sygnały są przedmiotami głębszymi, mniejszymi lub gorzej przewodzącymi, bardzo głośne zazwyczaj większymi śmieciami tuż pod powierzchnią (puszki, kapsle). Dobrze dobrane słuchawki są tutaj nieodzowne. Oczywiście to tylko w dużym skrócie, ponieważ inaczej ustawiamy wykrywacz np. szukając militarii, a inaczej przy szukaniu denarków jagiellońskich i szelągów miejskich. Warto poeksperymentować przesuwając różne przedmioty ponad cewką i znaleźć dla siebie odpowiednie ustawienia dyskryminacji.
  • 7 months later...
Napisano
Sezon się zbliża więc moje pytanie brzmi, czy można brzegi między cewką a osłoną cewki wypełnić np. silikonem lub inną masą uszczelniającą co by pod cewkę nie dostawały ziarenka pisaku lub inne zanieczyszczenia ? Pytanie dotyczy Tesoro Cibola.
Napisano
Osłonę ciężko jest zdjąć i nie raz potrafi pęknąć a tak pomyślałem sobie że po uszczelnieniu brzegów osłony wyczyścił bym ją może raz w sezonie i miał bym z tym spokój. Myślę że cienka warstwa silikonu lub innego preparatu załatwiła by tą sprawę.Jak sądzicie ?
Napisano
No ale i tak prędzej czy później będziesz musiał zdjąć osłonkę, osłony się zużywają, a po zaklejeniu silikonem będzie to jeszcze trudniejsze. Poza tym nie wiem jak silikon podziałał by na żywice... :/
Napisano
Szuflanos- nie polecam tego patentu z silikonem. Mój kumpel zrobił podobnie i wszystko było ok, aż do czasu gdy postanowił sprzedac swoją cibolę.Jak usunął silikon/ czy też było to inne paskudztwo/ to okazało się, że w miejscach gdzie był silikon, plastik cewki jak i osłony był odbarwiony odbarwiony. Nie wiem czy zadziałały na powierzchnię plastiku jakieś zw. chemiczne zawarte w silikonie czy też powstało to od działania promieni słonecznych. W każdym bądz razie wyglądało to okropnie.
Pozdr.
Napisano
Powoli podważać i uda się bez problemu ale chwilę to potrwa, mi ostatnio zabrakło cierpliwości i pękła dwa razy ale trzyma dalej. Jak nie czyścisz po każdej wyprawie to dobrze stary piach rozmoczyć w wodzie łatwiej idzie.
pozdrawiam
Napisano
Zgromadzony drobniutki piasek pod osłona cewki działa jak papier scierny matowiąc powierzchnie spodnią cewki jak i wnetrze osłonki. Jak zdejmowac?, ja mam swój sprawdzony sposób, zdejmowałem juz w kilku tego typu sondach i nigdy mnic nie pekło, potrzebne sa tylko palce i drewniany trzonek np od młotka , niestety nie da sie tego opisac trzeba by pokazac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie