Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka - prośba o identyfikację

jw1984

Pytanie

Napisano

Witam, czy może ktoś jest w stanie mi powiedzieć co to jest za rodzaj lornetki i z jakiego okresu może pochodzić?

-Na lornetce widnieją napisy 'Las Cirienne' oraz 'J.H Paris'

-Miejsca do trzymania oprawione skórą.

Odkąd pamiętam jest w rodzinie , znaleziona gdzieś w Częstochowie. Słyszałem kiedyś że jest to lornetka teatralna.
Z góry dziękuję za pomoc.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ja mam podobna

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=651874#835597

tutaj na odkrywcy była w identyfikacji ale jakoś odpowiedzi brakło, choć jakieś informacje na jej temat zdobyłem na motoweteranie w Łodzi i ponoć pruska z okresu I wojny.
Napisano
Zaczepy do paska dodano dopiero po jakims czasie, na poczatku wszystkie niepryzmatyki byly bez zaczepow.

Za to dzis wypatrzylem kolejna lornetke tego typu w ww2, ma ja jakis Rosjanin w Berlinie 1945.

raflen - moze byc pruska, moze nie. Chyba iz komus sie pomieszalo z pruska lornetka wzoru 08.
Napisano
Juz kiedys wrzucilem fotki na forum:
http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/lornetka_lwp.jpg

http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/lechgrzybowski1.jpg

Powstanie i LWP (a moze partyzantka), widac ten typ lornetek.
Napisano
po zsunięciu lornetki jej dlugosc to 77mm po rozusnieciu 100mm
szerokość 104mm.

a z jakiego okresu może pochodzić ? raczej przed czy raczej po wojnie?
Napisano

Witam, czy może ktoś jest w stanie mi powiedzieć co to jest za rodzaj lornetki i z jakiego okresu może pochodzić?

-Na lornetce widnieją napisy 'Las Cirienne' oraz 'J.H Paris'

-Miejsca do trzymania oprawione skórą.

Odkąd pamiętam jest w rodzinie , znaleziona gdzieś w Częstochowie. Słyszałem kiedyś że jest to lornetka teatralna.
Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Witam,skorzystam z wątku o lornetce i proszę o info dot takiej.Jest to wykopek w dobrym stanie,kompletny.Niestety nie ma na niej jakich kolwiek bić,sygnatur.Jakiej jest produkcji,ew lata prod.Podejrzewam,że przedwojenna.pzdr

Napisano
Mala szansa na okreslenie producenta powyzszej, ale duza szana iz Francja, lub Niemcy, to byly owczesne potegi optyczne :).
Przy czym oznaczenia moga byc mylace, jako iz producent mogl byc np francuski, a oznaczenia moga byc angielskie, firmy ktora sprzedawala pod swoja marka.

Obie wyzej to lornetki niepryzmatyczne, robione od konca 2 polowyy 19-wieku do lat 20/30-tych. Przy czym wiekszosc to produkcja z okolic 1 wojny.

Nie sa to typowe lornetki teatralne (ktore to sa mniejsze i elegancko wykonane), ale jako takowe tez byly uzywane.

W wojsku uzywane w okresie 1 wojny, i sporadycznie 2 wojny (znam tylko 4 zdjecia z takowymi, 2 z powstania warszawskiego, 1 LWP, 1 szt UK obrona cywilna).

Zas w okresie 1 wojny widuje sie je na fotkach co jakis czas, wraz z ich nieco wiekszymi odmianami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie