batoni Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Witam!Odznaka wykonana jest z brązu. Udało mi się już pozbyć śniedzi poprzez wypalenie jej nad palnikiem gazowym. Ale chciałbym się pozbyć jeszcze tej chropowatości widocznej na zdjęciach (te malutkie wystające punkciki) i ew. doczyścić ją tak, żeby miała jednolitą barwę. Czy może już nic z nią nie robić? Nie chciałbym zniszczyć odznaki bo jest to moje pierwsze znalezisko tego typu. Proszę o rady doświadczonych Kolegów co robić - czyścić a jeśli tak, to w jaki sposób, czy zostawić tak, jak jest teraz?Pozdrawiambatoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 ja na twoim miejscu juz bym wogole nie ruszal . tylko zalakierowal czy cos w tym stylu i juz, ale zrobisz jak uwazaszzdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Te nierowności bys musiał chyba bardzo drobnym papierem wodnym zeszlifować. Ale nie rob tego bo jest dobrze , możesz tylko zepsuć a efekty ładne nie beda. Trzeba było zrobić fote przed wypalaniem może to wcale nie było konieczne, nie zawsze przedmiot wymaga czyszczenia . Ja bym to nasmarował olejem i wytarł zeby za bardzo sie nie świecił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Śniedź była tylko w kilku miejscach ale dość gruba - bałem się, że zrobią się wżery. Nierówności są na całej powierzchni i nie są to pozostałości po śniedzi. Chyba rzeczywiście zostawię odzankę w takim stanie jak teraz - nie wygląda na to, żeby miała dalej niszczeć. Dzięki za wszystkie rady!Pozdrawiambatoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Wrzery czesto uwydatniają sie po czyszczeniu. Jeżeli pismo był nieczytelne, wizerunek niewyrazny to dobrze zrobiłeś oczyszczajac ten krzyż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 jakim papierem ściernym... ludzie opanujcie się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Łukasz a znasz inna metode wyrownania nierowności na metalu? Może jesteś dzinnem i potrafisz dużo wiecej :) Zastosowanie papieru rzeczywiście jest naganne ale zapytał wiec powiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 batoni więcej przy nim nic rób zostaw go tak jak jest - świetności to on ma już za sobą i jej już nie przywrócisz -najwyżej bardziej go oszpecisz -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.