knufi Napisano 19 Maj 2009 Autor Napisano 19 Maj 2009 panowie coś takiego znalazłem w zielonym gąszczu :))przeznaczenie wojskowe ? coś II wojennego ?
Luftlander Napisano 19 Maj 2009 Napisano 19 Maj 2009 Nie jestem do końca pewien ale nie jest to przypadkiem pojemnik w którym robiło się mieszankę do silników dwusuwowych? Stały takie na stacjach CPN za PRL.
Hansdekawka Napisano 20 Maj 2009 Napisano 20 Maj 2009 @Luftlander, fałszywy trop.Moim zdaniem jest to tzw. hyrdonetka"W otworze zamontowana była pompka z kawałkiem szlaufa i dyszą, pojemnik był wypełniony wodą.Urządzenie to służyło do gaszenia ognia.
Hansdekawka Napisano 20 Maj 2009 Napisano 20 Maj 2009 Aha, no, zapomniałem dodać:W ten otwór na dole wkładano stopę aby przytrzymać urządzenie gdyz jedną ręką trzeba było pompować,a drugą kierować strumień wody na źrudło ognia.
knufi Napisano 20 Maj 2009 Autor Napisano 20 Maj 2009 ja bym nigdy na to nie wpadł.. dzieki wielkie? a mozna cos powiedzieć o wieku tej beczki?
Hansdekawka Napisano 20 Maj 2009 Napisano 20 Maj 2009 Co do wieku, to trudna sprawa.Takie hydronetki były w użytku jeszcze w latach 70-tych ubiegłego wieku (jak to brzmi!).Oszyść ją, poszukaj napisów, sygnatur, odbiorów, metki producenta, to będzie można coś więcej powiedzieć.
knufi Napisano 20 Maj 2009 Autor Napisano 20 Maj 2009 aktualnie ładnie ja schowałem, bo było za daleko do auta, także nie da rady nic odczytać ,ale następnym razem zabiore do domu :) ona byla cała w farbie praktycznie czerwonej, chyba ze została tylko minia o ile byly one nią malowane..
Hansdekawka Napisano 20 Maj 2009 Napisano 20 Maj 2009 Nie wiem czy zauważyłeś, ale sprzęt p.poż. przeważnie jest malowany na czerwono ;)
knufi Napisano 19 Maj 2009 Autor Napisano 19 Maj 2009 panowie coś takiego znalazłem w zielonym gąszczu :))przeznaczenie wojskowe ? coś II wojennego ?
Pytanie
knufi
panowie coś takiego znalazłem w zielonym gąszczu :))
przeznaczenie wojskowe ? coś II wojennego ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.