Skocz do zawartości

jakas arabska prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest problemik z identyfikacją, bo moneta jest haniebnie zmasakrowana. Jedyne, co o niej można pewnego powiedzieć, to że jest turecka (choć napisy oczywiście po arabsku) i została wyemitowana na początku 19 wieku. Co do reszty mam wątpliwości, bo słabo widać datę, a nie podałeś wymiarów (średnicy i wagi). Data, o ile mnie nie myli mój sokoli wzrok, wzmocniony dodatkowo dwunastoma dioptriami potężnych szkieł, jest to rok 1222 lub 1223, oczywiście Hidżry, czyli po chrześcijańsku 1807 lub 1808. Po prostu ostatnia cyferka jest niewyraźna i nie wiem, czy to 2 czy 3. Jeśli założymy, że 1222, to jest to moneta sułtana Mustafy IV, a jeśli chodzi o nominał, to już zależy od średnicy. Więc: 24 mm- 1 mangir; 21 mm- 4 harube; 27 mm- 8 harube. Wszakże jeżeli rok jest 1223, to jest to pieniążek Mahmuda II. Monety tego władcy można rozpoznać też po tym, że były mniejsze- od 11 do 15 milimetrów średnicy. Były to harube i burbe. Nic więcej nie mogę Ci o tym biloniku powiedzieć, ale gratuluję ciekawego znaleziska, choć zapewne wielu forumowiczów stwierdzi że to populares i pełno tego na alledrogo". Ciekawe byłoby wiedzieć, jak ten pieniądz dotarł do Polski :) Pozdrav.
Napisano
Mylisz się Wrobelss, ja się w ogóle nie znam na monetach :) Potrafię jedynie odczytywać arabskie napisy i na podstawie tych danych wyszukuję daną monetę w internecie. Pozdro z Borów Tucholskich!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie