Gunship! Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Nie mówię że nie istniał ale jestem wobec tego sceptyczny.Niemcy są narodem dosyć poukładanym i nie robią niczego bez sensu (no może poza kilkoma wyjątkami). Czego ten bunkier miał bronić? Fortyfikacja aby spełniała swoje zadanie musi być elementem systemu fortyfikacji. Rejon północno - wschodni Łodzi nie ma żadnego znaczenia strategicznego. Przypuśćmy że obiekt został wybudowany w latach 1941-42. Wtedy Niemcy były jeszcze rozpędzone Blitzkriegem i nie myślały o obronie rubieży wschodnich. W 1944 roku nie starczało pieniędzy na budowę linii umocnień polowych (np: a-1 b-1 b-2) a co dopiero budować jeden obiekt z 4 działami. Jeden obiekt łatwo obejść i osaczyć. Nie zapieram się nogami i rękoma że czegoś takiego nie było. Jeżeli było - byłaby to niewątpliwie sensacja. Niedaleko mieszka moja rodzina (praktycznie od początku lat 50-tych) i nikt nie słyszało żadnym obiekcie w tym rejonie. Również kilku moich kolegów także eksploratorów mieszkających tam niczego nie widziało i nie słyszało.Zadajmy sobie pytanie po co ten obiekt miałby tam istnieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost the dark Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Ale ja byłem w tym bunkrze i to prawda co foxo 2 zamieścił.Niestety nie mogę odpowiedzieć na pytanie po co o był i to pomieszczenie w kształcie elipsy coś jak klepsydra na -3 poziomie.Wiem tylko,że niektórzy mylą ten bunkier z drugim w lesie Wiączyńskim nie daleko pomnikowi pomordowanych w obozie pracy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Odkrywco Gunship! rozumiem nastawienie sceptyczne. Kiedyś jak się dowiedziałem o tym obiekcie też trudno było mi w to uwierzyć, osobiście sprawdzałem te doniesienia. Poświęciłem wiele miesięcy na przeszukiwanie lasu wiączyńskiego i odnalezienie osób które go widziały lub gościły w nim. To co znalazłem potwierdza te doniesienia, odnalazłem też osobę która poświęciła temu obiektowi parę lat i gościła w nim ponad 100 razy. Po co był ten obiekt? ,tego nie wiem. Ale na pewno nie był elementem systemu fortyfikacji, raczej miał się sam bronić. Może Niemcy prowadzili nad czymś tam badania albo coś tam testowali czy budowali? Większość odpowiedzi na te pytania znajduję się zapewne w archiwum Rosyjskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Odkrywco ghost the dark cieszę się że w końcu ktoś się odezwał ko był w tym bunkrze, będę wdzięczny za kolejne informacje które uzupełnią moją wiedzę na temat tego obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost the dark Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 To ja się ciesz,że ktoś coś o tym napisała przeglądałem portal odkrywca długo i tylko Ty Foxo 2 napisałeś o nim pochwała się należy.Wiem o bunkrze osobiście od paru osób prababci bo mieszkała niedaleka dziadek był leśniczym.To miałem od dziecka wpajane nie wchodzić do tego lasu bo nie wolno straszono mnie jakimś tam legendami mitami.Czy ktoś co tam był słyszał o tunelach do tego bunkra które były ślepe bądź pułapkami.Prosiłeś Foxo 2 o informację to pisze na razie starczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Nie posiadam takich informacji aby jakieś tunele były ślepe, bądź pełniły role pułapek. Wiem tylko o tunelu ewakuacyjnym, który prowadził z bunkra na drugi koniec lasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost the dark Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Były tunele rejonie tego obiektu w kształcie sztyletu jakoś jak pamiętam 1 km od bunkru ile ich było sporo nie pamiętam liczby tworzyły łuk.Niektóre z tych tuneli były czyste" znaczy do obiekty prowadziły kolejne ślepe zamurowane inne z pułapkami w stylu zapadni w dół lub usiane sidłami bądź wnykami.Na szczęście bądź nieszczęście obecnie nie ma żadnych śladów o tunelach wygląda na zwyczajny las. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 4 Październik 2009 Autor Share Napisano 4 Październik 2009 Zdjęcia słupków granicznych prawdopodobnie nie mają nic wspólnego z obiektem na słupkach widnieje skrót PGL cześć wiadomości które posiadam niestety też mogą być nieprawdziwa chociaż obecność obiektu nie jest wykluczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 4 Październik 2009 Autor Share Napisano 4 Październik 2009 Wszystkie wiadomości są od nowa weryfikowane o każdej zmianie będę informował na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2009 Tak więc po przeanalizowaniu wszystkich informacji przeczesaniu terenu i znalezieniu kamieni nie znalazłem żadnych śladów istnienia takiego obiektu. Przyznaje że dysponowałem błednymi danymi ale dopóki tego nie sprawdziłem nie wiedziałem o tym, jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to przepraszam. Dziękuję osobą które pomogły mi w wyjaśnieniu tej sprawy. Tak więc uważam temat za zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 Jaka piękna historia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 taka piękna historia i temat zamkniętya kolega ktury