Skocz do zawartości

Jak lub/i czy wogóle czyścić taką odznakę?

batoni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Odznaka wykonana jest z brązu. Udało mi się już pozbyć śniedzi poprzez wypalenie jej nad palnikiem gazowym. Ale chciałbym się pozbyć jeszcze tej chropowatości widocznej na zdjęciach (te malutkie wystające punkciki) i ew. doczyścić ją tak, żeby miała jednolitą barwę. Czy może już nic z nią nie robić? Nie chciałbym zniszczyć odznaki bo jest to moje pierwsze znalezisko tego typu. Proszę o rady doświadczonych Kolegów co robić - czyścić a jeśli tak, to w jaki sposób, czy zostawić tak, jak jest teraz?

Pozdrawiam
batoni

Te nierowności bys musiał chyba bardzo drobnym papierem wodnym zeszlifować. Ale nie rob tego bo jest dobrze , możesz tylko zepsuć a efekty ładne nie beda. Trzeba było zrobić fote przed wypalaniem może to wcale nie było konieczne, nie zawsze przedmiot wymaga czyszczenia . Ja bym to nasmarował olejem i wytarł zeby za bardzo sie nie świecił.

Śniedź była tylko w kilku miejscach ale dość gruba - bałem się, że zrobią się wżery. Nierówności są na całej powierzchni i nie są to pozostałości po śniedzi. Chyba rzeczywiście zostawię odzankę w takim stanie jak teraz - nie wygląda na to, żeby miała dalej niszczeć. Dzięki za wszystkie rady!

Pozdrawiam
batoni

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie