raflen Napisano 7 Czerwiec 2009 Autor Napisano 7 Czerwiec 2009 Witam sama szabla którą posiadam jest zidentyfikowana jako WZ 21 :)moje pytanie jest takie, jak często na szablach był napis honor i ojczyzna" wraz z liśćmi dębu ??oraz czy jest to szabla bojowa czy oficerska??z góry dzięki za odpowiedz :)
raflen Napisano 7 Czerwiec 2009 Autor Napisano 7 Czerwiec 2009 Witam sama szabla którą posiadam jest zidentyfikowana jako WZ 21 :)moje pytanie jest takie, jak często na szablach był napis honor i ojczyzna" wraz z liśćmi dębu ??oraz czy jest to szabla bojowa czy oficerska??z góry dzięki za odpowiedz :)
kowalinho Napisano 7 Czerwiec 2009 Napisano 7 Czerwiec 2009 Z tego co widzę, to masz mniej lub bardziej współczesny, powojenny wyrób - szablę wz21/22.Szabla wz21/22, z mosiężną oprawą rękojeści były szablami tylko i wyłącznie oficerskimi. Bojowe były tylko szable oficerów kawalerii, z wiadomych względów. Ale to nie jest szabla oficera kawalerii.
kowalinho Napisano 7 Czerwiec 2009 Napisano 7 Czerwiec 2009 Ps. czy do rękojeści jest dowiązany akselbant?!
raflen Napisano 7 Czerwiec 2009 Autor Napisano 7 Czerwiec 2009 tak jest dowiązany akselbant - ale nie jest od tego... z tym trafiła do mnie.kowalinho - czemu powojenny wyrób??razem z szablą po danej osobie mam krzyż zasługi wz23
kowalinho Napisano 7 Czerwiec 2009 Napisano 7 Czerwiec 2009 To przedwojenny akselbant? Daj spokój, odwiąż go, to profanacja.Cofam póki co oskarżenie o powojenność, popatrzyłem na pierwszą fotę i myślałem, że więcej fotek nie wstawisz. Możesz wrzucić więcej? Rękojeść, dokładniejsze zdjęcia sygnatury, trawienia?
Pytanie
raflen
Witam sama szabla którą posiadam jest zidentyfikowana jako WZ 21 :)
moje pytanie jest takie, jak często na szablach był napis honor i ojczyzna" wraz z liśćmi dębu ??
oraz czy jest to szabla bojowa czy oficerska??
z góry dzięki za odpowiedz :)
42 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.