Skocz do zawartości
  • 0

Optyka do map?

Vorax

Pytanie

Napisano
Wyszlo takie cos.W jednym ze szkielek osadzone silnie powiekszajace szklo.Calosc wykonana z mosiadzu na zawiasach skladana.Niestety sygnatur brak.Moze ktos kojarzy do czego to sluzylo?Ja obstawiam jakis bajer do odczytywania map ale moge sie mylic. Dlugosc calkowita 6 cm szerokosc 1,6 cm.Pozdrawiam Vorax

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Raz jeszcze dziekuje za odpowiedz,nawet nie wiedzialem ze taki niepozorny przyrzad moze miec tyle profesjonalnych zastosowan.Pozdrawiam serdecznie Vorax
Napisano
Wyszlo takie cos.W jednym ze szkielek osadzone silnie powiekszajace szklo.Calosc wykonana z mosiadzu na zawiasach skladana.Niestety sygnatur brak.Moze ktos kojarzy do czego to sluzylo?Ja obstawiam jakis bajer do odczytywania map ale moge sie mylic. Dlugosc calkowita 6 cm szerokosc 1,6 cm.Pozdrawiam Vorax
Napisano
Napewno nie jest wspolczesne,bylo pokryte naprawde gruba warstwa patyny.Ja obstawiam lata 40ste 50 te-bedzie trzeba zaglebic temat:) Pozdrawiam Vorax
Napisano
Dokladnie, osoby kontrolujace ilosc splotow, a co za tym idzie jakosc materialu i zgodnosc z wymaganiami.

Mozna domniemywac iz druga strona - osoby kupujace nmaterialy, handlarze, moze krawcy tez takowe mogli miec.
Napisano
Przelom 19/2o wiek, przed 2 wojna.
Dwa takie szkla i licznik zostaly po bankructwie fabryki jaka miala moja rodzina przed wojna (kryzys w latach 30-tych).
Napisano
Jako ciekawostkę dodam że w młynarstwie również jest używany taki sam przedmiot (lupa). Mąka jest wysiewana na tzw. gazach
czyli sitach cienkich materiałów. Kiedyś były z jedwabiu, teraz z nylonu czy czegoś tam. Liczyło się ilość nitek na 1 cm
i w ten sposób określało się numerację gazy. Pozdrawiam!
Napisano
Mietek dziekuje za odpowiedz.Nie wiem czy dobrze mysle ale jak rozumiem takie urzadzenie mial kazdy pracownik fabryki? Pozdrawiam Vorax

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie