hudy Napisano 12 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2009 Oto mój ostatni wykopek. Przyznam szczerze, że nie miałem do czynienia z czyszczeniem czegoś takiego i boję się go zniszczyc. Bagnecik leżakował w piasku i z biegiem lat drobne kamyczki przylgnęły do niego (głównie do ostrza). Rękojeśc - widoczne duże ślady utlenienia, okładzina ebonitowa, zachowały się miejscami ślady powłoki koloru srebrnego. Moje pytanie brzmi: 1)czy w tym przypadku najlepsza będzie elektroliza i czy nie zaszkodzi ona rękojeści? 2)Z jakiego metalu wykonana jest rękojeśc? Za dobre rady dziękuję, zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Lipiec 2009 Share Napisano 12 Lipiec 2009 Namocz go w ropie i czyść mechanicznie. Rękojeść wygląda na odlewniczy stop cynku powlekany chromem, to nie wytrzyma elektrolizy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 12 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2009 Cyrograf15 masz rację co do materiału, z którego zrobiona jest rękojeśc. Teraz wiem, że najprawdopodobniej jest to bagnet prywatny w typie KS-98, a one miały właśnie rękojeści ze stopu cynku. Wielkie dzięki za radę-na pewno skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.