Skocz do zawartości

Prospektor

gral

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanie do Armanda.Jaki jest najlepszy sposób na monetki,czy lepiej szukać na dynamice i póżniej użyć pracy statycznej z duskryminacją do identyfikacji znaleziska ,czy może od razu na statuku.Proszę o radę może którtś z bardziej doświadczonych kolegów coś pomoże.
Napisano
Jeżeli grunt jest niejednorodny, o wysokiej wilgotności to lepiej szukać na dynamiku. W momencie sygnału odsunąć, przełączyć na statyk i sprawdzić [z włączoną dyskryminacją].
Jeżeli jest sucho, grunt jednorodny, to na statyku.
Należy pamiętać, że na statyku jest większa czułość, ale mniejsza wygoda pracy. Na dynamiku odwrotnie.
Napisano
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz.Wieczorem zrobię rundkę i sprawdzę na dynamiku bo prawdę mówiąc do tej pory używałem raczej statyka i po wykryciu włączałem dyskryminacje.Szukałem raczej w wilgotnym gruncie bo jak wiadomo ostatnio sporo padało wyciągałem tyko żelastwo na większych głębokościach a drobnice raczej omijało.Szukałem na ustawieniach: statyk,próg 6,czułość 10,grunt 0,dyskr 5 po zmniejszeniu dyskr na 3-4 nie rozróżniałem metali a przy 8-10 omijam drobnice.Pozdrawiam.
Napisano
Ogólnie polecam używać dyskryminację ustawioną na 5 dla szukania monet. Ale uwaga, moneta w gruncie jest inaczej dyskryminowana. Należy małą monetę włożyć płytko do gruntu, ustawiać dyskryminację od 0 co jedną działkę i sprawdzać, czy jakiej wartości przestanie być słyszalna. Potem lekko skokowo cofając gałkę sprawdzać, aż moneta da wyraźny sygnał. Przy takim ustawieniu dyskryminacji chodzić. Być może będzie to 3 lub 4. Grunt zmienia poziom dyskryminacji w stosunku do powietrza. Trzeba o tym pamiętać. I zasada ta dotyczy innych wykrywaczy.
Dyskryminacja daje zmniejszenie zasięgu. Można tez poszukiwać monet na pracy statycznej, bez dyskryminacji, a potem sprawdzać na dyskryminacji. Gdyby się okazało, że bez dyskryminacji jest sygnał, a na dyskryminacji nie ma żadnego, to można zdjąć małą warstwę gruntu i ponownie sprawdzić.
Teren też w poszukiwaniu monet należy przeszukiwać małym" kółkiem sondy, ma ono największą czułość na drobne przedmioty.
Technikę poszukiwań trzeba opracować sobie samemu, na podstawie własnych doświadczeń.
Opowiadano mi, że na polu gdzie chodził ACE, XTerra50 i Prospector, Prospector znalazł monetę pomiędzy dwoma dołkami wykonanymi przez pozostałe wykrywacze.
Duże znaczenie ma doświadczenie i osłuchanie z wykrywaczem, dlatego niektórzy uczestnicy for dadzą się pokroić za swój wykrywacz, ale do czasu, jak kupią nowy :)
Zalecam tez używanie słuchawek, nie muszą być drogie, jak to niektórzy lansują na forach, głównie ich sprzedawcy. Ja używam lekkie latem, a ciepłe jesienią i zimą. No chyba, że ktoś ma muzyczny słuch :)
Dobrze byłoby poznać zdanie n/t temat innych użytkowników Prospectorów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie