rutus1 Napisano 23 Lipiec 2009 Autor Napisano 23 Lipiec 2009 witam szukam osób z sandomierza lub okolic które chodzą z rutusem proksimą gdyż chciałbym zobaczyć jak sprawuje się on na żywo,gdyż noszę się z zamiarem jego kupna.pozdrawiam
dzieci3 Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Wstrzymaj się,doskładaj kup XLT-a.Ja puściłem proximę i wziąłem Whitesa.Różnica nie jest powalająca,ale jest.Pzdr.
grinch20 Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 niechce zakładac nowego wątku wiec pisze tutaj od wczoraj posiadam proxime przeczytałem instrukcje z 2 razy menu opanowałem byłem wyprubować na polu ja ale nie moge sie skapować sygnały sa raz -2 a raz +88 czy moe mi ktoś pomóc jak ja w terenie odczytywać ??
dzieci3 Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Centralnie nad cewką będziesz miał w miarę wiarygodny odczyt.Pzdr.
may Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 na początek kop kazdy ciekawy sygnał,a powoli sam zrozumiesz o co biega w tej wykrywce.
rutus1 Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Napisano 26 Lipiec 2009 witam.dzieci 3 dlaczego sprzedałeś proksimę?
dzieci3 Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Przyczyna dość prozaiczna.Chciałem sprawdzić kolejny sprzęt.Niemniej jednak mit xlt zaznaczam w moim odczuciu jest przesadzony.Proxima odpowiem jest adekwatna cena jedynie w promocji.Pzdr.
motylanoga Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 grinch20: Oczywiście nic nie zastąpi praktyki oraz godzin spędzonych z wykrywaczem w terenie. Ale generalnie: Wszystko zależy od tego, czego chcesz szukać i takie pytanie musisz sobie sam zadać uzależniając od tego nastawy dyskryminacji. Jeżeli interesuje Cię kolor (np. monety), ustaw dyskryminację wysoko - wartość fazy 10 lub wyżej. Wtedy masz pewność że nie wykopiesz iespodzianki". Czasami, jeżeli przedmiot jest względni głęboko, dyskryminacja może się trochę pogubić i będziesz właśnie otrzymywać sprzeczne sygnały takie, jak opisałeś (-2 a za chwilę +88). Na 99% będzie to oznaczać głęboko tkwiące zardzewiałe żelastwo - podkowa, odłamek lub zardzewiały gwóźdź. Na początek radzę Ci szukać POWTARZALNYCH sygnałów o tej samej lub zbliżonej wartości fazy (za każdym przemieceniem nad przedmiotem uzyskujesz wartości 44, 42, 44 itd.). Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo sukcesu. Pozdrawiam
FalkenBurg Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 Posiadam Proxime 1,5 miesiąca i nauczyłem się że jak miesza w przedziale - do dużych wartości na + to albo duże żelastwo dosyć głęboko lub mały mocno skorodowany gwoźdź płytko . Zaczynam powoli kopać sygnały w przedziale 36 do 80 i powoli mam swoje pierwsze sukcesy choć wykańczają mnie małe drobiny aluminium około 1 cm no i przestałem kopać sygnały które choć trochę miesza. Ale mam następny problem co zrobić jak mam kilka sygnałów obok siebie głupieje wraz z maszyna czasem jest tak duża ilość śmieci że Rutus mógł by zastąpić nagłośnienie na dyskotece i nie mogę wyłapać interesujących mnie sygnałów ;p
grinch20 Napisano 28 Lipiec 2009 Napisano 28 Lipiec 2009 motylanoga dzieki juz to trochę rozgryzłem i kopie monety guziki itp powiedz mi jak wiesz jak te cholerne gwozdzie wyciac jezeli jest taka mozliwosc ?? a sprzęt mam niecały tydzien ale jestem zadowolny z niego i to bardzo!
albertus32 Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 kolego grinch a na jakich ustawieniach w dyskrymie chodzisz?
joshua Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 grinch20 -> Ja gwoździe rozpoznaje tak, że powiedzmy mam jakiś wahający się sygnał i na dynamiku namierzam miejsce gdzie sygnał ten jest najsilniejszy. Potem przełączam się na pinpoint i jeżeli najsilniejszy sygnał jest ciut przesunięty w porównaniu do poprzednio wyznaczonego miejsca, to jest to najpewniej gwoźdź czy inne żelazo.
