zylakpan Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2009 panowie, prosze o informacje, mianowicie sztolnia znajduje sie w okolicach KARPACZA, dokładna lokalizacja to bliziutko miejscowosci Sosnówka, wszytkim doskonale znany kościółek św. Anny, magiczne źródełko.. a w okolicy na zahcodnim zboczu góry Grabowiec, dziura w ziemi, okoliczni mieszakncy nazywaja to bunkrem.czy ktos coś wie na ten temat? ? ja nie znlazłem zadnej wzmianki na ten temat albo słabo szukam.pbardzo prosze o informacje, z góry dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Jest troszkę info, pewnie nawet tu (nie działa mi tutejsza wyszukiwarka, nie wiem czemu).Foto sztolni prowadzącej do komory, w sumie kilkadziesiąt metrów. Generalnie to wygodnie, wysoko i równo (na spągu), w wielu miejscach mogłem nawet stanąć wyprostowany. Po pierwszych 10 m troszkę wody, ale potem sucho". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Na końcu komora z betonowym basenem. zakręt w lewo, może jeszcze coś w stropie, ale nie wchodziłem dalej. Woda kryształ i te kapiące krople po zgaszeniu swiatła robią fajne wrażenie...Na dnie basenu jest chyba jakis szyb/kanał (?), w narożniku.Było o tym podobno w programie W. Stojaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Powyżej wejścia są 2 studnie, tyle widzieliśmy idąc szlakiem, woda na głęb paru metrów. Zanaczyłem ~ miejsca kropkami. Pewnie związane z obiektem.Mnie i dzieciakom się podobało, ale za basen nie pozwoliłem ;-)Troszkę można w necie znaleźć na ten temat ale niewiele, jakby ktoś dwa słowa dorzucił byłoby miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zylakpan Napisano 29 Październik 2009 Autor Share Napisano 29 Październik 2009 wkońcu cos sie ruszyło w temacie, kolega ma racje, w necie niewiele mozna na ten temat znaleźć, co wazniejsze nawet miejscowi mało na ten temat wiedza, ja dostałem informacje od osoby która zajmowała sie remontowaniem i restauracja kościółka św Anny zarówno wewnatrz jak i zewnątrz. podobno kiedys zginoł tam jeden z mieszkańców sosnówki górnej, ale to niepotwierdzone.jeszcze tez zimy, albo wczesna wiosna, bede przymierzał sie wraz z ekipa do nurkowej eksploracji tej kopalni/sztolni, takze prosze o dokładne info na temat zasobów wodnych wewnątrz studni, przedewszystkim wspomnianej wyżej komory z basenem, piony poziomy, przeźroczystosc itp.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.