był w nim 100razy to napewno dużo zapamietał po tylu wizytach to powinien duzo szczegułow podać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2009 Kolego kopijnik2 fajna historia co nie, szkoda że nic nie znalałem. Co do tej osoby co tam była poza opisami i relacjami nie może w żaden sposób potwierdzić co się stało z obiektem i udowodnić jego istnienia. Ja po sprawdzeniu terenu i informacji nie moge potwierdzić istniena obiektu tak więc temat uważam za zamknięty. Niestety muszę powiedzieć że decyzja o zamknięciu tematu została na mojej osobie wymuszona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 7 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2010 Zapraszam kolegów do poszukiwań starszych zdjęć lotniczych terenów gminy Nowosolna a w szczególności terenów leśnych Wiączynia. Będziecie w szoku jak znajdziecie, bo tam wyraznie widać nie mały rozmiarów kawałek sporego betonu w lesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Jest pewne forum BKB Bardzo Konkretny Burdel. Towarzyszu Grzebiuszka prosze o usunięcie całkowite tego tematu jak i innych mojch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 12 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2010 Dobra z tym BKB to był głupi żart, przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxo2 Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2010 Jeszcze raz bardzo przepraszam forum BKB i wszystkich użytkowników za moje niegodne zachowanie. Należy się kilka słów sprostowania. W 2008 niejaki kolega ghost the dark poinformował mnie że taki obiekt istnieje. Wielokrotnie mnie zapewniał że był setki razy w tym obiekcie i powoływał się na swojego dziadka który był tam leśniczym. Ponieważ dostałem wiarygodne informacje i wierzyłem koledze ghost the dark postanowiłem napisać o tym na różnych forach. Miałem nadzieje że uda ustalić pewne fakty. Niestety w lesie wiączyński nie znalazłem ani sladu takiego obiektu. Okazało się też ze ghost the dark wymyslił tą historie i wprowadził w błąd nie tylko mnie. Przepraszam że byłem taki łatwowierny i tak dałem się nabrać. Przepraszam że z takim uporem broniłem tematu przez który straciłem dobre imię i kolegów na innym forum. Miałem nadzieje ze moge zaufać koledze ghost the dark i mieć pewność że mówi prawde. Pomyliłem się bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost the dark Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 Tak To prawda Ghost The Dark,Polaczek,Psychodleix to jedna osoba tylko na innych forach działająca.Rownież prawdą jest to,że mu (Foxo)o Wiaczynie i obiektcie powiedziałem ale on isntniał a co znim zrobli nie wiem.Jestem pewny,że był bo byłem w nim- takich rzeczy się nie zapomnina.Nie obchodzi mnie zdanie czy ktoś mi to uwierzy czy nie Ja wiem swoje.A tak dla sprostowania to Foxo odpowiedz mi w co Ty grasz sam mi proponowałeś rejstracie na dwóch forach bunkrowcyh.I żebym pisał na odkrywcy odnośnie tematu wiączynia bo wtedy nikt Ci nie pisał i nie miałeś z kim gadać jak Ja bede z Toba pisał to będzie zainteresowanie a teraz się wycofujesz z opcji Wiączyń.Co Ja na to poradzę,że nie znalazłeś żadnych sladów sam mi mówiłeś,że podałem Tobie dobre namiary a Ty przechodziłeś ten teren i nic dopiero zaktórymś razem.Nawet specaliści błądzą i robią błędy lub mają słabą orientację w terenie bo wiesz,że Las Wiączyńki to duży obaszr leśny i można zabłądzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ooktann25 Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 kolego ghost the dark skoro tam byles tyle razy to zapewne trafisz w to miejsce raz jeszcze...Wiec zorganizujmy jakas wspolna wyprawe i potwierdzmy to lub obalmy calkiem i po temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost the dark Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 Kolego Ooktann25 jasne,że był trafił w to miejsce sęk w tym,że nie stoi już nic na powierzchni ziemi.I nie wiem czy są czynne jakieś wejścia/wyjścia.Chyba żartujesz sobie z tą organizacją wyprawy.Nie znajomym nie pokazuje osobiście niczego bunkrowego ani nie spotykam się z nieznajomymi.A tak z drugiej strony Foxo chciał zamknąć ten temat Ja też do tego dążę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost the dark Napisano 28 Wrzesień 2010 Share Napisano 28 Wrzesień 2010 Chciałem powiedzieć,że zmyśliłem ten bunkier i całą historię,mogę powiedzieć,że przykro mi za osoby które uwierzyły mi chociaż paru użytkowników tego forum domyślało się,że go nie było.Ale wypadło się przyznać bo kiedyś i tak to by wyszło na jaw lepiej wcześniej niż później bodajże tak mówią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speed Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 To że zmyśliłeś było jasne od początku(przynajmniej dla mnie).Tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost the dark Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 A czy jakiś powód zmieni to co zrobiłem lub złagodzi źle zrobiłem i tego się już nie cofnie -Kolego Speed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.