grinch20 Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 witam! panie albertus chodze różnie niechce kombinować bo jeszcze dobrze tego niezałapałem i niechce żeby mi jakiś kolor pomijałale te gwożdzie mnie dobijaja
albertus32 Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 jesli chodzi o kolor a nie militaria a nie interesuja cie gwozdzie- chodz na maxie 39, (jesli pole na to pozwoli), dyskryme daj w przedziale -15 do -25.Jesli chodzisz równiez w lesie na dyskrymie- jesli jestes poczatkujacy, gdyz statyk to 2 droga dla wtajemniczonych, a mixrek to droga 3 --- dyskryme daj na - 45, nie ominiesz mauserka i bagneciku haha....pozdro
albertus32 Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 oczywiscie strojenie do gruntu (zreszta bajecznie proste) to priorytet, ale o tym juz pewno wiesz. W proximie, zreszta nie tylko przy niej wazne jest umocowanie kabla od sondy do rurek, zeby nie zasypaly cie lewe sygnały ( wzbudzanie sie o gałązki i trawe). Chodzi zeby kabel nie majtał w przedziale miej wiecej do 20cm, tak samo przy wejsciu do elektroniki, porzadnie obwiniety , tylko bez przesady.polecam aku o pojemnosci conajmniej 2500mah, wystarczy na około 20-25 godzin. miłego kopaniapozdrawiam
motylanoga Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Niestety gwoździe wychodzą nie tylko na proximie. Praw fizyki nie da się oszukać. Ale tak jak tu już jeden z Kolegów pisał - precyzyjne namierzanie jest dobrym sposobem na odrzucenie śmieci. Jeżeli sygnały na dynamiku i pin-poincie nie pokrywają się, z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że to śmieć. A niestety na cienkie aluminiowe blaszki też się sam łapię - na to już chyba nie ma rady. Pozdrawiam
albertus32 Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 koledzy proxima nie ma super dyskrymy i moim zdaniem nie trzeba korzystac z dyskrymy wybiórczej, to wszystko zweryfikuje pole, np, jedno polatko posiadało cieniutkie sreberka zakopane dośc głeboko i nie wiem czemu ( kolega swiadkiem bo razem chodzilismy) proxima pokazywał an folie w dolnym zakresie, od niechcenia sprawdziłem i sie ucieszylem znalezieniem, kopalem wiec wszystkie sygnały. W teorii to wszystko ładnie wyglada- w praktyce bywa czesto ze ktos ze sprzetem za pare zloty ma wiecej fantów bo kopie wszystko...kupujemy wiec sprzety coraz drozsze jednakze nie ma co sztywno trzymac sie zasad, kazde pole niesie cenne doswiadczenia, to co na jednym jest reguła, na drugim moze byc wyjatkiem.pozdrawiam
FalkenBurg Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 o ile dynamik już w Proximie opanowałem to nadal męczy mnie statyk kusi mnie żeby pojechać na jakieś okopy i poszukać na statyku bagnecików szczególnie ruskiego mi brakuje ale niestety nie mam pojęcia o statyku może ktoś bardziej przybliży szukanie z statykiem w Proximie jak nie męczyć się z łuchami i odłamkami
szamann1 Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Witam, chodziłem na statyku po okopach i lesie, moim zdaniem rewelacja. Zasięgi są przyzwoite, jest coś takiego jak identyfikacja wizualna na wyświetlaczu(sygnalizuje każdy metal a na wyświetlaczu pokazuje czy kolor czy żelastwo). Co do odłamków pomocne jest VCO i wspomniana identyfikacja wizualna, niezbyt mocny sygnał i wskazanie na kolor na wyświetlaczu warto zobaczyć, czasami monetka wyskoczy. Dobry sygnał to wiadomo :D. Moim zdaniem na lasy i okopy super sprawa, przy odrobinie wprawy i treningu pomijamy odłamki i inne drobne śmieci, nie gubiąc drobnego (i grubszego :D )kolorku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.