Stówa1992 Napisano 25 Czerwiec 2009 Autor Napisano 25 Czerwiec 2009 Poszukuje zdjęć jak i ciekawych informacji z Rawy Mazowieckiej z okresu II Wojny Światowej
brodaamor Napisano 26 Czerwiec 2009 Napisano 26 Czerwiec 2009 Napisz z jaką literaturą przedmiotu już się zapoznałeś.
Stówa1992 Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Napisano 28 Czerwiec 2009 Zapoznałem się z książką Eugeniusza Wawrzyniaka Z dziejów Rawskiego Podziemia", Również z Życie pięknej Miłości" S. Jadwigi Stabińskiej. Oprócz tego otatnik Rawski"- wydawany na terenie Rawy w małym raczej nakładzie, zaglądałem również do historii woj łódzkiego. Byłem w Muzeum Ziemii Rawskiej, gdzie otrzymałem wspomnienia, i wiem że został tam przekazany również dziennik oddziału leśnego Dzik, lecz pani powiedziała że nie może mi tak pokazać, tylko potrzebne jest jakieś pismo, więc poszedłem do UM po takie pismo, i jeden pan chciał mi je wydać, zadzwonił do muzeum a pani historyk mimo wszystko powiedziała że nie pokaże nam tego, i z tym też mam pytanie nie wiecie może na jakiej podstawie pani historyk odmówiła pokazania mi tego oto dziennika, nawet z odpowiednim pismem? No jeszcze współpracuje z kombatantami, oraz ludźmi pamiętającymi wojnę-czyli wspomnienia, w moich planach jest jeszcze archiwum Rawskie, jak i 3 kościoły. Więc prosze o jakąś literaturę lub jakieś wskazówki gdzie mogę jeszcze znaleźć takie informację.
Stówa1992 Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Napisano 28 Czerwiec 2009 I co do ciekawych, chciałbym jakieś szczegółowe takie jakco działo się dnia 6 sierpnia 1942r- bo znalazłem na ten temat wzmiankę a chciałbym rozwinąć tematpodobnie jak z 9 września 1942rbądź dowiedzieć się coś więcej o obozie jenieckim w Konopnicy, bo znalazłem tylko o nim wzmianki
brodaamor Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 O działaniach w Kampanii Wrześniowej jest trochę w książkach Wróblewskiego Armia Prusy" i Armia Łódź", u Bielskiego w Grupa Operacyjna Piotrków" i u Wesołowskiego w My Strzelcy Polescy". Dużo informacji na temat partyzantki GL i AL jest w opracowaniu Warszawa lewa podmiejska"
Stówa1992 Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Napisano 28 Czerwiec 2009 Dzięki wielkie...Jakby ktoś wiedział coś bądź znalazł jakieś zdjęcia to miło by było
Stówa1992 Napisano 8 Lipiec 2009 Autor Napisano 8 Lipiec 2009 Wie ktoś gdzie mogę jeszcze szukać informacji o Rawie? jakaś literatura bądź jakieś miejsca?
Stówa1992 Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Napisano 26 Styczeń 2010 Szukam informacji o por.Pszczoła"-Sulima" który działał w konspiracji na terenie Rawy Mazowieckiej. Działał ok. 10 miesięcy i został zmordowany skrytobójczo latem 1940 roku pod Wólką Lesiewską przez właściciela sklepu w Rosławowicach niejakiego W. Może ktoś spotkał się z taki właśnie porucznikiem w jakiejś książce? Chodzi mi głównie o jego imię i nazwisko bo nie mogłem nigdzie znaleźć. Pozdrawiam
Stówa1992 Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Napisano 26 Styczeń 2010 Dodam jeszcze że Pszczoła"-Sulima" zawiązał SZP/ZWZ w Rawie Mazowieckiej na początku października, był on pierwszym wysłannikiem DG ZSP z Warszawy (ale działal wcześniej podobno w Skierniewicach)
blaszak Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Cześć Stówa1992!Czy masz więcej informacji na temat tego obozu w Konopnicy??Próbowałem go zlokalizować,ale z marnym skutkiem.Będę wdzięczny za każde info.Pozdrawiam!
Stówa1992 Napisano 30 Styczeń 2010 Autor Napisano 30 Styczeń 2010 O obozie w Konopnicy niewiele mam ale to tak jeżeli chcesz go zlokalizować to może pomóc Ci coś takiego: W połowie września, w Konopnicy, pod Rawą Mazowiecką Niemcy założyli obóz dla jeńców i ludności cywilnej, w którym przetrzymywano ok 4000 ludzi..." i to co Ci może pomóc... Był usytuowany przy szosie na polach obecnego gospodarstwa Romana Dmowskiego"- Dane z 1994 roku więc właściciel mógł się zmienić, ale z drugiej strony myślę że nie jeden człowiek będzie pamiętał gdzie owe gospodarstwo się znajdowało (bo o ile wojny może nie będą pamiętać ale p. Dmowskiego pewnie tak, jak to ludzie z jednej wsi).
Stówa1992 Napisano 30 Styczeń 2010 Autor Napisano 30 Styczeń 2010 gdzieś w sieci bodajże znalazłem obrazek z tegoż obozu- na ile prawdziwy? nie wiem, ale możliwe że to właśnie ten obóz:[IMG]http://i50.tinypic.com/2196sdt.jpg[/IMG]A w Rawie mieliśmy jeszcze jeden obóz- w parku miejski był o dużo większy bo na 15 000 ludzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.